Vihreät Saksan gallupkärjessä

Kuva

Saksassa vaalit syyskuussa ja vihreät selvässä gallupkärjessä. Vanhat valtapuolueet ovat tulleet kannatuksessaan alas kuin luomuravitun lehmän häntä. Jotain on siellä tyritty ja raskaasti, tai sitten vihreät ovat Saksassa olemukseltaan erilainen puolue kuin vaikka meillä, ja on löytänyt lisäkannatuksen hankkimiseen tarvittavan kultajyvän.

Kun mielipidemittauksessa tulos pomppaa edellisestä kyselystä viidellä prosentilla ylöspäin, on kyse nopeasta muutoksesta etenkin kun kannatus nousun jälkeenkään ei ole suurempi kuin 28 prosenttia. Se riittää kuitenkin selkeään johtoasemaan tällä hetkellä.

Toisaalta, oikeistokonservatiivinen CDU/CSU on tullut alas vielä prosenttiyksikön enemmän kuin vihreät ovat nousseet. Lähinnä keskustalaiseksi katsottava FDP on vihreiden lisäksi ainoa puolue joka on lisännyt kannatustaan, jopa kolmella prosenttiyksiköllä.

Televisiossa spekuloitiin vihreän liittokanslerin mahdollisuudella. Näkee ken elää, mutta mahdollisuus lienee todellinen varsinkin kun ajoittain päätään nostaneen protestipuolue AfD:n kannatuskin näyttää jämähtäneen 11 prosentin tasolle. Politiikan yhteistyökuviot saattavat Saksassa hyvinkin saada uusia muotoja.

Mitä Saksan vaalitulos sitten Suomelle merkitsee? En minä vain tiedä muuta kuin sen, että televisiouutisissa ja valtiovierailuissa naamat vaihtuvat kuten meilläkin kun valta vaihtuu. Hömäkän näköinen vihreä emäntä kanslerina olisi kieltämättä vaihtelua nykyiseen verrattuna. Politiikasta en osaa sanoa, koska realismi tulee kuitenkin esiin ennen pitkää, tavalla tai toisella.

 

 

 

+1
kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani.
*Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen*
mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu