Vesivarallisuus perustuslakiin

Illalla katsoin YLE 1:ltä dokumenttia vedestä(1.). Sinänsä siinä ei ollut itselleni juuri uutta, mutta pysähdyttävä yhtä kaikki. Siinä käytiin läpi mm Lontoon vesijärjestelmän yksityistämistä. Älykköpolitikko Margaret Thatcher oli alkuunpaneva voima siinä. Kammottava virhe, joka mahdollistaa laillisen riistämisen.Tämä siten, että yhtiöt pumppaavat suuria summia ulos eivätkä käytännössä investoi ylläpitoon. Odotettavissa on jossain vaiheessa vesi-infran melko laajakin romahtamisen. Yksityistämisiä on tapahtunut muuallakin ja ne ovat olleet kammottavia virheitä. Joitakin tapauksia on kansallistettu takaisin.

 

Dokumentissa kerrotaan, että veden myynti Australiassa on 2 miljardia €/$ vuodessa(jompi kumpi valuutta). Henkilö vedenmyynti pörssissä sanoi melko kammottavan kommentin: “Laitamme vedelle arvon, niin silloin sitä arvostetaan enemmän.” Tällä hän tarkoitti 350€/miljoona litraa. Vedellä käydään reaaliaikaista kauppaa, tai tarkemmin, sääennusteisiin perustuvaa futuurikauppaa. Dokumentin esimerkki oli Australiasta. Hinta tullee nousemaan jatkossa, ympäri maailman. Pörssin kautta viljelijät ostivat itselleen vettä, jotta voisivat kastella satoa tai juottaa karjaa. Vesispekulointien kautta konkurssit lisääntyivät.

 

Dokumentissa haastateltiin muutamaa sijoittajaa, ketkä panostavat veteen. Yhdysvaltalainen Dean Dray, työskennellyt Goldman-Sachs:ssa, kommentoi, että pankkiireja kiehtoi vesimarkkinoiden potentiaali. Järkyttävää. Samat paskiaiset(pahoitteluni karkea kielenkäyttö), ketkä ovat kusseet maailman talouden useita kertoja ja tuhonneet tuhansien, mahdollisesti miljoonien elämiä ympäri maailman, suuntaavat katseensa veteen. Kun vedelle saadaan tai keinotekoisesti määrätään tai määritellään hinta, ollaan syvällä ongelmissa.

 

Suomen on mitä nopeimmin valmisteltava muutosta perustuslakiin ja muutokseen on otettava mukaan vesi. En tähän ehtinyt asiaa laajemmin miettiä, että miten se huomioitaisiin, mutta mahdollisesti niin, että ulkomaiset yhtiöt eivät voi laajamittaisesti pumpata sekä pohjavettä että pintavettä ollenkaan. Vesi kansallisomaisuudeksi, eikä sitä anneta, eikä myydä ulos. Mahdollisesti pienimuotoista myyntiä voi tehdä, mutta hyvin vähän. Vedellä on arvo ja se arvo on vesi. Kaivoslaki on erittäin huono. Pitäisi tehdä hyvä vesilaki.

 

Muutenkin kansallista vesistrategiaa tulisi suunnitella pitkän ajan tähtäimellä.

 

  1. https://areena.yle.fi/1-50361218
KaustiRantalainen

Bachelor of Engineering, Information and media technology. Yhdyskuntateknikko. Olen asunut kuudessa maassa, työskennellyt yli kymmenessä. Muutenkin paljon palloamme nähnyt. Musiikki, kirjallisuus, historia, filosofia sekä populaarikulttuuri ovat vain osa kiinnostuksen kohteistani. Tiede ja analyyttinen pohdiskelu on tärkeää ja toivoisin niiden ymmärtämisen lisääntyvän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu