Yli puolet lappilaisista ehdokkaista myötämielisiä tuulivoimalle

Vaalikonevastausten mukaan, johon puolet ehdokkaista on vastannut, selvästi yli puolet on tuulivoiman kannattajia. Otosta voi pitää riittävän kattavana. Tuon perusteella näyttäisi siltä, että monessa Lapin kunnassa kysymys tuulivoimasta ratkaisee valtuustopaikkoja, suuntaan tai toiseen.

Vihreillä on selkein kanta tuulivoimaan, prosentein 75 puolesta ja 25 vastaan ilman ensimmäistäkään epäröijää on kannatustilaston ykkönen. Vihreät on kuitenkin pieni puolue Lapissa, joten on melkoinen sattuma jos se jossakin kunnassa pääsisi ratkaisijan paikalle.

Kristillisdemokraatit yhdessä Sdp:n kanssa ovat 62 prosentilla seuraavaksi myönteisimpiä. Epätietoisi on Kd:ssä 9 ja Sdp:ssä 15 prosenttia. Laajoissa kaupunkikunnissa kuten vaikkapa Rovaniemellä, saattavat lähinnä demarit ratkaista tuulivoiman eduksi, edellyttäen että valituksi tulevat ovat tuulivoiman puolustajia.

Seuraavan kaksikon muodostavat kokoomus ja vasemmistoliitto 57 prosentin tuulivoimapuolueina. Hyvät vaikutusmahdollisuudet lopulliseen päätökseen tulee kummallakin puolueella  olemaan todennäköisesti useissa kunnissa. Epävarmoja kannoistaan on kuitenkin sekä kokoomuksella että vasemmistoliitolla 16 prosentin verran.

Lapin valtapuolue keskustan ehdokkaista niukka enemmistö, 51 prosenttia on tuulivoiman puolella. Epätietoisten määrä on kuitenkin 17% mikä on kaikista puolueista suurin. On todennäköistä, että tulevienkin vaalien jälkeen monissa kunnissa juuri keskustalaiset ovat ratkaisijan paikalla, eikä kukaan osaa ennustaa että mihin suuntaan missäkin kunnassa vaaka kallistuu.

Puolueisiin sitoutumattomissa ryhmissä tuulivoiman kannatus on 46 prosenttia, ja entiijan pelaajia kymmenen prosenttia. Ne saattavat hyvinkin olla ratkaisevassa roolissa jossakin kunnassa.

Perussuomalaisista 21 prosenttia kannattaa tuulivoimaa. Epävarmojen osuus 5 prosenttia jättää vastustajien osuudeksi 74%. On mahdollista, että joissakin kunnissa valittavat ps-valtuutetut pystyvät vaikuttamaan myönteisen, toisissa taas kielteisen päätöksen syntymiseen.

Kaikissa kunnissa ei tuulivoimakysymys ole yhtä merkittävä vaaliteema. Esiin nousevat lähinnä kaupunkikunnat Rovaniemi ja osin Tornio. Pienemmistä kunnista ainakin Ranua, Ylitornio, Pello ja Kittilä ovat kuntia jossa väännetään asiasta hieman tukevammalla otteella. Tervolassa ja Simossa on tuulivoiman suhteen jo täysi tohina päällä, joten siellä pitää hakea vaaliteemat muualta.

Kuntapolitikassa kannattaa muistaa, että taitava valtuustoryhmän vetäjä voi saada ryhmän sellaiselle kannalle, jossa enemmistö valtuutetuista ovat henkilöinä toista mieltä. Silloin menevät vaalikoneiden ja muiden ennustajaeinareiden veikkaukset sen siliän tien. Onhan näitä nähty, isommissakin ympyröissä.

Vaalikuumeen hiljalleen noustessa näyttävät vanhat merkit pitävän paikkansa. On asia mikä hyvänsä, niin vastustajat kokoavat joukkonsa pitäen asiaansa näkyvästi esillä, kun taas puolustajat ovat enemmän hissukseen. On helppo vastustaa analysoimatta yhtä kokonaisuutta, kuin puolustaa jotakin monista osatekijöistä koostuvaa ratkaisua. Ei on tarpeeksi yksinkertainen sana kenen tahansa äänestäjän ymmärrettäväksi.

Prosenttilukujen lähde: Lapin Kansa

 

 

 

0
kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani.
*Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen*
mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu