Uusimaa on yrittäjätilaston hännillä

Pohjanmaalaisia ei turhaan sanota yrityshenkisiksi ihmisiksi. Etelä-Pohjanmaalla yrittäjyys on yleisintä maassamme, eikä Keski-Pohjanmaa jää kauas jälkeen kertoo Tilastokeskus. Välissä on itselleni hieman yllättäen Etelä-Savo ja myös Pohjois-Karjala on yllättävän korkealla.

Koko maassa noin joka kymmenes työssäkäyvä on yrittäjä, Etelä-Pohjanmaalla jopa yksi seitsemästä. Perää pitävän Uudenmaan asukkaista vain noin kahdeksan sadasta on yrittäjiä. Myös Kymenlaakso, Pirkanmaa, Etelä-Karjala, Kainuu ja Pohjois-Pohjanmaa kuuluvat häntäpään joukkoihin alle kymmenen prosentin luvuillaan.

Kotimaakuntani Lappi sijoittuu maan keskiarvon yläpuolelle. Tästä on pitkälti kiittäminen matkailua, joka on pystynyt hyvin synnyttämään yrittäjyyttä muiden elinkeinojen kuten vaikkapa maatalouden hiipuessa. Koronaepidemia ja sen eteneminen ratkaisevat pitkälti lähivuosien kehityksen suunnan tältä osin.

Tilaston peräpäässä majailevan Uudenmaan sijoitukselle löytyy kyllä yksi hyvä selitys. Siellä on valtava koko maan veronmaksajien elättämä viranhaltijoiden joukko, joka asuu pääosin maakunnan alueella. Vaikka yrityksiä on lukumääräisesti paljon, niin suuri joukko virastojen palkansaajia pudottaa yrittäjien osuuden noinkin alas.

Lähteenä käytetty Tilastokeskuksen julkaisema kuva.

 

Kuva

kaunaherra

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani. *Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen* mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu