Synnytyssairaalan ammattitaitoraja

Alueradiossa kerrottiin aamulla, että Lapin keskussairaalassa on tänä vuonna ollut alle 990 synnytystä. Päättäjät ovat määritelleet, että vaaditaan vähintään tuhat synnytystä vuodessa, jotta henkilökunnan ammattitaito säilyy riittävän hyvänä.

Ei ole odotettavissa, että tämän päivän aikana syntyisi yli kymmenen uutta vauvaa, joten vaadittu raja jää rikkomatta ja synnytysosaston jatko on jälleen kerran poikkeusluvan varassa. Siitä, miten poikkeusluvalla kompensoidaan noin kymmenen puuttuvan lapsen aiheuttama laskeva (?) ammattitaito ei ole tietoa.

Väite ammattitaidon säilymisestä juuri tuhannen vuotuisen synnytyksen kohdalla on outo. Ei vain sen vuoksi, että luku on mukavan pyöreä käytettäväksi, vaan myös sen vuoksi että synnytyksiä tapahtuu turvallisesti myös puolta pienemmissä sairaaloissa. Poikkeuslupabyrokratiaa kiinteä raja kyllä työllistää.

Henkilöstön ammattitaidon säilyttämisellä on oikeasti tuskin suurtakaan roolia, vaan taustalla on raha. Ihmisen halutaan syntyvän tähän maailmaan mahdollisimman halvalla, kuin liukuhihnalta ja pitkien sairaalamatkojen aiheuttamat kulut ja riskit halutaan jättää lasten vanhemmille.

Syntyvyys on pitkän laskukauden jälkeen kääntynyt nousuun. Nykyisen hallituksen ministereistä kahdeksan on joko saanut tai saamassa lapsen, joten esimerkin voimaa on ainakin tarjolla. Poikkeuslupakäytännön voi soten yhteydessä heittää turhakkeena romukoppaan. Alueilla osataan asiat.

Lapsirikasta vuotta inhimillisen päätöksenteon merkeissä toivotellen.

+4
kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani.
*Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen*
mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu