Eduskunnan enemmistö on loisia

Vasemmistoloiset. Demariloiset. Viherloiset. Kepuloiset. Kokoomusloiset. Persuloiset. Kaikkiin edelläoleviin ilmaisuihin olen eri palstoilla vuosien varrella törmännyt. Keskustelupalstoilla yleensäkin äidinkieltämme käytetään värikkäästi, ja aina löytyy joku joka löytää uuden tavan mollata kulloinkin sopivassa tilanteessa.

On syytä huomata, että kielemme ei taivu sentään aivan kaikkeen. Puolueista kristillisdemokraatit, Suomen ruotsalainen kansanpuolue ja LiikeNyt ovat sellaisia joihin en ole nähnyt liitettävän lois-päätettä. Toki virkeän aivotoiminnan omaavat ”härskihartikaiset” ovat keksineet monia muita ilmaisuja mollatakseen myös näitä ryhmiä.

On myös puhuttu loiskiehunnasta. Eduskunnan tiettyihin istuntoihin, kuten kyselytunteihin se joskus sopii, tai sopi ainakin ennen. Aivan viime aikoina olen katsonut niitä vain jonkun pätkän, koska niiden informaatioarvo on jokseenkin nolla. Kansanedustajat jankkaavat usein asioista, jotka ovat olleet luettavissa tai kuultavissa jo aiemmin uutisvälineistä.

On tavallaan kutkuttavaa ajatella, että monet puolueet tekevät parhaansa jotta pääsisivät valtakunnan ykkösloiseksi. Aseman saavuttamiseksi pitää kentällä harjoittaa sopivasti myös loistoimintaa, kuinkas muuten. Viimeksi viime viikolla soi puhelin ja tiettyyn puoluekantaan sitoutunut soittaja levitti loisjuttua, eikä raukka varmaan edes ymmärtänyt mitä teki.

Ajat ovat muuttuneet, eikä tupaillat tai työväenyhdistysten kokoukset ole enää samanlaisia juttujen levittäjiä kuin ennen. Nykyään on puhelimet ja internetit joiden kautta puoluetoimistojen lähettämät viestit leviävät nopeasti jäsenistölle. Jäsenet puolestaan hoitavat oman kiinnostuksensa puitteissa loisuutisten levittämisen.

Julkisuudessa on ollut paljonkin puhetta valemedioista ja valeuutisista. Itse pidän loisuutista sopivampana nimityksenä sille, että täysin oikeaa uutista käsitellään siten, että se sopii esittäjänsä tarkoitusperiin. Pidän tällaista toimintaa jalostuneempana kuin ns. valeuutisia. Niissähän ei ole monestikaan totta edes siteeksi mutta ne menevät kyllä perille vähemmän asioita seuraaville.

 

 

 

 

kaunaherra

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani. *Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen* mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu