Rikotaanko valitsematta jääneen Tarja Cronbergin hurja äänimäärä?

Vihreiden ehdokkaana vuoden 2007 eduskuntavaaleissa ollut Tarja Cronberg sai 9,2 prosenttia vaalipiirinsä äänistä, mutta ei tullut valituksi. Äänimäärä 7804 oli vaalipiirin toiseksi korkein, mutta vaalijärjestelmän vuoksi valintaan se ei riittänyt. Sittemmin on vaalipiirejä yhdistelty, mutta vieläkin on mahdollista että jopa Cronbergin tuolloin saamaa äänimäärää suuremmalla kannatuksella voi jäädä valitsematta.

Nyt käytävissä vaaleissa todennäköisintä suurella äänimäärällä ulos jääminen on Lapissa, jossa piilevä äänikynnys on jossakin kymmenen prosentin yläpuolella. Lapissa tehdyn puoluegallupin mukaan vihreät saattavat olla tälläkin kertaa se ryhmä jota äänikynnys kurittaa. Vihreillä on kyselyn mukaan noin yhdeksän prosentin kannatus, jolla ei paikkaa eduskunnassa irtoa.

Seuraava kysymys onkin, että löytyykö vihreistä sellaista ääniharavaa, joka pystyisi ylittämään Cronbergin äänimäärän mutta jäisi kuitenkin valitsematta.  Viiankiaavan suojeluhankkeesta tutuksi tulleen 24-vuotiaan "järkivihreän" Riikka Karppisen nimi nousee aina esiin kun arvioidaan vihreiden suosituinta lappilaista ehdokasta. Vaalipäivän iltana sitten tiedämme enemmän äänimääristä, valituista ja rannalle jääneistä.

On vahinko, että puolueiden kesken jo sovittu tasauspaikkajärjestelmä hallituksen toimesta haudattiin. Sillä olisi saatu paikat jaettua oikeudenmukaisemin kuin nykyisin. Perustelu vaalituloksen viivästymisellä tunnilla tai parilla on suorastaan naurettava, kun hallituksen synnyttämiseen saatetaan kuluttaa aikaa kuukausia.

Nykyjärjestelmässä kahden tai kolmen uusmaalaisen suurehkon yrityksen henkilöstö voi halutessaan keskittää äänet  ja valita jonkun eduskuntaan kun puolue on sopiva. Suuren yrityksen pääluottamusmieskin voidaan  valita suuremmalla äänimäärällä kuin uusmaalainen kansanedustaja.

Vedonlyöntifirmat näyttävät löytäneen vaaleista kohteita, mutta ainakaan uutisen mukaan korkeimmalla äänimäärällä valitsematta jääneestä tai äänimäärästä ei ole mahdollista vetoa lyödä.

 

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vedonlyontifirmat-jussi-halla-aho-tullee-keraamaan-eniten-aania-li-andersson-naisista-ykkosena-paavo-vayryselle-tyly-arvio/7363726

0
kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani.
*Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen*
mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu