Kaikkiin pohjoismaihin demari pääministeriksi

Norjan vaalien jälkeen näyttää selvältä, että kaikissa pohjoismaissa on demarivetoinen hallitus. Norjassa tilanne on sikäli erilainen, että siellä on eduskunnassa nyt myös vasemmistoenemmistö. Mitä konservatiivit tekivät väärin, että vauraassa hyvinvointivaltiossa kävi tällainen keikaus?

SDP on nyt selvästi suurin puolue 26,4 prosentin vaalituloksellaan. Konservatiivit (kokoomus) ja keskusta ovat miltei täsmälleen saman suuruisia kuin meilläkin. Oikeistopopulistinen FRP on 11,7 prosentillaan selvästi suomalaista veljespuoluetta perussuomalaisia pienempi ja menetti merkittävästi kannatustaan.

Ympäristöpuolueelle 3,8% kannatus oli todellinen pettymys aikana jolloin käytiin ilmastovaalit. Vaatimus öljyntuotannon nopeasta alasajosta saattoi karkottaa  äänestäjiä koska kovin monen leipä on kiinni öljybisneksessä.  Vähän sama kuin jos meillä vaadittaisiin puu- ja paperiteollisuuden täydellistä lopettamista.

Tilannetta, että kaikissa pohjoismaissa hallitusta johtaisi demari, ei voi pitää pitkäaikaisena. Monipuoluedemokratioissa tilanteet vaihtelevat vaaleista toiseen, ja jo seuraavien valtiollisten vaalien jälkeen tilanne saattaa jossakin maassa muuttua. Meilläkin on alettu jo hyvissä ajoin harjoittamaan kynnysmattopolitikointia pääministerin vaihto mielessä.

https://yle.fi/uutiset/3-12098243

+4
kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani.
*Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen*
mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu