Tarvitaan ihmisille oikeasti hyödyllinen yritystuki

Valtio maksaa miljardikaupalla yritystukia joista suuren osan hyötyarvoa ei oikeasti pystytä laskemaan millään mittarilla.  Rahaa vain jaetaan oletuksella, että lopputulos on valtion kannalta hyödyllinen.

Käytössä olevissa tukimalleissa on varmasti korjauskohteita, eikä kaikkien olemassaoloa voi kunnolla perustella. Ei ainakaan silloin, jos 90-prosenttia myönnetyistä tuista on täysin tuottamattomia huteja.

Järkevä uusin tukimuoto yrityksille olisi kertaluonteinen korvaus silloin, kun se siirtää toimintansa esimerkiksi pääkaupunkiseudulta alueen ulkopuolelle. Nyt liki sataneljäkymmentätuhatta ihmistä pendelöi työhön ympäri pääkaupunkiseutua, useimmat päivittäin.

Sellaisten yritysten siirtyminen pois kaupunkitaajamista joille sijainti ei ole merkityksellinen liiketoiminnan kannalta, olisi hyvinkin järkevää. Pääkaupunkiseudulla on pisimmät työssäkäyntimatkat, ja tällä korjattaisiin tilannetta. Monien työmatka lyhenisi, jos firmat saataisiin muuttamaan esimerkiksi ympäristön pienempiin taajamiin, miksei kauemmaksikin.

Ymmärrän, että Helsingissä ja sen ympärillä olevassa kaupunkikeskittymässä ei asialle lämmetä. Siellähän nostettiin takavuosina suuri haloo parinkymmenen henkilön työpaikan siirtämisestä Rovaniemelle. Hyvin on Helsingin talous ja kapakkakulttuuri kuitenkin selvinnyt siitä tragediasta. Kuntosalitkin vielä pärjäävät.

Ihmisten päivittäisiin työmatkoihin käyttämä aika ei ole merkityksetön asia. Pitkät matka-ajat väsyttävät, ja esimerkiksi perheen kanssa vietettävä aika jää vähäiseksi. Yhteiskuntaa pitäisi pysyä rakentamaan ihmisen kannalta paremmaksi monin keinoin, eikä jättää pitkien työmatkojen ainoaksi vaihtoehdoksi muuttoa superkalliisiin taajamiin joissa ei ehkä muutenkaan viihdy.

https://www.hsy.fi/globalassets/ilmanlaatu-ja-ilmasto/tiedostot/tyomatkapendelointi_paakaupunkiseudulla_2020.pdf

+2
kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani.
*Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen*
mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu