Puoluejohtajien suosiotilanne

Halla-ahon suosion rakettimainen nousu on kiistaton.

Yle julkaisi puoluebarometrin, jossa tavan mukaan mitataan erilaisia puolueita koskevia trendejä. Yksi mielenkiintoisimmista on puoluejohtajien suosio erilaisissa poliittisissa tilanteissa. Ylläolevasta kuvasta voi jokainen nähdä mitä on tapahtunut vaalien jälkeisen puolen vuoden aikana, jolloin puolueiden hallitus-oppositioasema on vaihtunut.

Perussuomalaiset olivat oppositiossa kaksi vuotta edellisen hallituksen aikana kuten nytkin, mutta Jussi Halla-ahon suosiopalkki on venähtänyt reippaasti. Harvoin politiikassa vastuunkantaja saa kiitosta hyvistä päätöksistä, mutta oppositioasemassa voi suosio kasvaa kovastikin pelkillä puheilla.

Vasemmistoliiton Li Andersson näyttää säilyttäneen suosionsa ministerinäkin, taso on säilynyt varsin vakaana pidemmän aikaa niin oppositiossa kuin nyt hallituksessa.

Kokoomuksen Petteri Orpo näyttää epäonnistuneen oppositiojohtajana, koska neljän prosentin pudotus on paljon tilanteessa, jossa  oppositioasema on tavallisesti suosion kannalta eduksi. Tosin pudotus alkoi jo ministeriaikana, joten kyseessä voi olla yksinkertaisesti vain politiikassa liiaksi kuluneet kasvot.

Vihreillä on johdon suosiossa ollut suuria vaihteluita. Hallitusvastuu näyttää hieman syöneen johdon suosiota Pekka Haaviston jälkeen, mutta toisaalta tuoreena puoluejohtajana Maria Ohisalo on vielä monelle varsin tuntematon henkilö. Seuraavan barometrin jälkeen voi tilannetta katsoa suuremmalla painoarvolla.

SDP:n puoluejohdon suosio on ollut pidempään vakaa mutta alhainen. Antti Rinne ei kerännyt suurta suosiota sen paremmin oppositiossa kuin pääministerinäkään. Demarit ovat kuitenkin esimerkki siitä että vaaleissa voi pärjätä kohtuullisesti ilman suurta kansansuosikkia puolueen johdossa.

Keskustan puoluejohtajan gloria alkoi himmentyä jo edellisen hallituksen aikana. Juha Sipilä tarjosi seuraajalleen läksiäisiksi alamäessä olevan puolueen eikä henkilökohtainen suosiokaan ollut enää parhaiden päivien tasolla. Tuore puoluejohtaja Katri Kulmuni ei ole ainakaan toistaiseksi pystynyt korjaamaan kumpaakaan trendiä. Pääministerin ja hallituksen ero nosti profiilia, josta osin voi kiittää oppositiota joka näkyvästi nosti keskustan ratkaisijan rooliin. Kulmuninkin kohdalla seuraava suosiomittaus kertoo suunnan paremmin.

https://yle.fi/uutiset/3-11099234

 

 

 

kaunaherra

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani. *Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen* mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu