Kokoomuslainen kevytvelka

Nykyinen hallitus on saanut kovia moitteita valtionvelan kasvattamisesta. Ensi vuodelle on budjetoitu kahden miljardin luokkaa oleva lisävelka. Onhan se paljon rahaa, mutta miten velka kasvoi nykyisen oppositiopuolue kokoomuksen hallitusaikana, jolloin sillä oli vuorotellen pääministerin tai valtiovarainministerin salkku. Sieltä kovin arvostelu perussuomalaisten ohella on Antti Rinteen hallitukselle tullut.

Kymmenen vuoden tarkastelujaksolla 2008-2017 velkamäärä kasvoi 51,391 miljardilla eurolla, siis keskimäärin yli 5,1 miljardilla vuodessa. Suurinta velan kasvu oli vuonna 2010, peräti 10,87 miljardia. Silloin velan määrä ylitti myös ensimmäisen kerran 40 prosentin osuuden bkt:sta. Karuja lukuja, mutta silloin hallitukset vain odottivat parantuvien suhdanteiden korjaavan tilanteen. Tätä jatkui vuodesta toiseen.

Kyseisenä ajanjaksona pääministereinä toimivat Matti Vanhanen (kesk), Mari Kiviniemi (kesk), Jyrki Katainen (kok), Alexander Stubb (kok), sekä Juha Sipilä (kesk) (mukana kaksi budjettivuotta). Kiviniemen ja Stubbin pääministeriys olivat varsin lyhytkestoisia. Velkaantuminen ei haitannut oikeasti mitään puoluetta niin paljoa, että joku olisi lähtenyt hallituksesta velkaantumisen vuoksi. Kulloinkin vetovastuussa olleita tahoja ei siis juurikaan kyseenalaistettu.

Vaikuttaakin siltä, että joillekin on olemassa kahdenlaista velkaa. Kevytvelkaa jota otetaan silloin kun ollaan itse vastuussa ja raskasta haitallista velkaa jota otetaan silloin kun ollaan itse oppositiossa. Kahdesta miljardista muistutetaan, omia jälkiä muistelematta. Luotto äänestäjien lyhyeen poliittiseen muistiin on ilmeisestikin yhä korkealla.

Numerotietojen lähde: Valtiokonttori, Veronmaksajat.

kaunaherra

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani. *Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen* mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu