Jotkut puolueet liikkuvat kuin Päätalon Herkon pirtinmuuri
Veikko Isotalon vaalianalyysistä poimittua. Muutokset sanallisesti ilmaistuna:
-Vasemmistoliiton oikea siipi kutistunut, muuten vahvasti vasemmalla.
-SDP:n oikeistosiipi yltää pidemmälle, ydin edelleen hieman vasemmalla.
-Vihreiden painopiste siirtynyt selvästi janan vasemmalle puolen.
-RKP ei ole hötkyillyt minnekään, saman verran oikealla kuin ennenkin.
-Keskustan painopiste siirtynyt enemmän oikealle.
-KD siirtynyt selvästi oikealle.
-PS suorastaan loikannut oikealle.
-Kokoomuksen vasen laita kutistunut, muuten vanha linja.
-Äänioikeutetut ovat yleisilmeeltään muuttuneet oikeistolaisemmiksi.
Olen valmis uskomaan, että puoluejohdon vaihtuminen muuttaa joskus puolueen linjaa merkittävästikin. Taulukossa se näkyy kiistattomasti kristillisten, perussuomalaisten ja vihreiden kohdalla, mutta hieman myös sdp:n ja keskustan painotuksissa.
Tuolla aiheesta niille jotka haluavat perehtyä asiaan tarkemmin.
https://www.vaalitutkimus.fi/hallituspuolueiden-ideologinen-kongruenssi/
Välineiden ja toimijakentän terästäytyessä, jalostuessa ja eriytyessä… ajastaan voi päätyä jo niin pitkälle, että näiden voi olettaa kantavan meidät, ja vaikka ei sentään ihan itsestään,… jotain tosiaan voi ajatella menevän paikoilleenkin tavalla, johon on jotain luottamista.
Ilmoita asiaton viesti
Herkko olisi halunnut perustaa muurin kalliolle mutta muurari kehotti rakennettavaksi kivikarsinan jonka päälle muuri perustettiin.
Sinällään mielenkiintoista mutta en ihan ymmärrä miten se voisi liittyä politiikkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Muurihan vaihtoi hiljalleen paikkaa vuosien saatossa jota Herkko kovin sadatteli. Ja eiköhän se muuri tehty puurungon päälle.
Näyttävät nuo puolueetkin vaihtavan aatekartalla paikkaa reippaastikin, vähän sen mukaan miten ja kenen johdolla niitä milloinkin lämmitetään. Tätä HEPO-hallitusta (Henriksson, Essayah, Purra, Orpo) sanotaan kaikkien aikojen oikeistolaisimmaksi Suomessa ja kun tuota taulukkoa katsoo niin ei ainakaan tästä eduskunnasta oikeistolaisempaa kokoonpanoa löydy.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan sattumalta satuin lukemaan kohdan kirjasarjasta missä muuria perustettiin. Herkko olisi halunnut muurin kalliolle mutta muurari vakuutti että se johtaisi kylmään tupaan. Joten kalliolle rakennettiin kivillä täytetty kivikarsina jonka päälle muuri rakennettiin.
Kiitos tiedosta että miten karsinan sitten myöhemmin kävi.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa olla, että muistiini on jäänyt puurakenteista tuo mainitsemasi kehikko. Ei kyllä ihme, jos muurin ja piipun painosta tuollainen perustus ajan mittaan alkaa pettämään.
Nähtäväksi jää, alkaako nyt menestyneiden puolueiden perustuksista tulemaan kylmää tupaan 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Rakennusteknisesti tämä on mielestäni aika kiehtova kysymys. Tulisiko kalliolle perustetusta muurista oikeasti kylmää tupaan johtava.
Tuollaisen kivikarsinan, jos se on kunnolla tehty, pitäisi pysyä kunnossa talon alla jos on kuivassa paikassa.
Käytännön tasolla karsinan liitokset voi pettää ja kivialusta levitä, tai puuosat kostuvat ja lahoavat tai jopa niin että kaltevalla pinnalla koko kivikarsina ja muuri liukuu paikaltaan.
Ilmoita asiaton viesti
Muistelisin uunin perustetun hirsiarinan päälle. Voin toki olla väärässäkin.
Ilmoita asiaton viesti
En ole ehtinyt tutustua alkuperäiseen dataan/tutkimukseen, mutta em. graafien perusteella osa verbalisoinneistasi on outoja. Esim. kuvioiden perusteella kok vasen 2007-2023 laita ei ole kutistunut, sen sijaan rkp:ssä vasemmistolaisuus on selvästi lisääntynyt 2007-2023 jaksolla.
Ilmoita asiaton viesti
Vertasin edellisiin vaaleihin, koska niin saadaan näkyviin tuoreimmat muutokset. Rkp:n osalta myös oikeistopuoli on hieman korostunut pidemmällä ajanjaksolla asteikon 6 – 8 välillä, kokonaisuus on ollut kuitenkin hyvin tasainen Henrikssonin aikana.
Kristillisissä Essayahin pj-kauden alku näkyy selvästi oikeistolaistumisena, samoin Purran perussuomalaisissa.
Ilmoita asiaton viesti