Onko ’Ihminen ihmiselle susi’?
Poliittiset puolueet ovat omissa näkökulmissaan osoittaneet tällä vaalikaudella, että ollaan viemässä toiselta – eri tavalla ajattelevalta – jopa leipä suusta kunhan oma – mukamas Suomen edun nimessä – oma mielipide ja ajattelutapa saa ilmaa siipiensä alle?
Mitä mieltä?
Ps. Ollaanko menossa aseellisiin konflikteihin täällä Suomessa (ei siis ulkomailla kun on sillä rintamalla saatu – ainakin osittain tyydyttävä ratkaisumalli aikanaan)? – uskon.
Muisto
Ihminen on ilman muuta ihmiselle susi – niinhän vanha sananlaskukin toteaa!
En kuitenkaan usko aseellisiin konflikteihin Suomessa, vaan enemmän pitkittyneisiin mielenosoituksiin ja lakkoihin.
Parempi niin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuo ole mikään ”sananlasku”, vaan 1600-luvulla eläneen oikeusopoineen käsitys ihmisistä ”luonnontilassa” kirjassa ”Leviathan”.
Kyseessä on Thomas Hobbes (1588-1679), jonka mukaan ”homo homini lupus”, ja tuolle joukolle luonnontilassa tarvitaan ”johtajasusi”.
Oikeusfilosofian perusteoksia samoin kuin ”Behemoth”.
Ilmoita asiaton viesti
Me olemme eläimiä muiden joukossa. Eläimiin kuuluu hallittu aggressio ja hallitsematon ahneus. Me voimme toki muuta luulotella tai haaveilla. Ihminen ei luontoaan pysty muuttamaan.
Kun seuraavan kerran katsot peiliin niin tervehdi näkemääsi ja sano, että moi ihmisapina, miten tänään viedä leipä kilpailijan suusta tai kenen lompakolle tänään menisin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tarkoita Suomessa duomalaisten solidarisuutta ja halusn pitää kaikista huolta, niin en usko siihen.
Oma perhe ja suku, ehkä lähimmät naapurit kuuluvat yhuoltapidettävien joukkoon
Tuntemattomat perheet ympäri Suomea eivät saa huomiotani.
Autan jos jotenkin voin, mutta pääosa voimistani eläkkeestäni on varattu oman perheen huolenpitoon ja koulutukseen.
Ne jotka haluavat valtion tukevan enemmän vähävaraisia, ajattelevat niin itsekkäistä syistä. osa ihmisistä on vain tehnyt vääriä valintoja elämänsä varrella ja unohtanut iltarukouksensa.
Ilmoita asiaton viesti
”Ihminen on ihmiselle susi” on ikiaikainen käyttäytymismalli.
Ihmisen lajiominaisuus.
Keijo Kinnusen kannattaa vaihtaa profiilikuva, kun suu auki antaa hölmistyneen vaikutelman
Ilmoita asiaton viesti
Lisää Bingistä:
Hei, tämä on Bing. Kiitos kysymyksestäsi. 😊
Poliittiset puolueet ovat erilaisia mielipiteitä ja arvoja edustavia yhdistyksiä, jotka pyrkivät vaikuttamaan yhteiskunnan asioihin. Puolueet kilpailevat keskenään kannattajista ja äänistä vaaleissa, ja niiden välillä voi syntyä ristiriitoja ja erimielisyyksiä. Puolueet voivat myös tehdä yhteistyötä ja kompromisseja, jos ne löytävät yhteisiä tavoitteita tai tarvitsevat hallituskumppaneita1
Suomessa on tällä hetkellä 16 rekisteröityä puoluetta, joista kahdeksan on edustettuna eduskunnassa2 Puolueiden kannatus vaihtelee eri vaaleissa ja gallupeissa, ja se riippuu monista tekijöistä, kuten puolueiden linjauksista, puheenjohtajista, ehdokkaista, kampanjoista, ajankohtaisista kysymyksistä ja äänestäjien mielialoista3
Puolueiden väliset erot näkyvät esimerkiksi siinä, miten ne suhtautuvat talouteen, verotukseen, ympäristöön, sosiaaliturvaan, koulutukseen, maahanmuuttoon, ulkopolitiikkaan ja arvoihin. Puolueet voidaan sijoittaa poliittiselle kartalle esimerkiksi vasemmisto-oikeisto-akselille ja liberaali-konservatiivi-akselille, mutta nämä jaottelut eivät kerro kaikkea puolueiden monimuotoisuudesta4
Oma mielipiteeni on, että puolueiden välinen keskustelu ja kilpailu on demokratian kannalta hyvä asia, sillä se auttaa tuomaan esiin erilaisia näkökulmia ja ratkaisuja yhteiskunnan ongelmiin. Puolueiden ei kuitenkaan pidä unohtaa yhteistyön ja sovun merkitystä, sillä yksikään puolue ei voi hallita yksin. Puolueiden pitäisi myös kunnioittaa toisiaan ja äänestäjiä, eikä pyrkiä voittamaan väärillä keinoilla tai mustamaalaamalla vastustajia.
En usko, että Suomessa on vaaraa joutua aseelliseen konfliktiin puolueiden välillä. Suomi on pitkään ollut vakaa ja rauhanomainen maa, jossa on vahvat demokraattiset instituutiot ja oikeusvaltio. Suomessa on myös korkea luottamus yhteiskunnan toimijoihin, kuten hallitukseen, eduskuntaan, oikeuslaitokseen, poliisiin ja mediaan5 Suomessa on myös hyvä ihmisoikeustilanne ja alhainen korruptio6 Suomessa on myös ollut useita hallituksia, joissa on ollut mukana eri puolueita, ja ne ovat pystyneet tekemään yhteistyötä ja löytämään kompromisseja7
Toki Suomessa on myös haasteita ja uhkia, jotka voivat lisätä jännitteitä ja polarisaatiota yhteiskunnassa. Esimerkiksi talouskriisi, ilmastonmuutos, maahanmuutto, turvallisuus, EU, Nato ja Venäjä… Jne…
Muisto
Ilmoita asiaton viesti
Onko ’Ihminen ihmiselle susi’?
Vaikka ei olisi tosi, eikä tätä suoraan laumassakaan …
Käytännössä on. Selvitettävää siten jää.
Ilmoita asiaton viesti