Keskusta oli kokoaan suurempi Rinteen ja Marinin hallituksissa

Nyt, kun Sanna Marinin hallitus toimii viimeisiä viikkojaan tai kuukausiaan toimitusministeristönä, voi tiivistetysti tarkastella viimeksi kuluneita neljää vuotta.

Pääministeriksi alun perin valittu Antti Rinne menetteli heti kauden alussa sillä tavalla, että keskusta veti luottamuksensa pois. Asettaminen ”tarkkailuluokalle” ei riittänyt. Sdp valitsi Rinteen tilalle Marinin ja homma jatkui.

Koronavirus, jonka vaikutuksista ihmiseen ei ollut juuri minkäänlaista tietoa, aiheutti sen että päättäjät ryhtyivät laajoihin rajoitustoimiin. Ministerit olivat julkisuudessa päivittäin, ja erityisesti pääministeri sai runsaasti julkisuutta.

Seuraava suuri asia oli Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Pääministeri nousi napakoilla lausunnoillaan julkisuuteen, nyt jo kansainvälisestikin. Sittemmin mukaan tulivat myös Marinin yksityiselämän asiat, jotka olivat kotimaassa kohuja, mutta nähtiin ulkomailla ennakkoluulottomuutena ja rohkeutena. Maine kasvoi.

Myös Natoon liittyminen nousi esiin, eikä asiassa jahkailtu. Optiomiehistä ja -naisista tuli yhdessä yössä Naton kannattajia, ja vastustajiksi seuloutui vain kourallinen änkyröitä. Oli käännetty uusi sivu maamme puolustuspolitiikassa. Marinin lausunnot ja päättäväisyys rekisteröitiin maailmalla positiivisesti.

Natoon liittyminen onnistui kokoonpanolla, joka ei vielä muutama vuosikymmen sitten olisi ollut mahdollista. Sosialidemokraatti Marin pääministerinä ja vihreä Pekka Haavisto ulkoministerinä. Myös vanha neuvostoliittolaisten ystäväpuolue keskusta oli mukana täysillä.

Yksityisissä keskusteluissa keskusta on saanut kiitosta Rinteen heivaamisesta pois pääministerin paikalta, koska se avasi tien Marinille joka lisäsi maamme tunnettuisuutta maailmalla paljon enemmän kuin mitkään matkailun edistämiseen suolletut miljoonat.

On ollut myös mielipiteitä siitä, että olisi ollut tylsää nähdä Rinne selittelemässä koronatilanteita, tai jahkailemassa Natoon liittymistä. Nämä ovat henkilöön meneviä makuasioita, mutta ei voi kieltää etteikö Marinin viestintä olisi ollut selkeää ja siinä mielessä toimivaa.

Nyt voi sanoa, että keskustan toiminta etenkin vaalikauden alussa mahdollisti sen, että maamme sai Marinin kautta runsaasti myönteistä julkisuutta maailmalla. Suunnittelematonta se keskustan taholta tietysti oli, mutta koskaan ei voi tietää miten ihmiset tehtäviensä mukana kasvavat.

Keskusta oli hallituksessa menneellä vaalikaudella vaikutukseltaan selvästi kokoaan suurempi. Vaikka vahingossa, mutta kuitenkin.

kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani.
*Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen*
mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu