Pääministeri ja elinkeinoministeri törmäyskurssilla
Pääministeri Petteri Orpo ja elinkeinoministeri Wille Rydman näyttävät olevan törmäyskurssilla koskien rakennusalan tukitoimia.
Siinä missä Orpo lupailee nopeita alaa tukevia toimia, niin Rydman katsoo, että rakennusala tarvitsee nyt vain lähinnä kuluttajien luottamuksen vahvistumista.
Ei liene epäilystä siitä, etteikö Orpo pääministerinä vie hallituksessa tahtoaan läpi ja Rydmanille jää elinkeinoministerinä hallituksen sisäisen kehityskeskustelun jälkeen vastentahtoisen päätöksen toteuttaminen.
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/aff71ae6-f41b-4aef-9b4f-93c1be31cc57?ref=ampparit:434b
Unohdin kirjoituksestani sen tosiasian, että valtiovarainministeri Riikka Purra on Rydmanin puoluetoveri, joka Orpon on myös voitettava puolelleen, jotta tukitoimet pääsevät toteutukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän voi kommentoida, että EU-maat (varsinkin suuret) tukevat ja avustavat yrityksiä sosialistiseen malliin, vaikka se on EU-sopimusten vastaista. Koska Kokoomus on Suomen EU-myönteisin puolue, niin on kai vain loogista, että Kokoomus tukee teollisuutta ja yrityselämää. Arvelen, että se on monelle vanhan linjan kokoomuslaiselle varsin outo linjaus.
Tosiasia vain on, että Suomi on niin pitkälle sosialisoitu, että ilman valtion tukia tässä maassa ei pyöri mikään. Meille on käynyt kuin sammakolle, joka ei osaa hypätä pois kuumenevasta vedestä, vaan säätää lämpötilaansa liian pitkälle, kunnes se on toimintakyvytön.
Eräs johtopäätös siitä on, että sen vuoksi Suomi on tuhon tiellä, koska elinkeinoelämämme ei ole terveellä pohjalla. Jos merkittävä osa rahasta pitää kierrättää valtion kautta, niin eikös olisi selvempi siirtyä avoimeen kommunismiin (sarkasmia).
Vaalikeskustelusta jäi keväällä mieleen, että eräs puolue oli kammannut valtion budjetin läpi ja löytänyt 10 miljardia rahaa, jonka valtio laittaa eri kohteisiin, vaikka mikään laki ei velvoita. Suomen valtion velkaantumisvauhti on sellainen, että ne 10 miljardia kaivetaan vielä esiin. Nykyhallituksen leikkauslinja on vasta pieni harjoitusnäytös.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa onnistuu suurempien rakennemuutosten toteuttaminen vain pakon edessä tai jonkun tai joidenkin puolueiden kannatuksen kustannuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mikähän n esteenä?
Olisko se peräti sosialismi?
Ilmoita asiaton viesti
”Tosiasia vain on, että Suomi on niin pitkälle sosialisoitu, että ilman valtion tukia tässä maassa ei pyöri mikään.”
Tämä on juuri se oikea ongelma, kun kaikki pyörii julkisilla tuilla, eivät yritykset ole terveellä pohjalla. Ja kun tukien varaan on rakennettu, ei enää ilman tukia pärjätä, eikä kiinnostakaan pärjätä, koska saa tukia joiden avulla pärjää.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi se, että mitä pienempi yritys sitä tylymmin verottaja kohtelee. Tulee jopa mieleen kilpailu verovirkailijoiden välillä, että kuka pystyy eniten saamaan yrittäjiä konkurssiin.
Ilmoita asiaton viesti
KL: ”Orpo lupasi, että hallitus tekee päätöksiä jo noin kahden viikon kuluttua alkavassa budjettiriihessä. Toimia hän ei vielä halunnut nimetä.”
”Rydman korostaa, että rakennusalan ei sovi odottaa liikoja, kun ”ylipäätäänkin eletään aika synkkiä aikoja”.
”Ei kannata ehkä asettaa odotuksia sillä tavoin erityisen korkealle”, Rydman sanoo Ylellä.”
Eihän noissa puheissa ole ristiriitaa. Ei vaikka kuinka etsisi. Orpo pääministerinä ei ota yksityiskohtaista kantaa miten alan ratkaisuihin suhtaudutaan budjettiriihessä.
Myöskään Tekniikka ja Talouslehden kirjoituksessa Orpo ei ole esittänyt mitään ratkaisua vaan viittaa budjettiriihen antiin. Nähtäväksi jää millainen on riihen tulos. Tuskin kovin poikkeaa siitä mihin on hallitusohjelmassa varauduttu. Orp ja siten kokoomus yksin ei voi hallituksessa päätöksiä tehdä. Aivan samoin kuin muissakin hallituksissa, joka tuntuu jotenkin unohtuvan kun ollaan oppositiopuolueiden kannattajakuntaa.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuossa nyt selvä ero, kun pääministeri lupaa ”nopeita toimia” ja elinkeinoministeri nuivuutta. Kyllä se Abdallahinkin kommentissa puoluekanta näkyy.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, mitähän ne ovat nuo Orpon lupaamat nopeat toimet? Tuskinpa Orpo on tarkoittanut rakennusalaa sittenkään vaan ihan muita nopeita toimia joita on mainittu hallitusohjelmassa. Vai mistäpä tuon tietää, kun en pääse Orpon pään sisään. 😀
Ilmoita asiaton viesti
On varmasti ihan paikallaan, että rakennusalalla tapahtuu vähän karsintaa. Kun moni rakennusyhtiö näytti olevan aika kuralla jo noususuhdanteen aikana, ei valtion tukiaiset muuta kuin lykkää väistämätöntä korjausliikettä.
Valtiovallan tulee toimia inflaation ja korkotason hillitsemiseksi, ei tukea jotain alaa tai yksittäisiä yrityksiä.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä mitä mätää alalla on, kun saman tilintarkastusfirman asiakkaat tekevät konkursseja. Minusta on kuitenkin tervettä, että konkurssiin hakeudutaan hieman etukenoisesti, kuin että yritetään sinnitellä viimeiseen asti. Yritystuet ovat pyhä lehmä joita ei haluta poistaa, koska vaalirahaakin on puolueiden kiva siltä(kin) taholta saada.
Tärkeämpää minusta olisi konkurssifirmoista työttömäksi jäävien tukeminen uusien työ- ja koulutuspaikkojen löytämiseksi. Myös aikuiskoulutus tarvitsisi ne rahat takaisin jotka hallitus on viemässä, koska koulutustarve ei mihinkään katoa.
Ilmoita asiaton viesti
”Valtiovallan tulee toimia inflaation ja korkotason hillitsemiseksi, ei tukea jotain alaa tai yksittäisiä yrityksiä.”
Samaa mieltä siitä että antaa yritysten kaatua, ei ne kaikki kumminkaan kaadu. Se rakennetaan mitä rakennetaan ja osalle alan porukasta riittää töitä lamankin läpi. Kyllä ne kaatuneiden yritysten työmiehet ja pomot löytää töitä muista saman alan yrityksistä heti kun niitä töitä taas on.
Siitä miten hallitus voisi toimia inflaation ja korkotason hillitsemiseksi olen varsin skeptinen. Ne on globaaleja ilmiöitä joihin ei voida oiken vaikuttaa edes EU- tasollakaan.
EKP ja maailman muut keskuspankit ratkovat tätä ongelmaa ja monia muitakin sellaisia ongelmia jotka oikeasti kuuluisivat kyllä myös politikoille.
Hyvä niin, toivottavasti löytävät hyviä ratkaisuja siellä keskuspankeissa.
Ilmoita asiaton viesti
Orpo on hukassa, jos on esittämässä tukitoimia jo muutoinkin ylikuumentuneelle liikarakentamiselle. Rydman sentään ymmärtää markkinatalouden reaaliteetit rakentamista ääliömäisesti taloussavijalkojen ylläpitoon velkarahoin käyttäneiden edellishallitusten tapaan.
Kyllä jo tavan orpokin ymmärsi jo vuosia sitten, mihin poliittinen vastuuton touhu lopulta johtaa.
Kyllähän Orpo lupaili työryhmän miettimään syntyjä syviä rakentamisen ja asuntomarkkinoiden jo romahtaessa. Marinin sosialistihallitus ei tehnyt edes tätä.
Ilmoita asiaton viesti
Orpo puhuu kuten poliitikolle on tunnusomaista ympäripyöreästi. Sen seijaan Rydman nostaa esille taloustilanteen sekä mikä on veronmaksajien etu tässä tilanteessa. Rydman ei kutenkaan ota suoraa kantaa miten tullaan toimimaan vaan asia jää riihen päätettäväksi. Noinhan tosia asia on päätöksen ja puheiden laita on myös Orpon kohdalla, vaikkei tuota näytä vasemmistoon lukeutuva kirjoittaja ymmärtävän.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän tässä on tilanne nyt se, ettei mitään ole tehtävissä valtiovallan taholta muuta, kun seurata peukaloita pyörittellen sivusta asuntomarkkinoiden ja rakentamisen kaaosta valtiovallan itse aiheutetuin poliittisin päätöksin puolueesta riippumatta.
Normaalikin nyt ymmärtää, että korot nousevat vielä edelleen ja pysyvat korkeina vielä pitkän tovin, jona aikana suuri määrä rakentajista kaatuu, asuntokauppa ei käy ja hintataso rommaa edelleen. Samalla ongelmana on tulevat pakkomyynnit, jotka johtuvat perustettujen taloyhtiöiden yhtiölainoista, lyhennysvapaiden loppumisesta uuteen korkotasoon talouden sakatessa edelleen, vaikka julkista velkaa lisättäisiin tuo luvattu 10 miljardia euroa vuosittain edelleenkin.
Tuo 10 miljardia ei tule edes riittämään sotemenojen kustannusnousuun.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan ensimmäiseksi kannattaisi tutkia perusteellisesti, kuinka paljon on ennestään tyhjiä asuntoja ja toimitiloja ja kuinka paljon niitä on vielä rakenteilla. Ei pidä uskoa sinisilmäisesti rakennusliikkeiden kertomaan: Meillä on selvästi pankkien, sijoittajien ja rakennusliikkeiden sekä kuntien ja valtion synnyttämä kupla, joka on räjähtämässä silmille..
Ilmoita asiaton viesti
Tässä maassa ei edes kolmijalkaisten kissojen tukiyhdistys pärjää ilman valtionapua.
Mielenvikaista touhua. Sama kyllä koskee koko Eurooppaa.
Jos yritys ei pysty kantamaan yrittämiseen kuuluvaa riskiä, niin ei sitä kuulu veronmaksajien kannatella.
Ilmoita asiaton viesti
Olen joskus aikaisemmin jossakin kommentissa todennut, että kaikki muut yritystuet pitäisi ajaa hallitusti alas paitsi tuotekehitys. Jos tämä hallitus pystyy tekemään sen kaltaisen remontin, nostan vanhaa roolihattuani korkealle.
Riippumatta siitä miten tämän nyt käsillä olevan asian kanssa hallitus menettelee, niin sillä ei ole mitään tekemistä yritystukiremontin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi valtion virkamies osaisi arvioida mihin tuotekehityspanostukset kannattaa tehdä, paremmin kuin yritysjohtaja tai sijoittaja?
Ilmoita asiaton viesti
Yrityksissähän ideat syntyvät ja tuotekehityslaskelmat tehdään joihin sitten haetaan päättäjiltä selvitysten jälkeen tukea. No, voisihan tuon tuotekehityksenkin jättää pois tuista jos se kovin suurelta vääryydeltä tuntuu.
Ilmoita asiaton viesti
Miten se mielestäsi tuottaa lisäarvoa tuotekehitykseen, että yrityksen voittovarat ensin verotetaan pois, jotta sitten annetaan ne takaisin tukiaisina?
Ilmoita asiaton viesti
Pikkuveljemme Virossa osaavat tämänkin homman paremmin ja terveemmin. Yritys säästyy verojen maksulta, jos se investoi nuo rahat oman toimintansa kehittämiseen eikä jaa niitä osinkoina omistajilleen. Siitäpä esimerkkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Taanoin tuettiin kahdenasunnon loukkuun jääneitä. Tuli laki joka edellytti kuntaa ostamaan toisen asunnon.
Nyt jää loukkuun moni talonostajaja joka on maksanut rakennusyhtiölle miltei täyden hinnan mutta talon rakennus on kesken. Nämä tulisi pelastaa yhteiskunnan tuella. Liekkö edes vakuutusta tälläisen varalle.
Muuten totta on Rydmanilta ei tukea heru mutta Orpo näki sauman näpäyttää Rydmannia.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt jää loukkuun moni talonostajaja joka on maksanut rakennusyhtiölle miltei täyden hinnan mutta talon rakennus on kesken. Nämä tulisi pelastaa yhteiskunnan tuella.”
Rydmania ei ainakaan tunnu tukeminen kiinnostavan, enkä osaa sanoa että riittääkö Orponkaan sympatia yksityiten kansalaisten murheisiin asti. Kerrankin Simosen kanssa samaa mieltä 😉
Ilmoita asiaton viesti
Ensin arvotaan tontti kaupungin maista ja sitten pitäisi vielä kantaa grynderiksi ryhtyneen liiketoimintariski? Rakennetaan mielummin vuokrakasarmi, jossa sijoitus- tai kiinteistökehitystoiminnassaan epäonnistuneet voivat vuokrata asunnon.
Ilmoita asiaton viesti
Ompa outo kommentti. Missä myötätunto on pulaan joutuneelle.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnetko sinä myötätuntoa bitcoineilla tappiota tehneitä kohtaan? Pitäisikö ehkä valtion tukea heitäkin?
Ilmoita asiaton viesti
Eivät ole verrannollisia mitenkään. Ditcoineilla harrastettu keinottelu ja omakotitalokaupan konkurssin uhriksi joutuneen ihan tavallisen kaduntallaajan menetys.
Ihmettelen suuresti edes että mainitset myötätuntoon vedoten. Kaikkea sitä näkee tänäpäivänä.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko ettei tavallinen kaduntallaaja voi menettää muita sijoituksia kuin rakennuttaessaan taloa? Mikä kiinteistökeinottelusta tekee jalompaa kuin muu keinottelu?
Ilmoita asiaton viesti
Eikö päätä pakota kun moisia kirjoitat. Vai ärssyttääksesi ladot tuollaista tekstiä. Mitä helvetin kiinteistökeinuttelua on oman talon rakentaminen.
Älä jatka tätä enää.
Ilmoita asiaton viesti
Keinottelu on ikävä termi, mutta oman talon rakentaminen on sijoitus ihan siinä, missä bitcoinien ostaminen, yrityksen perustaminen tai korkotilille tallettaminenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Eli jos rakennat perhettäsi varten omakotitalon tai hankit osakehuoneiston olet keinottelija? Tuo taitaa olla oikeasti perussuomalainen mielipide. Gryndereille ja sijoittajille vuokraa maksavatko ne ovat sitten niitä ”oikeita” ihmisiä?
Ilmoita asiaton viesti
Talossa asutaan ditcoinissa ei asuta. Laita elämisen arvot järjestykseen kadulla ja metsässä tulee vilu talvella.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuo muuta sitä, että talon rakentaminen on sijoitus siinä missä mikä tahansa muukin taloudellinen päätös. Siinä sijoitetaan rahaa ja yleensä myös melko paljon omaa aikaa ja tuottona on talo, jossa asua. Vaihtoehto tuolle on esimerkiksi sijoittaa talon hinta osakkeisiin ja vuokraan. Mielipiteitä saa jokaisella olla, mutta lainsäädännön tai politiikan ei pitäisi suosia kumpaakaan vaihtoehtoa.
Ilmoita asiaton viesti
Saat pitää tuollaiset ajatukset ominasi. Jos ei ole tilanne eloa siitä vaan jotka samaan malliin.
Älä vastaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei omakotitalon rakentaja ole mikään grynderi ja kesken jää monen talopaketin ostaneen rakennushanke.
Ilmoita asiaton viesti
Totta ihmeessä hän on grynderi ja usein vielä aggressiivisella verosuunnittelulla nostaa projektin tuoton täysin verottomana.
Ilmoita asiaton viesti
Rydman näyttää -ainakin eilisen esiintymisensä perusteella- poikkeavan isosti perinteisen elikeinoministerin kaavasta. Yleensä vastuuministerit ovat pyrkineet pitämään ’pyörät pyörimässä’; Rydman taas ei ollut lainkaan kiinnostunut pehmentämään rakennusalan ja sitä kautta laajemminkin talouselämää uhkaavaa matalasuhdannetta.
Siinä on taas persuäänestäjillä ihmettelemistä kun työnantaja menee konkkaan, ansiosidonnaista leikataan ja patistellaan vaan hakeutumaan jonnekin hommiin. Että mitä porukkaa sitä tulikaan äänestettyä…
Ilmoita asiaton viesti
Oppositiossa opittu jarrumiehen rooli näkyy vielä.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi kyllä hölmöä tukea asuntotuotantoa kun jo nyt valmistuneet/ valmistuvat kämpät ei mene kaupaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Terveisiä vuokra-asuntoa jonottaville?
Ilmoita asiaton viesti
Niitäkin taitaa olla muutama tuhat tarjolla pääkaupunkiseudulla.
Ilmoita asiaton viesti
Sittenpä ei ainakaan muutama tuhat maahanmuuttajaa vie asuntoja kantaväestöltä. Valmius asuntojen osalta on siis olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö markkinoilla ole pilvin pimein vuokra-asuntoja?
Vuokrat vain ovat kohtuuttoman korkeita.
Ja miksi?
Olisiko syynä juuri asumistuet ym. tuet? Ne kun nostavat vuokria automaattisesti. Tuet eivät mene asumisen tukemiseen vaan sijoittajien tilille.
Ilmoita asiaton viesti
Markkinat eivät toimi, jos asuntojen ylitarjonta ei laske vuokria. Olisiko kuitenkin niin, että vapaita vuokra-asuntoja on asunnontarvitsijoiden kannalta väärässä paikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai. Jokainen haluaa asua kaupungin keskustassa.
Kyllä tarjonta laskee vuokria. Se tapahtuu viiveellä. Kun sijoittajat katsovat että tulee liian kalliiksi pitää asuntoja tyhjinä niin vuokrat alenevat.
Nyt jo sijoittajat valittavat että asuntojen, ennen kaikkea vanhojen kerrostaloasuntojen arvot ovat pudonneet jopa 30 %. Pudotus johtuneee siitä että vuokrataso on hilattu niin ylös että vuokralaisia ei löydy. Tästä seuraa arvonalennus joka puolestaan johtaa vuokrian alenemiseen koska sijoioyttaja laskee vuokran pääoman tuotto-odotusten mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä rakennusliikkeiden pitää ihan itse vastata tekemistään virheinvestoinneista.
Mm. Aran ylijohtaja on useampaan kertaan varoittanut esim.liiallisesta innosta yksiöiden rakentamiseen.
Mitä konkursseihin tulee, niin Suomessa on aina määrävälein kaatunut yksi iso rakennusliike ja todennäköisesti kohta se tapahtuu. Pienempiä voi kaatuu nyt jatkuvalla syötöllä, mikä vaan puhdistaa ilmaa. Ei ne työt siitä mihinkään sillä vähene, että pienet järjestäytyvät uudelleen / kaivavat pöytälaatikosta uuden firman ja aloittavat uudelleen tai jatkavat siitä mihin jäätiin.
Amerikassa vasta kolmannen konkurssin jälkeen yritys katsotaan jonkun arvoiseksi ja oppirahansa maksaneeksi.
Hyödyllisintä mitä valtiovalta voi nyt tehdä on vauhdittaa kaikkia niitä investointeja, mitkä ovat pisimmälle suunniteltuja ja mitkä ovat aikoneet toteuttaa ja tietenkin panostaa muidenkin suunnitteluun.
Esim. Tunnin juna hanke on kai aloittamista vaille valmis. Siitä riittäisi useallekin urakoitsijalle töitä, sillä kiskojen levityksen lisäksi hankkeeseen kuuluu asemien korjaus- ja muutostöitä, siltojen ja ajoväylien tekoa ja niin edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Piittisen tyhjästä keksitty myrsky vesilasissa.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta onhan sentään linkit liikemaailmaa lähellä oleviin julkaisuihin, eikä mihinkään Verkkouutisiin tai Suomen uutisiin.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä mitä höpötät linkkien luotettavuudesta. Kumma että tuollaisille argumenteille löytyy peukuttajia – kertonee näiden tasosta.
Tämän la Ykkösaamussa kuultiin Orpon näkemykset myös rakennusalan tukemisesta. Ei mitään ristiriitaa Rydmanin arviointien kanssa.
Joten toistan tuon em. kommenttini: Piittisen tyhjästä keksitty myrsky vesilasissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kävin tänään Tampe.ylio. sairalassa jälleen kerran ihmettelin valtavia tyhjiä kuutioita jos tila olis yksityisen ei sellaisia olisi.Rahaa on kaverille kans paljon olis kertomista mutta olen liian vanha ja hiukan skeptinen menikö oikein.
Ilmoita asiaton viesti
On hallituksilta väärin pyrkiä sijoittamaan koko maan ihmiset vain Etelä-Suomeen. Koko Suomi kuuluu pitää asuttuna. Muu on toimia valtiota vastaan. Kirjassa Kansantalouden uudet mahdollisuudet perustelen kansalaispalkan maksatusta sitä hakevilla. Maaseudulla ihmiset voisivat ihan hyvin asua kotiseuduillaan, kun voivat tehdä työtä tarvittavaa ja saada koko ajan myös kansalaispalkkaa. Siten ihmiset voivat asua kotipaikkakunnillaan ja perustaa perheen siellä.
Ilmoita asiaton viesti
”On hallituksilta väärin pyrkiä sijoittamaan koko maan ihmiset vain Etelä-Suomeen.”
Aikanaan oli oikein, että maaseudun nuoret saivat mahdollisuuden muuttaa kotimaan kaupunkeihin, eikä vain Ruotsiin. Aluepolitiikalla saatiin joitakin isoja tehtaita myös Tampereen pohjoispuolelle, kuten esimerkiksi Tornion jaloterästehdas, jota sitäkin kaavailtiin aluksi Poriin.
Meillä tuppaa vain jäämään sama moodi päälle, ja nyt on oltu jo jonkin aikaa tilanteessa jossa maaseudulta ei enää saada riittävää reserviä etelän työnantajien tarpeisiin. Silti halutaan mahdollisuuksien mukaan estää ulkomaisten työntekijöiden maahantuloa ja jatkaa maaseutumme elinvoiman heikentämistä.
Euroopan Unionin hankerahoituksilla on saatu jotakin hyvää aikaan maakunnissa ja EU onkin tätä nykyä ehkä parempi ystävä maakunnille kuin valtio on ollut EU:hun liittymisen jälkeen. Selvää on, että omien päättäjiemmekin pitäisi nähdä kauemmas kuin mihin kalliilla tunnin junalla pääsee.
Ilmoita asiaton viesti
Maatamme ja siinä olevia oloja verrataan usein pitkän kansantalouden Ruotsiin. Olemme saaneet Ruotsilta paljon lahjaksi, kuten lainsäädännön perusteet. Minunkin mielestäni vertailukohta on oikea siinä mielessä. Asiaa voidaan katsoa myös infrastruktuurin kannalta. Suomi on saanut suuren osan infrastruktuurista vasta sotien jälkeen. Asuminen on kaikessa työn teettämisessä ja tekemisessäkin välttämättömyys. Asumista ja elämistä voidaan nykyisellä rahoitusteknologialla tukea. Miksi ei tehtäisi niin kuin voidaan, kuten tuotettaisi kansalaispalkkaa?
Ilmoita asiaton viesti
On hämmästyttävää, jos lähdetään markkinavoimien vastaisesti kannattelemaan yhtä toimialaa eli tässä rakennusteollisuutta ellei se voi tapahtua markkinavetoisesti. Eli niin valtiolla kuin kunnallisellakin sektorilla on tarpeita erilaisille infrainvestoinneille joiden rahoitus kenties saadaan liikkeelle kun saadaan EU/EKP mukaan eli markkinaehtoisuutta voidaan ohjata yhteisesti vaikuttamalla inflaatioon ja lähtemällä vähitellen korkoa leikkaamaan. Suomi ei ole yksin, tämä elvytysmuotoinen koron laskeminen on sikäli järkevää, että se ei tarvitse ulkopuolista rahoittajaa. Toinen tekijä on pörssisähkön tuntihinnan määrittäminen palauttamalla markkinavetoinen kilpailua edistävä hinnan määrittely, joka pudottaa kotitalouksien sähkön hintaa. Sen maksajiksi joutuvat sähkön tuottajat, jotka poikkeuksellisten voittojen takia, joutuivat windfall-verotuksen maksajiksi, jota ei siis enää tarvita. Miten se voisi tapahtua, siihen Aalto-yliopiston professori Peter Lundilla oli jo ehdotus. Tämä antaisi kaikille kotitalouksille lisää ostovoimaa, eikä olisi sekään budjettitemppu.
Orpo pääministerinä ja valtiovarainministeri Purran kannattaa ajatukseen paneutua viivytyksettä.
Markkinavoimia kannattaa hyödyntää ja ostovoiman kasvattaminen on sellaista.
Ilmoita asiaton viesti