Aikamme Katariina ”Suuri”

Saksalainen Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst kaappasi mieheltään vallan vuonna 1762 vain 33 vuotiaana. Myöhemmin maailma oppi tuntemaan hänet Katariina Suurena. Katariinan valtakaudella Venäjää uudistettiin ja länsimaalaistettiin välillä aika rajuinkin ottein. Niinikään hänen kaudellaan Venäjä jatkoi raivokkaasti Ukrainan venäläistämistä.

Xi Jinping, Vladimir Putin, Jair Bolsonaro, Narendra Modi, Racep Tayyip Erdogan, Viktor Orbán, Joe Biden, Mohammed bin Salman, Boris Johnsson, Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Volodymyr Zelenskei… aikamme miehet ovat avainasemassa ratkaisemassa miten Ukrainalle käy.

Ukrainan sota jatkaa siitä, minkä Donald Trump ja covid pandemia aloittivat, nimittäin maailman polarisointia. Maailma jakautuu entistä enemmän kahden suurvallan Kiinan ja Yhdysvaltojen etupiireihin. Osa maista yrittää vielä pyristellä jossain demilitarisoidulla vyöhykkeellä.

Ilmaston lämpeneminen ja luonnon monimuotoisuuden katoaminen on uhka, joka tunnustetaan varsin laajasti. Silti sademetsiä tuhotaan tai taigan annetaan palaa holtittomasti. Hiilivoimaloita rakennetaan kiihtyvällä voimalla. Se miltä tulevaisuus näyttää täältä Suomessa on erilainen kuin pallomme kääntöpuolella. Ja tästä ovat vastuussa osa edellä mainituista johtajista.

Enteriä painamalla voi tilata helposti tavaroita lähes mistä päin maailmaa. Toimitus tulee hetkessä kätevästi kotiovellesi. Näin viime vuonna. Tänä vuonna tavara ei enää liiku samalla tavalla: koska tuotannon siirtäminen, koska konttipula, koska pandemia, koska komponenttipula, koska sota siellä ja täällä, koska… sotia, joissa edellä mainittuja henkilöitä on mukana tavalla tai toisella.

Ruoka, raaka-aineet ja energia – pyhä kolminaisuus on uhattuna tänään enemmän kuin eilen. Ja mahdollisesti enemmän huomenna kuin tänään. Ruokaa ei riitä kaikille. Omavaraisuutta ja varastoja lisätään: hinnat nousevat. Raaka-aineita ei riitä kaikille halukkaille: hinnat nousevat. Öljyä kuljetaan idästä itään ja etelään sekä lännestä itään että lähi-idästä itään, länteen, pohjoiseen ja etelään: hinnat nousevat, kun tankkerien kapteenit tervehtivät toisiaan laivojen kohdatessa toisensa.

Ihminen on enemmän ja enemmän yksin 8 miljardin muun ihmisen joukossa. Voiko yksilöt, sinä ja minä, vaikuttaa johtajien päätöksiin siinä, että ihminen haluaa elää rauhassa. Voidaanko hyvinvointia jakaa kaikille? Onko meidän hyvinvointi pois teidän hyvinvoinnista? Kuka määrittää kansallisen tai kansainvälisen hyvinvoinnin? Edellä mainitut johtajat?

Solidaarisuus. Mitä toi sana tarkoittaa? Solidaarisuus tarkoittaa yhteisvastuullisuutta, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja myötämielisyyttä kanssaihmisiä kohtaan. Käsite ei rajoitu ainoastaan toistensa lähellä oleviin, vaan sillä voidaan tarkoittaa jopa maailmalaajuista kunnioitusta toista ihmistä kohtaan: IHMISEN SILMIN IHMISEN KANSSA IHMISELLE.

Mistä löytyy aikamme anti-katariina-suuri, joka saa rauhan Ukrainaan, lopettaa polarisoitumisen ja alkavat kauppasodat, hillitsee inflaatiota  ja ottaa ilmaston lämpenemisen torjunnan vakavasti. Valitettavasti Angela Merkel ei ole enää se pelastava enkeli.

 

 

0
Kenneth Morelius
Liike Nyt Nurmijärvi

Olen aluevaltuutettu ja palomies. Työkokemusta on kertynyt sisäministeriöstä ja eri pelastuslaitoksissa. Lisäksi olen mukana vapaaehtoistoiminnassa lentämällä palolentoja kesäisin. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri. Pääaineeni on kansantalous, julkinen talous. Pro Gradu työni käsittele kuntien valtionapuja. Sivuaineita löytyy talous- ja sosiaalihistorista, poliittisesta historiasta, tilastotieteestä, kasvatustieteestä ja matematiikasta. Niinikään ammattitutkinto löytyy pelastustoimesta ja rakennusalalta. Nyt on meneillään 4. vuosi #LiikeNyt aktiivina. Vuosiin mahtuvat eduskuntavaalit 2019, puolueen perustaminen 2019, kuntavaalit 2021, aluevaalit 2022 ja toimiminen Liike Nyt Nurmijärvi ry:n puheenjohtajana. Lentämisen lisäksi harrastuksiini kuuluu monipuolinen kuntoilu. Puolimaraton kulkee alle 1.50 ja leukoja pystyn vetämään 40.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu