Onko eduskuntavaalit oikea paikka keskustella koulushoppailusta?
Vaikuttaa siltä, että koulushoppailusta ollaan nostamassa eduskuntavaalien yhtä teemaa.
Kuntien itsemääräämisoikeuteen liittyy koulutus ja miten se hoidetaan. Tästä syystä eduskuntavaalien alla koulushoppailusta puhuminen menee hieman ohi, vaikkakin asia on erittäin tärkeä ja monille henkilökohtainen.
Koulushoppailuun liittyy toinen kuntien itsemääräämisoikeuteen liittyvä asia eli kaavoitus. Kaavoittamalla vaikutetaan alueiden houkuttavuuteen ja monimuotoisuuteen. Usein se on vain hienoa puhetta ja tekstiä sitä kautta, että harvoin pystytään kaavoittamaan kokonaisia uusia alueita ja tekemään niistä jo alusta asti monimuotoisen asumisen mahdollistajia.
On hyvä, että asiasta keskustellaan. Se, millaisilla lainmuutoksilla asiaa lähestyttäisiin, kuuluu eduskunnan toimenkuvaan. Tämä siten, että eduskunta päättää kunnan sisäisistä toimista vain lakeja valmistelemällä ja toimeenpanemalla niitä. Eduskunta päättää valtion budjetista, joten sitä kautta tukea/apua olisi saatavilla.
En ole koulutuksen asiantuntija, joten en tiedä toimenpiteitä jotka parantaisivat tilannetta. Jos ja kun tilanteeseen puututaan lain tasolla, asiantuntijoita tulisi kuunnella ja keskustelun olla avointa.
Kaavoittamisella ei ole minkäänlaista vaikutusta lopputulokseen niin kauan kuin perustuslaki takaa ihmisille oikeuden valita asuinpaikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko asuinpaikalla kunnan sisällä vai kuntien välillä.
Yhtä kaikki kaavoituksella on väliä. Eli mitä erilaisempaa asuntotuotanto ja erilaisia ihmisiä tulotasosta riippumatta asuu samalla alueella, niin sitä moninaisempi alueen koulukin on. Suurimmassa osassa näin onkin.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitan sitä, että jos yritetään ratkaista segregaatiota kunnan sisällä kaavoituspolitiikalla, se ei johda mihinkään muuhun, kuin kykenevien muuttoon naapurikuntiin.
Mutta tähän OPH:n pääjohtajalta lipsahtikin jo vasemman laidan ratkaisumalli – koulu”sote, jolla olisi ilmeisesti tarkoitus ottaa kunnilta pois päätösvalta koulutuksen järjestämisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Mietinkin blogausta kirjoittaessa, että mitä me kunnilla tehdään, jos ja kun koulutus ja kaavoitus mahdollistavat koulushoppailun.
Eli kuntien päätehtävät ovat osaltaan aiheuttaneet ongelman.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Sitten voidaan miettiä onko kansalainen valtiota varten vai toisin päin. Idän onnelassahan valtio suuressa viisaudessaan tiesi hallintoalamaisen tarpeet ja osoitti hänelle tarvitsemansa lokeron.
Sitäkin joku voisi kysyä, onko koulushoppailu se varsinainen ongelma, vai ainoastaan oire?
Ilmoita asiaton viesti
No, tämäpä juuri.
Jokainen tai ainakin lähes jokainen vanhempi toivoo lapselleen parasta ja siihen oleellisena osana kuuluu hyvä ja laadukas koulutus ja koulutuksen puitteet. Tästähän se johtuu, että ne, joilla siihen on voimavaroja ja mahdollisuudet, pyrkivät saamaan lapsensa parhaiksi koettuihin oppilaitoksiin, joissa on edes kohtuullinen työrauha ja pysyvät pätevät opettajat.
Voidaankin sitten kysyä, meneekö peruskoulussa tasa-arvo ja tasapäistäminen jo niin pitkälle, ettei ’kaikkea kaikille’ enää olekaan, ei monin tavoin oireilevien, kyvyiltään heikompien, muttei myöskään lahjakkaiden yksilöiden eikä yhteiskunnankaan etu.
Ilmoita asiaton viesti
Koulushoppailu on oire, ongelma on luotu kaavoituksella ja koulualueiden määrityksellä. Poliitikot itkevät siis sitä, että saivat mtä tilasivat.
Ilmoita asiaton viesti
Koulushoppailu on oire siitä, että koulujen työrauha on ideologisilla ratkaisuilla tuhottu. Opettajilta on viety vähäisetkin mahdollisuudet ylläpitää järjestystä, inkluusio tarkoittaa käytännössä ainoastaan sitä, että luokkaopiskeluun sopimattomat on vailla riittäviä tukiresursseja dumpattu häiritsemään muidenkin oppimista, osalle porukasta koulu on pakollinen päivähoitopaikka, jonne tullaan lähinnä häiriköimään jne. jne.
Ilmoita asiaton viesti
Nythän on niin että niin kauan kuin ihminen saa itse vapaasti valita asuinpaikkansa, hän sitä kautta pystyy valitsemaan myös koulun lapselleen.
Vaikka kuinka yritettäisiin kaavoittaa ”monimuotoista asumista” (mitä tuo muuten tarkoittaa muuta kuin että kuulostaa hienolta?) niin lopulta ihminen siis perheet määrittelevät asuinalueensa ”monimuotoisen asumisen”. Jos asuinalue ei miellytä syystä tai toisesta eikä koulu vastaa odotuksia niin ihminen vaihtaa ympäristöä.
Ainoa keino toetuttaa tuota ”monimuotista asumista” on se että valtio, yhteiskunta määrää missä itse kukin saa, nimenomaan saa, asua.
Ilmoita asiaton viesti
”Ainoa keino toetuttaa tuota ”monimuotista asumista” on se että valtio, yhteiskunta määrää missä itse kukin saa, nimenomaan saa, asua.”
Tuota kaavoituksella pyritään muuttamaan eli hyväosaiselle asueelle kaavoitetaan asuntoja vähätuloisille. Toki sen jälkeen hyvätuloiset voivat sanoa heippa ja muuttaa taas muualle.
Tässä tapauksessa kyse ei ole määräämisestä, vaan mahdollistamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Olisit tai lukisit mitä kirjoitin.
Ilmoita asiaton viesti