Ilmastonmuutos iski Liisa Jaakonsaaren ulkohuussiin

Yhä vielä on keskuudessamme ihmisiä jotka kieltävät ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen olemassaolon ja vaihteluiden olevan osa luonnon normaalia käyttäytymistä. Kannattaisi alkaa vähitellen ottamaan ilmastonmuutos tosissaan, koska entisen kansanedustan ja europarlamentaarikon Liisa Jaakonsaaren ulkohuussikin joutui myrskyn raivon kohteeksi. Tuskin katolle maalattu puoluetunnus tai punainen ristikään olisi pelastanut rakennusta.

Oikeasti myrskytuhot ovat vakava asia, ja myrskyjen lisääntyminen tulee vaikuttamaan todennäköisesti myös metsävakuutusten hintoihin. Sama koskee myös rakennusten vaurioita, mikäli sellaisia vahinkoja koskeva vakuutus on käytössä. Puustosta saa sentään jotain, kun ehyenä säilyneet kaatuneet puut voi myydä yhtiölle. Metsänomistajan näistä puista saama hinta tuppaa tosin olemaan alempi kuin normaalisti ja korjuukustannuksetkin ovat suuremmat.

Toinen asia ovat helteet, joita on ollut ympäri maapalloa, viimeksi on uutisoitu Kanadan helteistä ja niitä seuranneista metsäpaloista. Lähes viidenkymmenen asteen lämpö on kova paikka kestettäväksi kenelle hyvänsä, eikä Kanadassakaan ilman kuolonuhreja ole selvitty. Asiantuntijan mukaan Suomi sijaitsee sen verran pohjoisempana, että noin 40 astetta voisi enintään nykytilanteessa täällä olla mahdollista. On sitä siinäkin, kun kolmessakymmenessäkin on kärsimistä.

Sopeuttamisesta ja sopeutustoimista on usein puhuttu eri yhteyksissä. Yksi hyvä kysymys on, että osataanko tai ymmärretäänkö asumisympäristömme muuttuminen ilmaston vuoksi ottaa huomioon esimerkiksi rakennusten ja muun yhteiskunnan infran suunnittelussa vai herätäänkö siihen liian myöhään? Ennakointi maksaa, ja kun kaikessa maksajaksi pyritään aina löytämään se mystinen ”joku muu” niin ei kannata olla kovin luottavainen sen asian suhteen.

Ainakin puuceen haltijoiden ja rakentajien kannattaisi investoida ankkurointiin.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008098986.html

Johtuvatko Suomen helteet ilmastonmuutoksesta? – Ulkomaat – Ilta-Sanomat (is.fi)

+2
kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani.
*Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen*
mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu