Pääministerin ja oppositiojohtajien suosio alamäessä
Puoluejohtajat hutkivat ja gallupintekijät tutkivat. Nyt on mitattu pääministeri Sanna Marinille (sd) yhdeksän prosentin alamäki, joten hutkijoilla on syytä myhäilyyn. Koruton tosiasia kuitenkin on, että myös suurimpien oppositiopuolueiden johtajat ovat saaneet siipeensä. Perussuomalaisten Halla-ahon suosio taipui kolmen prosentin verran viidentoista prosentin lukemiin.
Kokoomuksen Petteri Orpolla ei ole enää varaa kolmenkaan prosentin pudotukseen, koska hän on nyt kolmen-neljän prosentin tasolla eikä puolueen johtaminen nollaprosentin suosiolla vakuuta ketään, jos ei ole kaksinen tilanne tämäkään. Samassa sarjassa ovat myös hallituspuolueiden Maria Ohisalo (vihr) ja keskustan Annika Saarikko, sekä rkp:n Anna Maja Henriksson.
Äitiyslomalla oleva Li Andersson on pitänyt asemansa, vaikka ulostuloja julkisuuteen ei loman aikana ole montakaan ollut. Kristillisten Sari Essayahin johtamistyyli oppositiossa on purrut ihmisiin hyvin, koska neljäs sija viiden prosentin lukemalla on vahvistanut hänen suosionsa yli mitatun puoluekannatuksen.
Halla-ahon ja Orpon johtama epäluottamustehtailu ministereille ei ainakaan näin korona-aikana näytä saavan kansalaisten laajaa hyväksyntää. Oppositiossa jos missä luulisi suosion kasvattamisen onnistuvan. Nyt näyttää siltä, että kannatus laskee sekä kovimmilta arvostelijoilta että kovimman arvostelun kohteeksi joutuneilta. Sekä hallituksessa että oppositiossa.
Johtopäätös: Helppoheikkimäinen mökänpito vastuunkantajia kohtaan on asia josta suomalaiset eivät halua palkita, vaan pikemminkin vieroksuvat sitä. Muutakin mieltä saa olla.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e7381406-1f5d-4dcf-9d1e-1957939c31ca
Halla-aho taisi virnuilla telkkarissa jokin aika sitten sillä että Marinin ”henkilökultti” on sulamassa (mikä on Jussilta aika huvittavaa puhetta; harvemmin Suomessa ketään kuolevaista ”Mestariksi” kutsutaan niin kuin Jussin fanit tekevät, ja ilman ironiaa). Näyttää siltä että Jussin henkilökultti on sulanut vielä enemmän.
Orpo on ehkä liian kiltti kokoomuksen johtoon niin kuin se edellinenkin turkulainen kokoomusjohtaja Ville Itälä oli. Ihminen on ihmiselle Sasi, jonka sydän on sininen ja oikealla.
Ilmoita asiaton viesti
”Orpo on ehkä liian kiltti kokoomuksen johtoon. ”
Joo, oppositiopolitiikka ei ole ollut vakuuttavaa. On tehty tikusta asiaa.
Se on tietenkin hankalaa oppositiossakin, kun jos ottaa esiin oikeita asioita ja jos oppositiojohtaja esittää oikeita järeitä ja tehokkaita toimia, se vain heikentää opposition asemaa ja vahvistaa hallituksen asemaa.
Ei ole siis helppoa olla oppositiossakaan, vaikka toisin voisi luulla. Helppoa on vain tehdä populisisia esityksiä, jotka ovat äänestäjien mieleen.
Ilmoita asiaton viesti
”Helppoa on vain tehdä populisisia esityksiä, jotka ovat äänestäjien mieleen.”
Täytyy olla esittäjällä myös tilannetajua. Ainakaan Orpolla sitä ei veronalennuspuheineen tällaisena aikana ole ollut. Suurella osalla kansalaisia on uhrimieltä poikkeuksellisena aikana ja se on jäänyt populisteilta huomaamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tulee kansallisia haasteita, niin osa ihmisistä on valmis tilapäisesti luopumaan joistakin jo olevista eduistaan tai siirtämään pyyteitään myöhempään paremmin sopivaan ajankohtaan.
Sitten on myös niitä jotka haluavat yleistilanteesta riippumatta kaikenlaisia etuja itselleen heti. Juuri näille suunnattuja ovat veronalennusvaatimukset joita esimerkiksi Orpolta on kuultu.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Halla-ahon suosion laskun ymmärtää koska hänet nähdään yhtenä hallituksen pääkiusaajana. Status on Essayahiin verrattuna huomattavan erilainen, vaikka pitkälti samaa mieltä ovat politiikasta oppositiossa olleetkin. Essayah on kaksikosta se joka on parantanut asemaansa.
Orpo on siinä mielessä muiden puolueiden kannalta hyvä puheenjohtaja, että hänen hymyilevän ja säyseän käytöksensä vuoksi muut tahot puolueessa pääsevät näkyvästi esille erilaisine mielipiteineen, mikä taas sekoittaa sopivasti puoluekuvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus on tällä hetkellä oppositoopolitiikassaan lähetenyt selvästi kahden kärjen taktiikkaan. Orpo on oman esikuntansa keralla pitäytynyt normaalissa liberalismissa, omilla populistisilla höysteillään maustettuna. Populismilla pyritään lähinnä miellyttämään alemman sosiaaliluokan ja alemman tulotason äänestäjiä, koska ylemmän sosiaaliluokan ja ylemmän tulotason edustajien äänet eivät kokoomukselle riitä, niin että se pääsisi niillä vaikuttamaan politiikassa.
Toinen kärki on nyt kansallismielinen populisimi, linja jolla pyritään vaikuttamaan ihmisiin jotka ovat nyt persujen äänestäjiä, tai taipuvaisia ajattelemaan persumaisella tavalla. Näiden äänestäjien ääniä kokoomus kalastelee niin että vähemmän tunnetut kokoomuksen jäsenet antavat itsestään persumaisen vaikutelman.
Kysymys kuuluukin miksi nämä henkilöt eivät ole persuja, vaan esiintyvät kokoomuksen nimissä? En ymmärrä muuta syytä kuin sen että nämä henkilöt muodostavat tarkoituksella kokoomuksen kakkoskärjen, joka on suunnattu kansallismielisille ja arvokokonservatiivisille ääriaineksille.
Saa nähdä miten tämä kahden kärjen taktiikka puree.
Ilmoita asiaton viesti
Peruskokoomuslaisesta linjasta olen samaa mieltä. Tuo toinen kärki on mielestäni pikemminkin viuhka, jossa jokainen yksilö päästelee omiaan, myös muissa kuin perussuomalaisten kanssa kilpailevissa mielipiteissä. Periaatteessa sama asia kuitenkin.
Enpä olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut, että kokoomus joutuu keskittymään toiminnassaan ääntenkalasteluun perussuomalaisilta 😉
Ilmoita asiaton viesti
”Tuo toinen kärki on mielestäni pikemminkin viuhka, jossa jokainen yksilö päästelee omiaan, myös muissa kuin perussuomalaisten kanssa kilpailevissa mielipiteissä.”
Niin, toki koomuksessa löytyy myös ”vihreitä” ja ”demareita”, viineaikoina ovat vain huomiotani herättäneet nämä kokoomuksen persut.
Mutta ehkä joo, kyse taitaa olla enemmän monikärkiohjuksesta kuin kahdesta kärjestä. Miten paljon kyse on taktiikasta ja missä määrin siitä että yksilöt puhuvat omiaan on tietenkin vain spekulatiivinen asia. Varmaan kyse on molemmista.
Ilmoita asiaton viesti
Sirpa Pietikäinen on kyllä aika turkoosi. Voisi hyvin olla oikean laidan vihreitä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kuva kertoo minkä verran Jussilla on kanttia puhua Marinin henkilökultista ja sen sulamisesta.
https://www.facebook.com/431508767274763/photos/a.431511597274480/1147156479043318/
Ilmoita asiaton viesti
Pikkuhiljaa tulisi punavihreidenkin havahtua todellisuuteen.
Ei kuulema vieläkään ole tarvetta edes suunitella sopeutusta 50 livävelkamiljardin myötä pelkästään tällä vaalikaudella tulevien vastuulle seuraavaan vuosikymmeneen ? Rakenteellisista uudistuksia tämä punavihervasemmistohallitus on jyrkästi vastaan, mikäli ne eivät koske yksinomaan veronkorotuksia ja viherbensaveroja erikseen tässä mainitsematta.
Jos vasemmiston vastuu on vallan kreikkalaisella tasolla, niin olkoot.
Ilmoita asiaton viesti
Marinin henkilökohtaisen suosion lasku on tuskin seurausta hallituksen politiikan yleislinjasta. Kasvot kuluvat politiikassa nopeasti varsinkin tällaisena aikana kun eletään jatkuvasti muuttuvassa tilanteessa koronan takia eikä arvostelijoille mikään riitä.
Ei oppositiolla sen parempaa kristallipalloa ole, velanmaksua veronalennuksilla on tarjolla sekä tietenkin ”sopeuttamista” mikä tarkoittaa suomeksi etujen leikkauksia. Kyllä niidenkin aika varmaan vielä tulee, mutta hallituksella ei näytä olevan niin hätä niiden kanssa kuin oppositiolla.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse ei ole velanmaksusta, vaan maan talouden sopeuttamisesta ja talouden uudistamisesta.
Suomen vasemmisto on kreikkatalouslinjoillaan alijäämiä paisuttaen yhä edelleen. vailla huolta, vastuuta huomisesta.
Ole sinä sitten tyytyväinen siihen tahollasi 1980- luvun tapoinesi toisella vuosituhannellakin ilman devalvaatiomahdollisuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Tosiaan, 1980-luvulla menikin hyvin siihen asti kun kokoomus kelpuutettiin pitkän ajan jälkeen ensi kertaa vuonna 1987 hallitukseen. Vieläpä pääministeripuolueeksi. Seurasi talouskupla ja 1990-luvun lama. Samaa luvassa?
Ilmoita asiaton viesti
Heh… Et sitten varmasti ole lukenut kirjoja esim. sosialisti Koiviston hallitusta rakenneuudistuksesta , joka murskasi 1980- luvun hyvinvoinnin megalamaan ?
Ei Suomi ole edelleenkään markkinatalousmaa muiden pohjoismaiden tapaan, vaan punaviherpiiperöiden kokeilukseskus täysin nykyaikaan sopeuttamattomana puuhamaana ay- vallankäyttöineen.
Ilmoita asiaton viesti
Koivisto ja Holkeri olivat kavereita parhaasta päästä.
Juurikin tuon esimerkin vuoksi noita tällä kertaa opposition vaatimia merkittäviä rakenneuudistuksia on syytä varoa.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäydy sinä sitten sosialismissa ja alijäämissä a ’ la Koivisto !
Suomen surkein ja verisin presidentti ikinä. SDP:n NL:n suurin demarikätyri todennäköisimmin, joa Sorsaa ym. ei joukkoon enää huolittaisi.
Maansa pettäneitä murhaavia punakaartilaisia sosialistisine väkivaltaisine vallankumouksineen menehtyi lopulta espanjantaudin ja yleiseurooppalaisen nälän koettelemassa Suomessa v. 1918 _________ kpl, mutta sosialisti Koiviston hallitun rakennemuutoken ja konklaavin jälkeen hyvinvoinnin keskeltä yrittäjiä vain omin käsin _______ kpl ?
Siitä vain täyttämään puutteellusia tietoja ?
Ilmoita asiaton viesti
Ja kassakaappisopimuksen tehneiden porvaripuolueiden puheenjohtajilla oli v-käyrä korkealla. Aloitus kuitenkin koski puolueiden puheenjohtajia eikä esimerkiksi yli sadan vuoden takaista punakaartia.
Alavilla mailla hallanvaara.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Menehtyneillä yrittäjillä ei ole arvoa.
Vasemmiston puheenjohtajat ovat kuitenkin kyselyssä olleet kovasti sopeutumista ja uudistaytumista vastaan caltavin alijäämin, joka on täysin pöljää , jos mikä sitten on vanhenevassa Suomessa.
Vasemmisto ei ole edes havahtunut siihen, että muut pohjoismaat ovat omat sopeutumusensa ja uudistuksensa jo tehneet ja näiden taloudet ovat hyvällä mallillaan säilyttäen hyvinvointivaltiomallin velkaantumatta.
Suomi ei ikävä kyllä enää kuulu tähän kerhoon ja vielä vähemmän nykyisen punavihrevasemmistolaisen Rinne-Marin hallituksen jälkeen.
Julkisia menoja ei yksinkertaisesti voi vain lisätä mielinmäärin velkarahoin, kuten tämä nykyinen kokoonpano on tehnyt jo ennen coronan tultua edes kuviin.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä vuosituhannella ovat oikeistolaiset puheenjohtajat vetäneet hallituksia ja toimineet valtiovarainministereinä oikeistoenemmistöisessä eduskunnassa Paavo Lipposen hallituksista alkaen siihen asti kun Antti Rinne aloitti pääministerinä. Olisi niitä uudistuksia ollut tilaisuus tehdä jos olisi ollut kykyä ja halua.
Nyt sitten vaaditaan toisilta sitä mikä on itseltä jäänyt tekemättä. Koska luulet kokoomuksen saavan läpi takavuosien tavoitteensa kirjastojen lainausmaksuista? Silloin ei edes kepu lämmennyt asialle, mikä oli tietysti kokoomukselle pettymys.
Ilmoita asiaton viesti