Sakset on teroitettu mutta mistä leikataan?

Maaseudun tulevaisuuden teettämän kyselyn mukaan hyvinvointipalveuiden leikkaamiseen pääsemistä odottavat innokkaimmin edellisen, Juha Sipilän johtaman halituksessa valtaa pitäneet puolueet. Kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten kannattajista noin kaksi kolmasosaa laittaisi sakset töihin. Oppositiossa niitä onkin ollut aikaa teroittaa.

Kyselyssä ei ole eritelty sitä, että mistä hyvinvointipalveluista puolueet haluavat erityisesti leikata, mutta historian perusteella voisi päätellä että kaikista. Ihmisten hyvinvointiin tehtyjen leikkausten jälkeen olisikin taas mukava kokoontua Suomen lipun äärelle laulamaan ”…suo helma hassun poikasi onnellisna uinahtaa…”.

Yllätys ei ole, että hyvätuloiset kannattavat leikkauksia kiivaammin kuin pienempituloiset. Verojen maksaminen pienituloisten ihmisten palveluiden hyväksi tuottaa tuskaa, siihen vaikuttaa se kuuluisa arvopohja jonka mukaan jokaisen pitää pystyä yksilönä huolehtimaan itsestään. Apua tarvitsevat tulisi hoitaa rahankeräyksin ja parempiosaisten tekemällä vapaaehtoistyöllä.

Miten esimerkiksi covid-19 tapaiset pandemiat voitaisiin hoitaa omaehtoisesti? Surullisena esimerkkinä voi pitää Yhdysvaltoja, jossa Donald Trumpin johtama hallinto vähätteli koko asiaa, eikä halunnut tuhlata dollareita sen hoitamiseen. Nyt Trump sitten hallintonsa loppumetreillä suostui senaatin päätöksen mukaisesti korvaamaan 600 dollaria jokaiselle amerikkalaiselle. Ei sillä kenenkään henkeä pelasteta.

Jämsästä Yhdysvaltoihin muuttanut ja siellä lääkäriksi kouluttautunut David Matero kertoo Lapin Kansassa asioista, joita siellä tapahtuu. Hoitopaikat ovat täynnä ja potilaita sijoitetaan autotalleihin ja jopa ulos lamppujen alle makaamaan.

”– Tosiasiassa monia kuolleita ei ole edes testattu covidin varalta. Kuolinsyyksi saatetaan pistää sydänkohtaus. Mutta se tapahtui, koska covid oli tulehduttanut potilaan keuhkot, Matero tietää.”

”Los Angelesin piirikunnassa kuolee ihminen covid-19-tautiin joka kymmenes minuutti. Piirikunnan sairaaloissa kolmasosa potilaista sairastaa koronaviruksen aiheuttamaa tautia.”

”Presidentti Donald Trump on valheellisesti väittänyt lääkärien ansaitsevan enemmän, jos kirjaavat potilaan kuolleen covid-19-tautiin.”

Ylläolevat lainaukset ovat ”hyvinvointivaltio” USA:n tilanteesta kertovia karuja asioita, joita siellä riittää. Vastuun siirtäminen yhteiskunnalta yksilön ja yksityisten toimijoiden vastuulle on näissä asioissa vastuutonta. Myös presidentti Trumpin lausunnot ja käyttäytyminen valtionpäämiehenä on ollut käsittämätöntä. Valtion vastuun välttäminen viimeiseen asti varojen  säästämiseksi on tappanut ja tappaa vielä suuren määrän amerikkalaisia.

Suomessa asiat on kokonaisuutena hoidettu valtiojohtoisesti hyvin. Nippeliasioista on mekkaloitu, mutta täysin ennenkokemattoman ja jatkuvasti muuttuneen tilanteen hoitaminen on ollut ja on edelleen haasteellista. Hyvinvointipalvelut terveydenhuolto mukaan lukien on jatkossakin syytä pitää sillä tasolla että kehtaa sanoa olevansa suomalainen. Olkoon tuleva saksien käyttö siis pikemminkin korjaavaa kuin silppuavaa.

  https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/other/mt-porvaripuolueiden-kannattajat-v%C3%A4hent%C3%A4isiv%C3%A4t-valtion-velkaantumista-karsimalla-hyvinvointipalveluja/ar-BB1chrI1?ocid=msedgntp

https://www.lapinkansa.fi/suomalainen-david-hoitaa-koronapotilaita-kaliforni/3218550

kaunaherra

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani. *Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen* mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu