Raskas työ kevyt palkka

On suomalainen perinne, että mitä raskaampaa työ on fyysisesti niin sitä kevyempi on palkkapussi. Näin hiljattain palkkavertailun, jonka mukaan esimerkiksi metsureiden ansiot ovat keskimäärin alle kaksituhatta euroa kuukaudessa. Eikä varmaan kukaan metsurin työstä jotain tietävä väitä etteikö työ olisi raskasta.

Metsurin työ on yleensä urakkapalkattua, joten joku irvileuka voi sanoa että tekisivät enemmän jotta tienaisivat paremmin. Kyllä ahneuskerroin on metsureilla varmaan samalla tasolla kuin kenellä hyvänsä joka hankkii leipänsä työelämästä, mutta on rajat silläkin mitä ihminen saa itsestään irti.

Jos lähdetään katsomaan fyysisesti kevyintä työtä tekevien palkkoja, niin ne ovat monin- ja jopa monikymmenkertaiset metsureihin verrattuna. Työnteon arvo ilmaistoiduissa huoneissa ja kabineteissa, lounas- ja päivällisseurustelusta puhumattakaan, korvataan erilaisella rasituskertoimella.

Ylimpien johtohenkilöiden  työajat eivät ole myöskään riippuvaisia kellonajasta, vaan sopimuksia on lähdettävä hiomaan kuntoon vaikka yötä myöten jos niikseen tulee. On myös kestettävä onnistuneiden sopimusneuvotteluiden skoolausten jälkiseuraukset, jotka saattavat hyvinkin yltää vielä seuraavaan päivään.

Nyt covid-19 epidemian yhteydessä on puhuttu hoitajien palkkoihin tulevista lisäkorvauksista, koska työ on normaalia raskaampaa ja sitä on jos mahdollista vielä enemmän kuin normaaliaikoina. Jos työn lisääntynyttä fyysistä kuormittavuutta ajatellaan, niin nyt olisi paineita palkkojen alentamiseen.

Enemmän vastuullista lihastyötä ja vähemmän palkkaa on vallalla ollut henki hyvinvointiyhteiskunnassamme. Toivottavasti tällä kertaa tehdään poikkeus tähän kaavaan ja päädytään maksamaan koronapotilaiden kanssa työskenteleville korona-ajalta jokin erilliskorvaus.

Tiedostan kyllä, että niiden henkilöiden löytäminen ja nimeäminen joille korvaus maksettaisiin olisi työtä vaativa tehtävä. Toisaalta ei olisi oikein sekään, että lisäkorvausta maksettaisiin kaavamaisesti niillekin joiden työhön epidemialla ei ole mitään vaikutusta koska sellaisiakin on. Oikeudenmukaisuudesta olisi hyvä pitää kiinni niin työpaikkojen hengen kuin myös säästösyistä.

kaunaherra

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani. *Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen* mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu