Valtuuston puheenjohtajuus kuudenneksi suurimman ryhmän edustajalle

Kuntavaalien jälkeen käydään yleensä monenlaisia vääntöjä luottamuspaikkoja jaettaessa. Kukkona tunkiolla häärivät yleensä suurimmat ryhmät vieden keskeiset luottamustoimet, kuten valtuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajuudet. Lautakuntien puheenjohtajuudet ovat kelvollista kauppatavaraa näissä kuvioissa.

Poikkeuksiakin on ja ehkä merkittävin sellainen on Sodankylä, jossa valtuuston puheenjohtajaksi valittiin kuudenneksi suurimman ryhmän valtuutettu, vihreiden Riikka Karppinen. Ääniharava toki, ja myös yhdeksän äänen päähän eduskuntapaikasta viime vaaleissa jäänyt henkilö. Sodankylässä äänestäjiä kuunneltiin poikkeuksellisesti ohi puoluesidonnaisuuksien.

Useimmiten kuitenkin suurin tai suurimmat ryhmät jakavat johtopaikat keskenään. Ryhmien sisällä suurimman äänipotin keränneet vievät johtopaikat ikäänkuin luontaisesti heille kuuluvana oikeutena. Kunnassa suurimman äänimäärän kerännyt pienen puolueen ehdokas jää usein lohdutuspaikoille, tai joskus jopa rivivaltuutetuksi.

Aina eivät ääniharavat kuitenkaan käytä tarjottua mahdollisuutta hyväkseen. Pellossa keskustan eniten kannatusta saanut henkilö vetosi työkiireisiin, eikä asettunut ehdolle johtotehtäviin. Keskusta sai kuitenkin suurimpana kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa tehdyn sopimuksen perusteella sekä kunnanhallituksen että -valtuuston puheenjohtajudet.

Rovaniemellä taas nähtiin luottamuspaikkojen jaon yhteydessä puolueloikka, kun keskustan Hannu Ovaskainen ei päässyt enää jatkamaan kaupunginhallituksen jäsenenä. Suivaantuneena hän kuudentoista vuoden valtuustokokemuksella siirtyi vaalien jälkeen  perussuomalaisten ryhmään. Ei perussuomalaisiltakaan mitään hallituspaikkaa tullut, mutta kuohahtanut mieli sai sai varmaan kaivatun tyydytyksen.

 

 

 

+1
kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani.
*Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen*
mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu