Suomella EU-maista vähiten valtion virkamiehiä

Viime viikkoina on taas taivasteltu yksityisten yritysten tehtaiden lakkauttamisaikeita tai toimintojen keskittämisiä, jotka johtavat väistämättä henkilöstön vähentämiseen. Kalossinkuva takamukseen ja baanalle, sanoi entinenkin porttivahti.

Itse asiassa yksityinen sektori tekee vain sitä miten valtiokin on sopeuttanut toimintojaan. Työvoimastamme alle viisi prosenttia on valtion palveluksessa, mikä osuus on EU-maiden pienin. Toistuvasti kuultu väite suuresta tyhjää toimittavasta valtion virkamiesarmeijasta on täyttä puppua.

Vuonna 1988 valtiolla oli viranhaltijoita eri tehtävissä 215 000, vuonna 2015 enää alle 80 000. Osa siirtyi liikelaitosten palvelukseen, osa toimipisteiden lakkauttamisten ja tehostamisen seurauksena sai kenkää.

Kaikki tehostaminen ei ole ollut onnistunutta. Postista on liikelaitoksena tullut kansalaisten suussa lähinnä vitsi. Palvelu on huonontunut, mutta se ei tietenkään ole työntekijöiden vika vaan johdolle asetettujen tulosvaatimusten syy. Laatukriteereitä alentamalla on hommaa hoidettu.

”Suomen byrokraateista noin 40 prosenttia toimii turvallisuusalalla, kuten poliisina, tullissa tai puolustusvoimissa.”

Takavuosina puolustusvoimiltakin leikattiin, mutta tällä hetkellä turvallisuusalan työntekijät voivat kokea olonsa työpaikkojen suhteen varsin turvalliseksi, koska levottomuudet maailmalta voivat hyvin tulla tännekin. Varsinkin poliisille halutaan lisää voimavaroja.

Valtion tehostustoimilla ja rakenneuudistuksilla on säästetty suuri määrä veronmaksajien rahaa. On vaikea ymmärtää miksi vielä jotkut valittavat tehottomuutta valtion hallinnossa. Sikäli kun palvelut kangertelevat, se johtuu ennemminkin työvoiman vähyydestä kuin mistään muusta. Digiloikka yhdistettynä henkilöstön mitoitukseen vaatii oman oppinsa.

https://yle.fi/uutiset/3-7920697

kaunaherra

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani. *Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen* mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu