Sosiaali- ja terveysuudistuksen on syytä viimeinkin toteutua

Kohta kaksi vuosikymmentä esillä ollut sosiaali- ja terveysuudistus ei kaipaa enää yhtään lisää jahkailua. Erot kuntien veroprosenteissa ovat kasvaneet jatkuvasti lisäten eriarvoisuutta ja kuntalaisten verorasitusta tarpeettomasti. Mikäli oikeudenmukainen sote olisi saatu aikaiseksi vaikka kaksi vaalikautta sitten, olisivat monet kunnat säästyneet niinkin merkittäviltä veronkorotuksilta kuin nyt on tapahtunut. Pitkään kestäneestä poliitikkojen tumpeloinnista ja takertumisesta lillukanvarsiin soten rakentamisessa maksaa kansa.

Kunnallisalan kehittämissäätiö on yhdessä FCG:n (Finnish Consulting Group) tuottanut laskelmia siitä mitä tapahtuu jos nyt käsittelyssä oleva sote hyväksytään, verrattuna tilanteeseen jossa jatkettaisiin entiseen malliin. Koska vertailut on tehty kuntakohtaisesti, esitän seuraavassa kotikuntaani Pelloa koskevat laskelmat.

Pellon veroprosentti on nyt 21,25. Jos sote ei toteudu, niin vuonna 2025 veroprosentti on 25,25. Nousua neljä prosenttiyksikköä.

Jos sote toteutuu esitetyssä muodossa, niin kunnallinen verotus nousee vuoteen 2025 mennessä yhdellä prosenttiyksiköllä ollen siis silloin 22,25. Erotus soten hyväksi siis kolme prosenttiyksikköä.

Varsinainen kuntavero laskee soten tullessa tuntuvasti, mutta erotus korvautuu muulla tavoin kerätyllä verolla. Varsinainen kuntaveroprosentti on laskelman mukaan aluksi 8,99, vuodesta 2024 alkaen 9,49.

On mielenkiintoista seurata, että kuinka paljon sotella on vastustusta eduskunnassa. Soten vastustajat ovat todellisia verojen rakastajia. Jos vähänkään ajatellaan kansalaisten etua, niin sote on saatava läpi nyt, eikä sitä pidä taas haudata johonkin hämärään tulevaisuuteen. Kun tehdään jotakin, sitä voidaan matkan varrella korjata. Toistuva nollapisteestä lähteminen tuottaa vain kustannuksia.

Oppositio on kaatamassa hallitusta. Jos se onnistuu aikeissaan, sote siirtyy taas ennakoimattomaan tulevaisuuteen. Nyt on paljon pelissä ja eduskunnassa on syytä harrastaa peiliin katsomista, koska soten kaataminen sen viime metreillä olisi todella vastuuton teko.

 

 

kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani. *Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen* mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu