Venäjän uhka on samanlainen standardi kuin vodkapullo tai samovaari

Nato on tehnyt selvityksen puolustusmenojen osuudesta bruttokansantuotteesta omissa jäsenmaissaan, sekä myös jäseniksi tarjolla olevien Ruotsin ja Suomen osalta. Venäjän ja Valko-Venäjän rajanaapureiden osuudet ovat selkeästi suuremmat, kuin kauempana näistä valtioista olevien maiden sotilasmenojen osuudet.

Vertailu on tehty kuluvan vuoden perusteella, ja koska budjetit laaditaan edellisenä vuonna, ei meneillään oleva Ukrainan sota ole vielä suoraan vaikuttanut talousarvioihin. Venäjän uhka on siis koettu konkreettiseksi jo ennen nykyistä tilannetta ja varautumisia on tehty.

Venäjän rajanaapureista ovat Viro, 2,34% ja Latvia 2,10% osuudella tilastossa mukana. Suomelle on merkitty 1,96% osuus, mikä on melko hyvin linjassa muiden rajanaapureiden kanssa. Ruotsi on 1,30 prosentin osuudella kaukana perässä, mutta sillä ei olekaan yhteistä maarajaa Venäjän kanssa.  Norjan 1,55% on eurooppalaisista rajanaapureista pienin.

Valko-Venäjän rajanaapuri Puola on satsannut puolustukseensa 2,42 prosentin osuudella. Ukrainan naapurit Unkari 1,55 ja Romania ovat päätyneet 1,99 prosentin lukuihin. Suhteellisesti eniten Euroopassa sijoittaa Kreikka, jonka osuus 3,76% on selvästi suurin.

Isoista maista suurimmat osuudet ovat Yhdysvalloilla, 3,47% ja Britannialla 2,12 prosenttia. Ranska 1,90%, Italia 1,54%  ja Saksa 1,44%, Turkin osuus on hieman yllättäen vain 1,22%, Kanadan 1,27%, eikä Espanjan 1,01% kerro myöskään juuri muusta kuin etäisyydestä Venäjän rajaan. Pienen Islannin satsaus puolustukseen on pyöreä nolla.

On syytä todeta, että nämä Naton keräämät tiedot ovat vain yksi lähde, ja jotkut muut kuten valtoiden itse ilmoittamat luvut saattavat poiketa ylläolevista. Suuruusluokkien uskoisin kuitenkin olevan kohdallaan, eikä näissä asioissa pienillä pilkunviilauksilla voiteta mitään.

Venäjän uhkauksia sylkevä ja sotilaallisesti aktiivinen politiikka säteilee ympärillä olevien maiden talouksiin. Ne joutuvat sijoittamaan sotilasmenoihin suuremman osuuden bkt:stä, kuin turvallisemmaksi kokemassaan ympäristössä toimivat maat ja se on muista tavallisille ihmisille tärkeistä asioista pois.

Maantieteelle emme voi kuitenkaan mitään, mutta taloudellisella ja sotilallisella yhteistyöllä sekä liittoutumisella Europpa pystyy tasoittamaan jonkin verran tilannetta. Euroopan Unionilla on hintansa, mutta tarpeen vaatiessa se pystyy myös tasoittamaan erilaisista kriiseistä aiheutuvia vahinkoja.

Sotilaallisia liittoutumia ja ylipäätään sotakoneistoja tarvitaan vain sen vuoksi, että aina löytyy jostakin vallanhimoisia änkyröitä joiden älykkyysosamäärä ei riitä tajuamaan sitä, että rauhassa eläminen on ihmiselle parasta.

 

 

 

 

+4
kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani.
*Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen*
mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu