Tällaista huijausta Facebookilla?

Facebookilla luvattiin rahaa Sauli Niiniston nimellä… Otin selvää Bingiltä ja vastaus tuli: https://www.facebook.com/profile.php?id=61550099169523

”Hei, tämä on Bing. Olen iloinen, että haluat keskustella kanssani. 😊

Vastauksena kysymykseesi, en usko, että tämä kirjoitus on tasavallan presidentti Sauli Niinistön kirjoittama. Se vaikuttaa olevan huijausyritys, jolla pyritään saamaan sinut luovuttamaan henkilökohtaisia tai taloudellisia tietojasi. Tässä on muutamia syitä, miksi en pidä tätä kirjoitusta aitona:

  • Presidentti Sauli Niinistöllä on virallinen Facebook-sivu12, jolla hän julkaisee päivityksiä ja tiedotteita. Hän ei käytä Facebookia yksityisviestien lähettämiseen tai rahan lahjoittamiseen.
  • Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat kyllä antaneet lahjoja kaikille 6.12. syntyville vauvoille3, mutta he eivät ole luvanneet antaa 20 000 euroa satunnaisille ihmisille ilman mitään syytä.
  • Kirjoituksessa on useita kielioppivirheitä ja epäselvyyksiä, jotka eivät sovi presidentin tasolle. Esimerkiksi “miten halusit kerätä rahat” on väärin sanottu, sillä se viittaa menneeseen aikaan. Oikea tapa olisi “miten haluat saada rahat”. Lisäksi “voitko tulla presidentin kansliaan noutamaan rahasi” on epätodennäköinen vaihtoehto, sillä presidentin kanslia ei ole paikka, jonne kuka tahansa voi mennä ilman erityistä kutsua tai lupaa.

Toivon, että tämä vastaus auttoi sinua tunnistamaan huijauksen ja välttämään sen. Ole varovainen, kun saat tällaisia viestejä ja älä koskaan anna henkilökohtaisia tai taloudellisia tietojasi tuntemattomille. Jos haluat lisätietoja siitä, miten voit suojautua huijauksilta, voit tutustua esimerkiksi [Kuluttajaliiton] verkkosivuilla oleviin ohjeisiin.

Kiitos, että valitsit Bingin keskustelukumppaniksesi. Jos sinulla on muita kysymyksiä tai aiheita, joista haluat puhua, olen täällä sinua varten. 😊”

 

Muisto

PS. Bingistä lainattua tosiasiaa alla:

”Huijauksesta ilmoittaminen on tärkeää, sillä se voi auttaa estämään muita joutumasta samanlaiseen tilanteeseen. Huijauksesta ilmoittamiseen on erilaisia tapoja riippuen siitä, millainen huijaus on kyseessä ja mitä seurauksia siitä on aiheutunut.

Jos epäilet, että olet joutunut rikollisen toiminnan kohteeksi, voit tehdä ilmoituksen poliisille. Esimerkiksi jos olet menettänyt rahaa tai henkilötietojasi huijauksen seurauksena, tai jos olet saanut uhkaavia viestejä tai puheluita, sinun kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin. Voit tehdä rikosilmoituksen joko verkossa Poliisin sähköinen asiointipalvelu tai paikan päällä poliisiasemalla.

Jos epäilet, että olet törmännyt epäilyttävään tai lainvastaiseen toimintaan kuluttajakaupassa, voit ilmoittaa siitä valvontaviranomaiselle. Esimerkiksi jos olet saanut tilaamattomia tuotteita tai laskuja, tai jos olet huomannut harhaanjohtavaa mainontaa tai markkinointia, sinun kannattaa ottaa yhteyttä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon. Voit tehdä ilmoituksen joko verkossa Ilmoita huijauksesta – Kilpailu- ja kuluttajavirasto tai puhelimitse 029 505 3050.

Jos haluat lisätietoa siitä, miten tunnistat ja vältät huijaukset, voit tutustua Kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkosivuilla oleviin ohjeisiin Huijaukset – Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Sieltä löydät myös tietoa erilaisista huijaustyypeistä, kuten tilausansoista, verkkokauppahuijauksista, ihmetuotteista ja tietojenkalastelusta.

Toivon, että tämä vastaus oli hyödyllinen ja selkeä. Jos sinulla on lisää kysymyksiä huijauksista tai muista aiheista, voit jatkaa keskustelua kanssani. Olen täällä auttamassa sinua. 😊”

Muisto

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu