Barack Obama ja ”samperin Corolla”

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama on julkaissut muistelmakirjan. Sellaista on tapahtunut ennenkin, joten siinä ei ole mitään ihmeellistä. Sisällöstä sen sijaan löytyy melkoista rumputulta amerikkalaista autoteollisuutta kohtaan, ainakin Tekniikka&Talous lehden uutisen mukaan.

Uudistuskyvyttömän ja velkaantuneen autoteollisuuden jaloilleen saattaminen näyttää olleen melkoinen, jopa nöyryyttävä projekti menneen ajan lumoissa eläneille autonvalmistajille. Johtajia vaihdettiin ja kaiken kukkuraksi esimerkiksi Chryslerin pelastajaksi tuli eurooppalainen Fiat, joka ei kuulu täälläkään arvostetuimpiin merkkeihin.

Amerikkalaiselle autoteollisuudelle näyttää olleen mahdoton ajatus alkaa tuottamaan pienempiä autoja kuin toistakymmentä neliötä maata alleen peittävät limusiinit. Japanilaiset ja eurooppalaiset autot pääsivät valtaamaan suuren osan markkinoista tehtaiden johdon itsepäisyyden tai uudistuskyvyttömyyden vuoksi.

Usko amerikkalaiseen unelmaan pysyä ikuisesti suurten autojen maana oli vahva. Tämä konservatiivinen ajatusmalli oli tuhota koko amerikkalaisomisteisen autoteollisuuden ja vieläkin se on tarvinnut tukia ja kauppapoliittisia toimia pysyäkseen pinnalla. Autoteollisuuden uudistusvastaisuus on maksanut Yhdysvalloille hirvittävän määrän taaloja eivätkä ongelmat ole täysin ohi vieläkään.

”Huono johtaminen, huonot autot, ulkomainen kilpailu, eläkkeiden alirahastointi, huimasti nousseet terveydenhuoltokustannukset, liiallinen riippuvuus kalliista, polttoainetta ahmivista katumaastureista – Obaman lista amerikkalaisen autoteollisuuden synneistä on pitkä.”

Amerikkalaisesta autoteollisuudesta oli vähällä tulla globaalin markkinatalouden suuri ruumis. Sillä ei ollut nöyryyttä katsoa sitä mitä muualla maailmassa tapahtuu vaan se tuijotti omaan napaansa reagoimatta mitenkään siihen, että autojen myynti maailmalla sakkasi ja pienempiä vähäruokaisia tuontiautoja myytiin ennätystahtia.

Obamaa presidenttinä ei täällä Suomessa kaikki tahot juurikaan arvostaneet. Yhdysvalloissa presidentillä on paljon valtaa ja hän voi puhua isännän äänellä suurillekin firmoille, jos niillä ei ole päättäjille muita terveisiä kuin kerjätä koko ajan lisää avustuksia. Obama näyttää olleen jämäkkä johtaja ja vaatineen myös yrityksiltä toimia oman tilanteensa parantamiseksi.

Kun käyminen veronmaksajan taskulla tehdään yrityksille helpoksi siitä tulee tapa, eikä tarvittavia uudistuksia tehdä. Samaa on nähtävissä meilläkin, mutta mittasuhteet ovat toki mikroluokkaa Yhdysvaltoihin verrattuna.

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/bcb9d2dd-8005-4d12-9c53-7d447d247340?ref=ampparit:5f32

kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani. *Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen* mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu