Orpo pääministerin aitan ovella

Juhannuskesällä putkahti julkisuuteen tieto, että kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo olisi esittänyt pääministeri Sanna Marinille (sd) tapaamista. Tapaamisen aiheena olisi kuulemma keskustelu keskustelusta. Tähän mennessä pääministeri ei ole löytänyt aikatauluistaan lovea Orpolle, joten kyse lienee pidemmästä kuin varttitunnin kahvikeskustelusta.

Orpon pyynnön taustaksi kerrotaan se, että Marin on vastannut eduskunnassa kokoomukselle aivan väärällä tavalla. Perinnehän on ollut iät ajat se, että oppositiosta voi väittää hallituksen toimista mitä soopaa tahansa, mutta hallituksen kuuluu täysin korrektisti selostaa tekemisiään. Joskus oppositio on asiaväitteissään oikeassakin, mistä tämän hallituksen edeltäjien tekemien päätösten korjaustoimet kertovat.

Olisivatko eduskunnan keskustelutavat kuitenkin Orpolle vain tekosyy tapaamiseen? Mikä on niin sensitiivinen asia että sitä ei voi hoitaa sähköisesti todisteiden jäämisen pelossa? Vastaus on, että sellainen asia joka julkisuuteen tullessaan tulkittaisiin poliitikkojen kähminnäksi. Kun julkisesti väitetään hallituksen kaatuvan syksyllä, niin jotakin sen eteen pitää tehdäkin. Eduskuntaäänestyksillä se ei onnistu.

Kokoomus on puolueena kovan pelurin maineessa. Nykyisessä hallituksessa sen saa tuntea lähinnä keskusta, jota kokoomus oppositiosta hiillostaa. Keskustalle taas toimiminen hallituksen ”kokoomuksena” on joidenkin asioiden osalta vaikeaa. Niinpä kokoomuksen pelimiehillä on vaihtoehtoina hallituksen hajottaminen sdp:n tai keskustan kanssa kauppaa käymällä, etukäteen tulevista kuvioista sopien.

Aika näyttää, että aukeaako pääministerin aitan ovi Orpolle, ja jos aukeaa niin mihin keskustelut johtavat. En kuitenkaan jaksa uskoa, että Marin sananvapauttaan oppositiolle luovuttaa, vaan jatkossakin sanoo suoraan jos tulee perättömiä väitteitä päin silmiä. Kansanedustajat nauttivat laajennetusta syytesuojasta joka oli juuri testissä, joten oppositiossakin kyllä tiedetään miten härskisti voi puhua.

 

 

 

kaunaherra

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani. *Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen* mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu