Lappilaisia teinipoikia Saksan SS-joukoissa

Suomesta värvättiin väkeä Waffen-SS:n joukkoihin Saksaan vuosina 1941-1942. Lapista lähti 55 vapaaehtoista joista 33 alaikäistä. Ikäraja oli 17 vuotta, mutta värvääjät olivat tarvittaessa valmiita kirjaamaan syntymävuoden aikaisemmaksi. Täysi-ikäisyyden raja oli tuolloin 21 vuotta ja sitä nuoremmilta tarvittiin vanhemman suostumus. Suomalaista sotilaskoulutusta ei tuolloin kaikki arvostaneet.

Nuorin Lapista värvätty oli 12.4.1925 syntynyt Lauri Kaisamatti joka oli 16-vuotias lähtiessään Saksaan. Hän haavoittui Kaukasuksella ja menehtyi amputointia seuranneisiin komplikaatioihin 6.11. 1942 ollen silloin 17 vuoden ja 6 kuukauden ikäinen. Ristissä hautausmaalla on oikea syntymäaika, joten saksalaiset olivat kuitenkin selvittäneet oikeat tiedot.

Saksaan lähtijöiltä kysyttiin myös puoluekantaa. Puolueettomiksi ilmittautui 47, IKL:n kannattajia oli viisi, sekä kokoomuksen kannattajaksi ilmoittautui kaksi lähtijää. Monet lähtijöistä, ehkä kaikkikin, luulivat menevänsä vain sotilaskoulutukseen, eivätkä osanneet aavistaa että he olisivat jo muutaman kuukauden kuluttua ase kädessä itärintamalla tekemässä suur-Saksaa.

Lappilaisia värväreitä on kirjattu yhdeksän henkilöä. He olivat kaikki yhteiskunnan parempiosaisia, enimmäkseen virkamiehiä, joukossa liikemies ja tilanomistaja. Syystä tai toisesta heidän toimintansa pidettiin salassa, eikä siitä kylillä sotien jälkeenkään puhuttu vaikka yksi värväreistä oli varsin läheltä kotipaikkaani.

Voisiko tuosta toiminnasta rakentaa täällä kotimaassa tämän päivän nuorille jotakin hyödyllistä nykyaikaan sopivaa? Oppivelvollisuusikää jatkettiin kahdeksaantoista vuoteen, joten olisiko mahdollista lisätä koulutukseen yksi polku joka sisältäisi kriisiajan siviilikoulutuksen? Lukion aineita voisi ottaa soveltuvin osin mukaan, esimerkiksi kielet voisivat olla sellaisia.

Varusmiespalvelus voisi olla suora jatko tuohon koulutukseen siltä osin kuin sopivuus siihen nykyiseen tapaan on olemassa. Vaihtoehto voisi hyvinkin kiinnostaa esimerkiksi niitä jotka aikovat sotilasuralle tai eivät muuten osaa vielä päättää mitä tulevaisudessa tekisivät. Parempi vaihtoehto se joka tapauksessa olisi kuin se mikä vuonna 1941 annettiin.

Lähteet: Lapin Kansa, Suomalaisten Waffen-SS vapaaehtoisten matrikkeli 1941-1943. Veljesapu 2013.

 

kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani. *Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen* mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu