Puheet rahakakusta ovat silmänlumetta

Kakunjaosta puhuminen yhteiskunnallisista uudistuksista tai parannuksista puhuttaessa on kuvakieltä jolle ei ole minkäänlaisia perusteita. Varsinkin poliittinen oikeisto on käyttänyt termiä etenkin silloin, kun se on vastustanut sosiaalisia uudistuksia jotka lisäävät valtion menoja.

Suomella ei ole koskaan ollut mitään miljardikakkua johon nojaten uudistuksia on tehty. Ei sellaista ollut vuonna 1948, kun sotakorvausten maksamisen ohessa luotiin lapsilisäjärjestelmä. Ei liioin 1960-luvulla kun rakennettiin sairausvakuutusjärjestelmä. Ei myöskään vuonna 1961 kun päätettiin yleisestä työeläkelaista. Merimiehet olivat saaneet oman eläkelakinsa jo vuonna 1956. Kansaneläkelaki on vielä vanhempaa perua, vuodelta 1937.

Miksi siis kouhottaa jostakin jaettavasta rahakakusta jota ei ole käytännössä koskaan ollut? Kun taloudessa on mennyt paremmin, niin on riippunut kulloisistakin vallankäyttäjistä miten on menetelty. Viime vuosien aikana kakun kasvua on ehkäisty keventämällä mm. yritysten verotusta. Sitä on kylläkin osin kompensoitu kansalaisten maksamia välillisiä veroja korottamalla.

Viime päivät ovat kuluneet kuuntelemalla opposition hirnuntaa siitä, kuinka hoitajamitoitukseen ei ole rahaa. Kokoomuksen metelöinnin ymmärtää, koska se vastustaa – tai ainakin ennen vaaleja vastusti – koko hoitajamitoitusjärjestelmää. Nyt kokoomus verhoaa vastustuksensa hoitajien lisäämisestä puhumalla rahasta.

Suomessa on toteutettu miljardiluokan uudistuksia ilman jättimäistä rahakakkua. Siihen nähden muutaman sadan miljoonan hoitajamitoitus on pieni asia, mutta siitä on tehty poliittisista syistä kokoaan suurempi. Ilkeä puoli asiassa on se, että se koskettaa suoraan hoidon ja palveluiden tarpeessa olevia ihmisiä. Pelkästään rahan kautta ajattelevilla ihmisillä on kylmä sydän.

kaunaherra

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani. *Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen* mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu