Maski versus visiiri
Covid-19 jatkaessa voittokulkuaan ajattelin, että on sopiva aika pohtia suojautumiskeinoja virusta vastaa teknisestä näkökulmasta tässä kunnallisvaalihuuman keskellä.
Olen kovasti huolestunut siitä miten asiakaspalveluyritykset, ennen kaikkea kaupat ovat alkaneet suhtautua välinpitämättömästi Covid-19 leviämisen estämiseen. Kaupoissa yhä enenevässä määrin henkilökunta on hylännyt maskin ja siirtynyt käyttämään visiiriä maskin korvikkeena. Siksi ajattelinkin tarkastella maski/visiiri asiaan teknisemmältä kuin ”asiantuntijoiden” näkökulmasta.
Ainoa tapa, millä voidaan vähentää hengitysilman aerosoleja ynnä muita taudin aiheuttajia hengitysilmasta, on suodattaa hengitysilma. Maski onkin oikeasti hengitysilmasuodatin vaikka media on sen nimennyt maskiksi tai kasvosuojaimeksi. Hengityssuodatin ei kuitenkaan anna 100 % suojaa, mutta pienentää kuitenkin rajusti virusten määrää hengitysilmassa. Sisään hengittäessä ilma aina valitsee reitin, jossa on pienin ilman vastus eli suodattimen raot kasvoilla. Ulos hengittäessä hengitys ilma kuitenkin aina ensin törmää hengitysilman kostuttamaan hengityssuodattimeen ja suurin osa viruksista tarttuu suodattimeen, vaikka poistuu myös kasvoilla olevista suodattimen raoista. Hengitys suodatin siis estää paremmin tartuttamasta muita ihmisiä kuin suojaa suodattimen kantajaa.
THL mainitsee visiiristä mm. seuraavaa, ” Kasvot peittävä visiiri on henkilönsuojain, joka on tarkoitettu suojaamaan nesteroiskeilta.” Visiirillä ei siis ole lainkaan suodattavia ominaisuuksia vaan se päästää kaikki ilmassa leijuvat, varpusta pienemmät saasteet suoraan kasvoille. Ainoastaan sierainten koko ja nenäkarvat rajoittavat niiden pääsyä hengityselimiin ja keuhkoihin, joten niin viruksilla kuin bakteereillakin on esteetön pääsy keuhkoihin ja keuhkoista. Visiiri on kuitenkin verraton apu täydentämään hengityssuodatinta ja hengityssuodattimen kanssa käytettynä sen antaa mainion lisäsuojan virusta vastaan. Se estää esimerkiksi aivastuksesta syntyvien pisaroiden pääsyn kasvoihin, mutta ei aivastuksesta syntyvien aerosolien pääsyä hengityselimiin. Lisäksi visiirin muotoilu aiheuttaa muutoksia, joskin vähäisiä, ilman dynaamisessa paineessa (ilman nopeus) visiirissä. Dynaamisen paineen muutos saa aikaan visiirissä ”pölyimuri efektin”. llmavirta visiirin sisällä hiukan nopeutuu ja tuo kantajalleen enemmän viruksia. Visiiri on siis pelkästään pisarasuoja ja metsurin kypärässä silmien suoja sahanpurua vastaan.
Mielestäni sellainen työnantaja, joka sallii asiakaspalvelussa toimivien työntekijöiden käyttää pelkästään visiiriä ilman hengityssuodatinta, on vastuuton ja Covid-19 leviämisestä piittaamaton. Moni puolustaakin pelkän visiirin käyttöä sillä, että kaikki eivät terveyssyystä voi käyttää hengityssuodatinta. Uskallanpa väittää, että suurin terveydellinen este työkykyisen ihmisen hengityssuodattimen käyttämättömyydelle on psyykkinen.
Ei ole. Korona tarttuu vain koskettaessa ja siksi visiiri on hyvä siinä, että erottaa puhumisen selkeästi ja estää, ettei mennä kaivelemaan vääristä paikoista. Razerilta olisi tulossa tänä vuonna läpinäkyvä maski täysillä suojilla mutta en tiedä sen lopullista hintaa.
Koronan koko on nykytiedon mukaan 0,05-0,2 mikronia ja maskit suojaavat 1 mikronilta. Maskit on vain sairaille tarkoitettu, jotta ei levittäisi ympäriinsä ysköksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus: ”Visiiri on siis pelkästään pisarasuoja”. THL:n mukaan myös maski on pelkkä pisarasuoja, joka estää käyttäjäänsä levittämästä pisaroita ympäristöön. Ja sitten THL:n mukaan kortona tarttuu vain pisaroina ja kosketuksen kautta. Tämä 30-luvun lääkärioppien mukaista.
On toinenkin koulukunta, jonka mukaan korona leviää ensisijaisesti aerosolitartuntana, joka edustaa viimeisintä tietoa. Jos maskit estäisivät koronan leviämisen, se olisi ollut ohi jo monessa maassa aikoja sitten. Miten supertartuttajat ovat pystyneet levittämään yskimällä yhdessä illassa koronan lähes sataan ihmiseen? Pelkästään hengittelemällä korona ei leviä THL:n mukaan. Mietippäs sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä. Kirurginen maski toimii siinä, mihin se on suunniteltu eli estää sylkiroiskeiden pääsyn potilaaseen leikkauksen aikana. Koronaa vastaan se on aivan liian heppoinen suoja.
FFP2-luokan suojain tai vastaavantasoinen jonkun muun standardin mukainen suojain suojaa oikeasti koronalta. Se tosin vaatii yksisuuntaventtiilin, joka päästää ilman uloshengityksen aikana suodattamatta ulos. Muuten hengitys käy liian raskaaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin… visiiri-tyyppisen kasvosuojan läpi ei virus pääse, mutta onkos tuo nyt pöpölle kummoinen temppu kiertää mokoma läpyskä vaikkapa alakautta? Visiiriä käyttävä marketin kassamyyjä hengittää sisään ja ulos aivan yhtä paljon, olipa hänen kasvojensa edessä suojain tai ei.
Minulla oli pari päivää sitten samaan aikaan käytössä kasvomaski, silmälasit ja kuulokemikrofoni. Ryhdyin sitten purkamaan pakettia väärässä järjestyksessä, ja tuloksena oli aikamoinen sotku kuitukangasta, narunpätkiä, sähköjohtoa sekä sormenjäljillä varustettuja rillejä!
Ilmoita asiaton viesti