Harakan lauantaiaamu

Työministeri Timo Harakka oli TV-ykkösen lauantaiaamussa jututettavana. Oli ensimmäinen kerta kun kuulin pidempään Harakan puhetta ja mielipiteitä ja voin sanoa jopa yllättyneeni positiivisesti. Johtuneeko hänen toimittajataustastaan vai mistä, mutta ulosanti oli selkeää ja jopa minunkin rajallisille kyvyilleni täysin ymmärrettävissä.

Tuon esityksen jälkeen ei pitäisi olla kenellekään epäselvää mitkä ovat työministerin tavoitteet ja suunnitelmat sillä aikajanalla mitä nyt on mahdollista tarkastella. Se mikä on tulevaisuutta ajatellen epäselvää on sitä kaikille, ja tulevaisuuden ennustaminenhan on tunnetusti niitä vaikeimpia asioita kaikille muille paitsi huijareille. He ovat porukkaa jotka eivät tunnusta edes tämän päivän tosiasioita.

Asiasisällöistä jäi päällimmäisenä mieleen hyvin selkeä kanta ulkomaalaista työvoimaa koskevista asioista. Esimerkiksi Rovaniemelle tulleen päällikkötason ihmisen saaminen EU:n ulkopuolelta kesti Lapin Kansan mukaan puolisen vuotta, ja vaati lisäksi tuhottoman määrän paperisotaa. On aivan selvää, että ei noin paljon aikaa vievällä toiminnalla olla maailmalla kilpailukykyisiä, jos muilla asiat toimivat juohevammin.

On tahoja, jotka vaativat tarvittavan työvoiman ”ottamista” Euroopasta, jossa on vapaa liikkuvuus. Tätä vaativat unohtavat tyystin sen, että orjuus on myös EU:n alueella kielletty, eikä ketään voida noin vain ”ottaa” työntekijäksi maahamme. Tänne on tultava vapaaehtoisesti, ja siinä suhteessa maamme kilpailukyky on varmaan huonompi kuin yritysten jotka työvoiman tarpeessa ovat.

Politiikka on politiikkaa, eikä sen sisällä tehtyjä ulostuloja monestikaan järki pakota. Jopa EK näyttää vaativan muutaman kuukauden ajan pystyssä olleelta hallitukselta, että koko sen hallitusohjelma olisi jo toteutettu. Aivan ilmeisesti kaivataan – myös eduskunnan oppositiossa – ”sipilämäistä” ryminää, jossa ”kaiken maailman dosentit” jäivät lobbareiden jalkoihin. Jälki oli sen mukaista.

Työministeri ennakoi saavansa kovaa palautetta lähivuosina. Sitä en yhtään epäile. Parempi kuitenkin tehdä asioita rauhassa asiantuntijoita ja työryhmiä kuunnellen, kuin rymistellä kuin se kuuluisa norsu lasikaupassa. Harvassa ne työstään kiitosta saaneet työministerit ovat ennenkin olleet, vaikka tilanne olisi ollut parempikin kuin nyt.

kaunaherra

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani. *Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen* mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu