Keskusta ja vasemmistoliitto romahtivat Lapissa enemmän kuin valtakunnallisesti

Käydyt kuntavaalit olivat synkkä luku perinteisille Lapin valtapuolueille. Keskustan kannatus tuli alas 5,6 prosenttiyksikköä edellisvaaleista ja vasemmistoliiton vastaavasti 4,6 % -yksikköä. Sdp:llä pudotusta tuli hieman vähemmän kuin valtakunnan tasolla, 1,1 prosenttiyksikön verran. Kristillisdemokraateillakin tulos oli 0,3% verran miinuksella.

Kun jotkut menettävät, niin toiset voittavat. Suurin voittaja oli perussuomalaiset 7,8 %-yksiköllä, mutta merkittävän nousun kokivat myös puolueisin sitoutumattomat yhteislistat, jotka nousivat 3,2 prosenttiyksikön verran. Nousu on merkittävä, kun pohjalla oli vain 4 prosentin kannatus ja valtuustopaikoissa mitaten niiden osuus on uusissa valtuustoissa 11,4%.

Myös vihreät saivat 0,7 prosentin plusmerkinnän, kokoomuksen ja rkp:n päätyessä täsmälleen samoihin lukuihin kuin edellisissä vaaleissa. Kaiken kaikkiaan valtapuolueiden menetykset aiheuttivat perussuomalaiset ja sitoutumattomat muiden polkiessa suunnilleen paikallaan.

Pellossa valtuuston paikkalukua nostettiin neljällä näihin vaaleihin, nyt valittiin 17 valtuutettua entisten 13 sijaan. Lisäpaikat menivät keskustalle, kokoomukselle, perussuomalaisille ja sdp:lle vasemmistoliiton pitäessä entiset neljä paikkaansa. Mitään merkittävää muutosta ei valtuuston kokoonpanossa siis tapahtunut jos ei oteta lukuun sitä, että uudessa valtuustossa on kahdeksan uutta valtuutettua.

Vaalien eniten puhuttanut asia paikallisesti oli vasemmistoliiton kampanja, jonka kärjeksi oli nostettu kunnanjohtajan toiminnan kiritisoiminen. Mitään menestystarinaa ei siitä syntynyt, koska puolue ei saanut yhtään uusista lisäpaikoista. On hyvä syy kysyä, että meniköhän viestintä siinä kohtaa ihan putkeen.

Oikean laidan kokoomus sen sijaan onnistui saamaan kolmella ehdokkaalla kaksi valtuutettua, kun 62- ja 72- vuotiaat herrasmiehet keräsivät kahdestaan riittävän ison äänipotin jota kolmas nuorempi ehdokas pienemmällä äänimäärällään tuki. Pienen kunnan vaaleissa voi tapahtua monenlaista.

Keskusta jatkaa suurimpana puolueena seitsemällä paikallaan, sitten seuraavat vasemmistoliitto neljä, sekä sdp, perussuomalaiset ja kokoomus kaksi paikkaa kukin. Jos toimitaan edellisen valtuuston tapaan, niin keskusta ja kokoomus muodostavat yhdessä enemmistön ja loput puolueet yrittävät kääntää aina jonkun keskustalaisen puolelleen äänestyksissä saadakseen tahtonsa läpi. Yhteistyö on monissa asioissa enemmän kauniita sanoja kuin konkretiaa, valitettavasti.

 

 

 

+4
kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani.
*Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen*
mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu