Elokapinan mielenosoitukseen valmistautuminen

Elokapinan mielenosoitukseen liittyvissä kirjoituksissa on arvosteltu poliisin toimia taphtuman aikana. Itseäni alkoi mietityttämään poliisin varautuminen tilanteeseen.

On käynyt ilmi, että mielenosoittajat kuuluvat kansainväliseen ryhmittymään, jolla on voimakkaitakin mielipiteitä. Miten poliisi oli ottanut sen huomioon varautuessaan lauantain kulkueeseen? Ryhmittymä oli ymmärtääkseni jo etukäteen ilmoittanut mahdollisuusesta provokaatioon. Itse mielenosoitus ja kadulla istuminen olivat rauhallisia ja osallistujat passiivisia. Olisiko ollut hyvä varata etukäteen kuljetuskapasiittia viemään osallistujat pois tarpeen vaatiessa? Jälkikäteen on helppo viisastella, kun siihen on aikaa, eikä tarvitse päättää sillä sekunnilla mitä tehdä. Samoin on hyvä miettiä etukäteen, sillä myös silloin on aikaa miettiä.

Varautuminen erilaisiin skenaarioihin kuuluu viranomaistoimintaan. Lauantaille olisi tullut olla valmiina suunnitelma tilanteeseen, jossa kulkueeseen osallistujat tekevät jotain normaalista poikkeavaa, varsinkin, kun googlaamalla saa tietoa ryhmän toimintatavoista muualla. Se, että samaan aikaan oli juoksutapahtuma, joka sitoi poliiseja muualle kaupunkiin, olisi tullut ottaa huomioon.

Kritisoin aikoinaan itsenäisyyspäivän mielenosoituksen ohjaamista alueen läpi, missä oli irtonainen pyöräteline, jonka joku nappasi mukaan ja heitettiin lopulta läpi liikkeen ikkunan. Se oltaisiin voitu(mahdollisesti) välttää käymällä alue läpi ja tyhjentämällä väylä irtoesineistä.

Ihan siihen ei aina kannata mennä, että hitsataan kaivonkannet kiinni, varataan mellakkajoukot korttelin päähän ja päällystetään liikkeiden ikkunat vanereilla (olen nähnyt noita kaikkia), sillä vaihtoehtoja on olemassa ja niitä tulee suunnitella lisää.

Kysyin tämän palstan keskusteluissa poliisin ohjeista eri tilanteisiin ja siitä milloin ja missä tilanteissa voi käyttää kaasua. Sain ylimalkaisia vastauksia, mikä sinällään ei ole ihme, kun eivät keskustelijat taitaneet kuulua strategisten suunnittelijoiden joukkoon. Viranomaisilla tulisi olla skenaarioita eri tilanteisiin ja toimintamalleja niihin.

Ikävä kyllä luottamus viranomaistoiminnan strategiseen suunnitteluun, ajantasaisuuteen ja seurantaan sai keväällä kolauksen liittyen huoltovarmuuskeskuksen toimintaan koronan hoidossa.

Hyvin Suomessa menee ja mainitsemani ongelmat ovat pieniä. Kansa luottaa poliisiin, eikä ylilyöntejä juuri ole. Pienellä viilauksella, ennakkovalmisteluilla ja suunnittelulla saadaan toimivampaa yhteiskuntaa. Varmasti suunnitelmia ja ohjeita on, eikä niitä tarvitse tai voi avatakkaan niiden mahdollisen turvallisuusluokituksen kautta.

KaustiRantalainen

Bachelor of Engineering, Information and media technology. Yhdyskuntateknikko. Olen asunut kuudessa maassa, työskennellyt yli kymmenessä. Muutenkin paljon palloamme nähnyt. Musiikki, kirjallisuus, historia, filosofia sekä populaarikulttuuri ovat vain osa kiinnostuksen kohteistani. Tiede ja analyyttinen pohdiskelu on tärkeää ja toivoisin niiden ymmärtämisen lisääntyvän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu