Hyvä uutinen veronmaksajille

Kaiken talousuutisiin liittyvän velka- ja korvauskauhistelun keskelle on syytä nostaa yksi asia joka ei ole valtiontaloudelle suuri, mutta menoja säästävä. Se on valtion poronomistajille maksettavat petokorvaukset jotka laskevat tasaisesti. Vuonna 2016 korvaussumma oli 8,28 miljoonaa, viime vuonna 4,68 miljoonaa euroa.

Julkistetun ennakkotiedon mukaan korvaussumma on siis liki puolittunut sitten vuoden 2016. Porovahinkokorvauksilla ruokittu petokanta näyttää jostakin syystä ymmärtäneen valtiontalouden tilan paremmin kuin maatamme velkaannuttavat poliitikot ja ryhtyneet ruokailussaan leikkauksiin oma-aloitteisesti.

Vaikka valtion kannalta kehitys on hyvä, niin silti on paljon poromiehiä ja paliskuntia joissa tilanne ei ole juuri muuttunut. Joillakin alueilla näyttää petokanta olevan kertakaikkiaan niin suuri, että ne eivät löydä tarpeeksi ruokaa puuttumatta poroihin. On tapauksia, joissa peto on hakenut nälkäänsä koiran pihapiiristä.

Ahma on ylivoimaisesti suurin porojen verottaja. Karhu, ilves ja susi tulevat vahingontekijöinä kaukana perässä. Olisiko erityisesti ahmakannan suuruus arvioitava uudelleen? Hyvät perusteet sille näyttäisi olevan.

Kaikkia paliskuntia pedot eivät vaivaa samalla tavalla. Neljän paliskunnan alueella ei vuonna 2018 ollut yhtään korvattavaa petovahinkoa, yhden vahingon paliskuntia oli kaksi. Sarakkeessa ”Tuntematon suurpeto” luku on pyörinyt sadan kieppeillä vuosittain. Se sisältänee esimerkiksi maakotkien tekemät vahingot, koska niitä ei ole eritelty muualla.

Koskahan muissa tukiaisissa päästään saman suuntaiseen kehitykseen?

https://www.lapinkansa.fi/poronomistajille-maksetut-petovahingot-putoavat-ny/1940674

kaunaherra

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani. *Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen* mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu