Facebook treffipalvelu – suurin yksityisyyden uhka

Facebook on julkaisemassa omaan alustaansa perustuvaa treffipalvelua. Se on yksityisyyden pahin uhka ja Irlannin viranomaiset haluavat saada selvyyttä asiaan (linkki alla). Facebook ei ole antanut tarvittavia tietoja, miten se suojelee, säilyttää ja jakaa yksityisiä tietoja, eli miten se toteuttaa GDPR-asetusta.

Fecabook kerää käyttäjistään jo tällä hetkellä huomattavan määrän tietoa ja jakaa sitä eteenpäin. Netissä olevissa treffipalveluissa kysytään ihmisiltä hyvinkin intiimejä asoita ja kysymyksiä voi tehdä itse. Noiden kysymysten perusteella tehdään profilointi, jonka kautta käyttäjille esitellään henkilöitä, keiden profiilit osuvat parhaiten yhteen toisen kanssa. Käyttäjät ovat kaikenikäisiä, kaikista sosiaalisista luokista, jne… Käytännössä kaikki ovat potentiaalisia käyttäjiä.

Facebook saa käyttäjiltään tietoja joiden saamiseen tiedustelupalvelut ovat joutuneet käyttämään vakoilua, lahjontaa, kiristystä ja kidutusta. Tieto on valtaa ja varsinkin ihmisten ominaisuudet, mielihalut, seksuaalinen suuntautumiset, filosofiat jne ovat olleet hankalia subjekteja, koska päältäpäin ei voi erotella ajatuksia ja tapoja, eli ihmisen syvintä olemusta. Facebook saa käyttöönsä aiemman tiedon lisäksi ihmisten treffiprofiilin, joka voi olla hyvin tarkka kuvaus hänestä. Pidän asiaa erittäin huolestuttavana.

Toki voidaan kommentoida, että mitä väliä, mutta noiden profiilien kautta voidaan myydä tietoa vakuutusyhtiöille, jotta väärän profiilin omaava ei voi mahdollisesti saada vakuutusta. Suomi on vakaa maa, mutta erilaisia tietoja voidaan käyttää ihmisiä vastaan.

Yksityisyys on asia mitä ei huomaa vasta kun sen on menettänyt.

En pysty antamaan nopeaa vinkkiä miten toimia asian suhteen. Parasta olisi, että kukaan ei tee profiilia Facen deittipalveluun. Jos niin tekee, niin välttäisi liian informaation antamista itsestään. Tuo tosin on huono vinkki, sillä koko palvelu toimii sillä, että tiedetään käyttäjistä paljon. Lainsäädäntö on hidas tapa, vaikuttaa asiaa, mutta sitä tulisi miettiä korkeimmalla tasolla.

https://www.bbc.com/news/technology-51487661

KaustiRantalainen

Bachelor of Engineering, Information and media technology. Yhdyskuntateknikko. Olen asunut kuudessa maassa, työskennellyt yli kymmenessä. Muutenkin paljon palloamme nähnyt. Musiikki, kirjallisuus, historia, filosofia sekä populaarikulttuuri ovat vain osa kiinnostuksen kohteistani. Tiede ja analyyttinen pohdiskelu on tärkeää ja toivoisin niiden ymmärtämisen lisääntyvän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu