Ammattisotilaiden määrä Natossa ja Venäjällä
Ammattisotilaiden määrä Naton jäsenmaissa ei vastaa ainakaan omaa mielikuvaani. Se, että USA:lla on ylivoimaisesti eniten ei yllätä, mutta Turkin korkea lukema on itselleni yllätys. Valtioiden sotilaallinen puuhastelu ei ole arjen viestinnässä niin yksityiskohtaisesti kuvattua että siitä syntyisi normaalioloissa oikein mitään käsitystä.
Suomessa on ammattisotilaita kolmanneksen enemmän kuin Ruotsissa, vaikka sen väkiluku on enemmän kuin puolitoistakertainen Suomeen verrattuna. Natoon ilmeisesti liittyvänä ruotsalaisilla on tehostamisen paikka myös henkilömäärän suhteen. Islanti taas on kokonaan ilman omia joukkoja.
Yhdysvaltain järjetön n. biljoonan dollarin ”puolustus” budjetti koostuu huomattavilta osiltaan henkilöstömenoista, koska kaikki armeijan kirjoilla olevat sotilaat ja siviilit saavat työstään palkkaa.
Mikäli armeijan koko normalisoitaisiin, suurin osa porukasta joutuisi suoraan työttömyyskortistoon.
Yhdysvalloissa armeija pyörittää samalla omia korjaamo ja koulutustoimintojaan aina korkeakouluja myöten, sairaaloita sekä omaa sisäistä oikeuslaitostaan.
Armeija elättää Yhdysvalloissa suoraan ja epäsuorasti yli 10 miljoonaa ihmistä, joten siitä on muodostunut maan talouselämälle suorastaan elintärkeä instituutio.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessakin varuskuntapaikkakunnat hyötyvät armeijan toimintojen läsnäolosta ja tarjoavat sijaintikunnille suhteellisen vakaan verotulojen lähteen.
Yhdysvalloissa vähän kaikki on suurta ja ilmeisesti siellä on koko itsenäistymisen jälkeisen ajan arvioitu vanhalta mantereelta tuleva uhka niin suureksi, että ympäri maapalloa operoiviin asevoimiin on syytä panostaa näkyvästi. Ulosmenevä sotilaallinen kalusto- ja tarvikemäärä on suuri bisnes, joten kyse on myös markkina-alueiden turvaamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo luvut ovat kyllä ainakin Suomen osalta päin mäntyä. Suomessa on ammattisotilaita noin 8000.
Kun Suomen tiedot ovat noin pielessä, on syytä olettaa, että muihinkin lukuihin kannattaa suhtautua suurella varauksella.
Ilmoita asiaton viesti
Pelkästään Rajavartiolaitoksen henkilöstö on noin 3000, joten noinkohan antamasi luku pitää paikkansa?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Rajavartiolaitos
Ilmoita asiaton viesti
Henkilöstö on eri asia kuin ammattisotilaiden määrä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli tuossa mieleen, että varusmiesaikana kerrottiin Rajavartioston olevan sisäministeriön alainen laitos eikä puolustusministeriön alainen toimija. Siitä on 55 vuotta aikaa, joten en tiedä miten on tänä päivänä, enkä viitsi alkaa kaivelemaan koska sillä ei tässä yhteydessä ole suurtakaan merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Rajavartiosto on rauhan aikana sisäministeriön alainen, mutta sodan aikana rajavartioston joukot alistetaan Puolustusvoimille. Esimerkiksi sissikomppanioita.
Ilmoita asiaton viesti
Pääasia on, että myöskin Islanti on luvannut auttaa meitä harmaan ajan yli.
Ilmoita asiaton viesti
Islannissa on iso tukikohta NATOlla. Atlantille on hiukan vaikea tulla pohjoisen suunnasta, tai vaikkapa Murmanskista kun Islannista käsin voi ampua tulijat upoksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvallat on sulkenut Keflavikin tukikohdan teknisistä- ja kustannussyistä jo noin 15 vuotta sitten, mutta vastaa edelleen Islannin puolustamisesta. Nykyinen toiminta lienee lähinnä valvontalentoja Keflavikin kentältä.
https://yle.fi/uutiset/3-5751920
Ilmoita asiaton viesti
https://puolustusvoimat.fi/tietoa-meista
”Rauhanaikana Puolustusvoimilla on palkattua henkilökuntaa kotimaan tehtävissä noin 12 000 henkeä, josta noin kolmasosa on siviilejä tai siviilikoulutuksen saaneita. Varusmiehiä Puolustusvoimat kouluttaa vuosittain noin 22 000.”
Luvut vertailussa tosiaan hiukan pielessä
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko taulukko tehty pullistelumielessä erityisesti Venäjää varten? Onkohan esimerkiksi Luxemburgin 900 oikeasti 300?
Tuskin Venäjän tiedustelutoiminta on kuitenkaan niin rapautunut, että siellä ei olisi oikeampaa tietoa jos nuo SVT:n keräämät tiedot ovat kauttaaltaan pielessä.
Ilmoita asiaton viesti
Äkkipäätään katsottuna sanoisin, että luvut ovat järjestään harhaanjohtavat. Tuossa jo Jussi Nummelin antoi PV:n viralliset luvut, joihin vielä se varaus, että mukana ovat käsittääkseni erikoisupseerit (kuten vaikkapa insinööriupseerit) , joita ei voi taistelujoukkoihin laskea. Silti noin 12 000 hengen (sotilaat ja siviilit) kokoinen Puolustusvoimat on merkittävä työnantaja eikä ammattisotilaiden määrä nyt ihan pienikään ole.
Lisäksi on myös hyvin koulutettua reserviä ja niitä reserviläisiä, jotka huolehtivat itse koulutuksestaan mm. MPK:n kautta. Kansainvälisissä harjoituksissa suomalaisten reserviläisten ammattitaitoa ovat ulkomaiden ammattisotilaat pitäneet varsin hyvänä.
Ilmoita asiaton viesti
Erikoisupseerit ovat usein ”siellä missä tapahtuu”, esim huollon ja johtamisjärjestelmien parissa, harvemmin ylemmissä esikunnissa.
Ilmoita asiaton viesti
Toki näin on, huolto varsinkin on elintärkeää.
Ilmoita asiaton viesti
Jos taulukko pitää kutinsa edes jotakuinkin, vahvistaa se käsityksen Kreikan jättimäisestä armeijasta maan ja kansantalouden muuhun kokoon nähden. Kun Kreikka 10…15 vuotta sitten oli vähällä joutua pois euroalueesta, asiaa ihmeteltiinkin laajasti.
Mihin ihmeeseen ne helleenit valmistautuvat moisella sotajoukolla? Maratonin taisteluunko?
Ilmoita asiaton viesti
Sotaan Kalkkunaa vastaan!
Ilmoita asiaton viesti
Jaa että Naton jäsentenväliset? ”Paperilla” Tyrkije on satojatuhansia sotilaita länsinaapuriaan vahvempi. Muuten: onko jossain sanottu, kenelle 5. artiklan apu jyvitetään jos kumpikin ottelija kuuluu samaan liittoon?
https://siipiveikot.fi/images/dsc_0077-crop-u6437.jpg?crc=389635246
Ilmoita asiaton viesti
Niin taikka näin, vihanpitoa noilla on ollut iät ja ajat. Uhoamista ollut viimeksi Turkin taholta. Ei siinä välttämättä natoa ensin ajatella.
Kaikki ei liity natoon. Tuntuu, että suomessa ollaan jotenkin yksisilmäisiä. Ei tunneta eri maiden historiaa ja välejä tai niiden puutetta.
Ilmoita asiaton viesti