Palkanlisien leikkaukset ratkaisu työvoimapulaan?

Työntekijäpako ravintola-alalta näyttää olevan totisinta totta. On luonnollista, että ensimmäisenä ovat hakeutuneet muualle ne, jotka eivät muutenkaan ole alalla kummoisesti viihtyneet, koronan aiheuttamat lomautukset ja lopputilit vain antoivat sysäyksen tehdä ratkaisu joka aiemmin oli vain ollut mielessä. Palkat kun eivät alalla ole erityinen houkutin kenellekään.

”Ravintolakonserni NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström sanoo, että konsernin arvioiden mukaan jopa 20 prosenttia työvoimasta on korona-aikana siirtynyt muualle töihin.”

Toimitusjohtaja Vikström haluaisi korjata tilannetta leikkaamalla sunnuntailisiä. Onpa mahtava houkutin uusien työntekijöiden saamiseksi alalle. Tosin hän kaunistelee sanomisiaan sillä, että siirtäisi säästyneet rahat peruspalkkoihin. Se olisi parhaimmillaankin nollasummapeliä, joka ei kasvattaisi kenenkään tilipussia.

Tosiseikkojen valossa Vikströmin esitys sunnuntailisien leikkauksesta on ketunhäntä kainalossa tehty. Jos alan kannattavuutta haittaa niin kovasti sunnuntailisät, niin miten se kannattavuus parantuisi sillä että sama raha maksettaisiin työntekijöille arkityöstä? Tarkoitus on selvästikin pyrkiä parantamaan kannattavuutta alentamalla palkanlisiä.

Kysymys työvoimapulasta jää edelleenkin auki, koska ansiotasoa alentamalla tuskin ryntäystä ravintola-alalle tulisi. Ulkomaiselle työvoimalle olisi varmaankin tarvetta, mutta ravintola-alan palkat ovat tuskin riittäviä siihen että työ- ja oleskelulupia heille nykymenolla heltiäisi.

https://yle.fi/uutiset/3-12021811

 

+1
kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani.
*Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen*
mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu