Taktinen äänestäminen – kumma termi
Ennen vaaleja, sekä vaalien jälkeen, pinnalla on ollut termi taktinen äänestäminen. Pidän termiä outona.
Kaikki äänestäminen on taktista. Äänestyspäätöskin on taktista. Äänestämättömyys on myös taktista, samoin hylätyn äänen jättäminen.
Se, valitseeko äänestettävän henkilön puolueen, sukupuolen, iän, mukavuuden, osaamisen tai muun syyn takia, on taktista.
Parissa edellisessä vaaleissa ollaan hoettu, ihmetelty ja analysoitu taktisesta äänestämisestä. Termiä ollaan käytetty mielestäni hieman oudosti, mikä ei sinällään ole uutta, kun ympäripyöreitä hokemia tulee ja menee kausittain.
Minäkin ihmettelin ja se oli ilmaan heitetty sen eduskuntavaalien aikana ja ryhdytty jostain syystä tutkimaan vaikka on jo useita EK-vaaleissa aina ollut tuon tapaisia ”taktikointeja”?
Minulla se ei ole taktikointia, jos jokin puolue on lähinnä arvojani ja mikään muu puolue ei ole lähellä arvojani, niin miksi minä sitten sitä toista puoluetta äänestäisin?
Ilmoita asiaton viesti
Taktista äänestämistä on sellainen äänestäminen, jossa ääni annetaan ehdokkaalle, jonka menestymistä ei halua ja jonka arvoja ei kannata, mutta äänellä pyrkii estämään jonkun toisen vähemmän kannatettavan ehdokkaan menestymistä, esim pääsyä toiselle kierrokselle presidentinvaaleissa.
Näissä vaaleissa tyypillisesti taktisella äänestämisellä olisi voinut pönkittää Stubbia, jos tarpeeksi paljon taktisia ääniä olisi annettu Halla-aholle siten, että hän olisi ollut Stubbia vastaan toisella kierroksella.
Ilmoita asiaton viesti
Noinhan tuo termi puretaan auki tällä hetkellä.
Noinhan on äänestetty ennenkin ja kuten avauksessa kirjoitin, kaikki äänestäminen on taktista.
Asian hokemista en ymmärrä.
Ilmoita asiaton viesti