Hyvätuloiset ajavat ja saastuttavat eniten

Liikenne- ja viestintäministeriö on älynnyt tilata selvityksen suomalaisten autoilusta. Mukaan on otettu esimerkiksi tulojen vaikutus autoilun ja päästöjen määrään, samoin alueellisuustekijät. Selvitys on Aalto-yliopiston tekemä, joka on varmaan omiaan lisäämään sen uskottavuutta vaikka tulokset eivät varmaan kaikkien mieleen olekaan. Jonkun maaseudun yliopiston tekemänä vastaava tutkimus leimattaisiin helposti kotiinpäinvetäväksi.

Linkin takana olevasta artikkelista näkee, kuinka suurituloisimmat ryhmät ajavat ja saastuttavat selvästi enemmän kuin pieni- tai keskituloisetkaan. Isotuloisilla on suuremmat ja enemmän kuluttavat autot, eikä kukkaro säätele auton hankinnan lisäksi myöskään ajomääriä. Yleisesti on levinnyt ajatus, että pienituloistan vanhemmat autot olisivat se suurin ongelma ympäristön näkökulmasta. Vähäisemmät ajokilometrit kuitenkin muuttavat tilannetta oleellisesti.

”Liskin mukaan suurituloisten aiheuttama iso päästömäärä yllätti. – On kuva siitä, että alemmissa tuloluokissa ajetaan vanhemmilla romuilla, jotka päästävät paljon. Sitä ajatteli, että siellä syntyy paljon päästöjä, mutta ei se ihan siltä näytä, Liski sanoo.”

Matti Liski on Aalto-yliopiston taloustieteen professori.

Vanhempien teknisesti hyväkuntoisten autojen omistajilla ei siis ole mitään syytä tuntea huonoa omaatuntoa tai suunnitella velkaantumista uudemman auton hankkimiseksi pelkän julkisen syyllistämisen perusteella. Yhtä suuria ja  suurempia ympäristön pilaajia ovat uusilla ökyautoilla ajava suurituloinen ns. parempi väki. Toivottavasti liikenne- ja viestintäministeriössä osataan tältä pohjalta tehdä arkisen autonkäyttäjän kannalta järkeviä johtopäätöksiä kun verotusta aletaan rukkaamaan.

 

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f8b62cf8-517d-4735-8a25-944389e03893

 

 

 

kaunaherra

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani. *Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen* mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu