Lentomelu ja muut rakkaat äänet sekä tuulivoimalat

Maassamme asuu varmaan miljoona ihmistä alueilla, jossa kuullaan vuorokauden eri aikoina lentokoneiden aiheuttamaa melua ihan sisätiloihin asti. Eniten sitä aiheuttavat varmaan isot matkustajakoneet, mutta joillakin paikkakunnilla myös hävittäjät sekä helikopterit ja muu pienkoneliikenne tekevät osansa asian hyväksi.

Lentokoneiden jyrinästä ja pörräämisestä on tullut meille suomalaisille ääni jota suorastaan rakastetaan. Ihmiset kerääntyvät asumaan alueille joissa on lentoliikennettä, eikä monikaan halua että lentämisen ääniä vähennettäisiin. Tämä näkyy hyvin keskustelussa lentoverosta, jonka on arveltu vähentävän lentämistä ja siten siitä aiheutuvaa melua. Puolueistakin enemmistö vastustaa tällaista takaperoista kehitystä.

Lentomelun kuuntelu on lentotapahtumaan osallistumattomille maksutonta hupia. Mutta on niitä maksullisiakin tapahtumia joihin ihmiset suorastaan jonottavat. Ajatellaanpa konserttitapahtumia, joissa melu on niin kovaa että korvatulppia on terveyssyistä aiheellista käyttää. Ihmiset maksavat itsensä kipeiksi päästäkseen kuulemaan kunnon melua. Monet vain sen vuoksi, että pääsee kehumaan kavereille olleensa siellä örveltämässä.

Eräänlainen välimuoto on kirkko ja jumalanpalvelukset. Siellä tuskin käy juurikaan muita kuin kirkollisveron maksajia. No, ehkä joku köyhä eläkeläinen on taloussyistä eronnut seurakunnan jäsenyydestä mutta haluaa silti nauttia palvelusta, ovella kun ei jäsenkirjoja kysellä. Siinä urkujen pauhatessa ja seurakunnan veisatessa sielu varmaan lepää onnellisena kun on riittävä määrä desibelejä kehystämässä tapahtumaa.

On kuitenkin olemassa ainakin yksi ääni josta ainakin jotkut valittavat. Se on tuulivoimaloista lähtevä ääni, jota jotkut kertomansa mukaan joutuvat kuuntelemaan. Ei tietenkään sisätiloissa, vaan on mentävä pihalle tai jos ei sinnekään kuulu pitää mennä niin lähelle että kuuluu. Olen kuullut ääntä kuvattavan ”lonksumiseksi”. Olisiko vanhemman voimalan teknisestä kuluneisuudesta johtuva ääni, kun kyseessä on vuonna 2013 käyttöön otettu mylly ja valituksia tulee vasta nyt.

Ylipäätään on todettava, että tuulivoimaloiden äänet ovat informaatioarvoisesti aivan liian pieniä. Kyllä voimaloiden lähellä asuvien pitäisi sisätiloihin asti kuulla että tuuleeko ulkona. Kuuluuhan tiellä kulkevan moponkin ääni, samoin kuin ylilentävien lentokoneiden. Silloin saa tiedon että joku siellä tekee matkaa. Tuulivoimalat – ei mitään, jos ei mene ulos kärvistelemään, eikä välttämättä sittenkään. Asialle kyllä tarttis tehdä jotain.

kaunaherra

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani. *Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen* mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu