Markkinoiden armoilla

Olimme markkinoiden armoilla vuonna 2022. Olemmeko edelleen vuonna 2023? Kallis kysymys. Ovatko sähkö,- polttoaine-, elintarvike- ja korkomarkkinat rikki? Voidaanko markkinatalouteen luottaa. Liike Nytin perusperiaate ”Markkinatalous on toimiva tapa kehittää yhteiskuntaa, kunhan sen säännöt ovat reilut” antaa mielestäni vastauksen retoriseen kysymykseeni.
Sähkön hinta alkoi nousta jo kesällä 2021, kun Venäjä kiristi kaasuhanaansa. Edellisen vuoden syksyllä kuluttajien uusien sähkösopimusten hinnat olivat jo tuplaantuneet. Venäjän aloittaman sodan ja Europan kaasuriippuvuuden sekä järjettömän pohjoismaisen ”sähköpörssin” takia sähköyhtiöt myivät sähköä kymmenkertaisilla hinnoilla syksyllä 2022. Se kuuluisa ”Joku Oy” käytti hyväkseen kuluttajien ahdinkoa ja veti välistä kymmeniä miljoonia ja satoja miljoonia euroja. Osa Euroopan valtioista reagoi tilanteeseen luomalla ns. windfall veron, jolla verotettaisiin yritysten poikkeuksellisen suuria ja epäoikeudenmukaisia voittoja.
Polttonesteiden hinnat puhuttivat autoilijoita kun pumppuhinnat ylittivät kahden euron kipurajan ja alkoivat lähestyä kolmen euron haamurajaa keväällä 2022. Öljyn maailmamarkkinahinta on halvenpi nyt kuin keväällä. Silti bensan tai dieselin hinnat eivät ole palanneet syksyn 2021 tasolle. Miksi? Onko ahneus syy vai seuraus. Joulukuussa dieselin ja E95:n litrahinta olivat alle kaksi euroa. Mutta. Mutta jouluksi kaikki polttoaineen jakelijat ottivat itselleen joululajan ja nostivat viikoksi litrahintoja noin 10 prosentilla. Onneksi Suomessa ei ole kartelleja. Hinnat olisivat voineet nousta enemmänkin.
Onko ruoka mielestäsi kallista? Minusta on. Ruoan inflaatio on lähes 20 prosenttia. Köyhälla ja keskituloisella inflaatio vaikuttaa PALJON, PALJON, PALJON enemmän kuin rikkaalla ja hyvätuloisella, koska suurempi osuus tuloista kuluu kalliiseen ruokaan. Ruoka on kallistunut, koska lannoitteet, energia ja inflaatio. Mutta. Mutta lisäksi Suomen keskittynyt ”ruokabisnes” on laittanut oman marginaalinsa vielä tämänkin päälle. Pieni parannus tilanteeseen olisi ruoan arvonlisäveron laskeminen. Ja reilut markkinat.
Onko yli neljän prosentin korko liikaa asuntolainasta? Mielestäni on. Velalliset on totutettu mataliin korkoihin ja kannustettu ottamaan isot velat asumisen turvaamiseksi. Korkojen nousun syyt löytyvät ”markkinoista”. Usa ja monet muut maat rahoittivat biljoonien eurojen koronaelvytyksen ”luomalla” uutta rahaa. Suuri osa näistä rahoista päätyi osakekeinottelijoille. Hinnat nousivat. Seurasi inflaatio. Vaarana voisi olla lisäksi työttömyys. Ja yllätys, ylläytys. Rahoitusmarkkinat painoivat jarrut pohjaan käsijarrun lisäksi ja alkoivat nostaa korkoja asuntovelallisten kauhuksi. Ne markkinat, ne markkinat ja puuttuvat reilut säännöt.
Kaikesta huolimatta olen sitä mieltä, että markkinatalous on toimiva tapa kehittää Suomea ja ylälpitää hyvinvointia kunhan markkinatalouden säänöt ovat reilut. Reilut säännöt luodaan Suomessa eduskunnassa. Ole hereillä ensi vuoden huhtikuun ensimmäisenä sunnuntaina. Toivon sinulle turvallista ja reilumpaa uutta vuotta 2023.
Onko neljän prosentin korko asuntolainasta liikaa?
Riippuu mm. inflaatiosta. Neljän prosentin reaalikorko voi olla liikaa, mutta jos inflaatio huitelee kymmenen prosentin paikkeilla, tuskin.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki on suhteellista. Mikäli asuntolainaa on 300 000 euroa, niin 3 prosentin lisäkorko tuntuu jo kaiken muun (sähkö, polttoaineet ja ruoka) lisäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti ikävää on, että monet elinkustannukset ovat nousseet samaan aikaan. Korkojen suhteen totuttu nollataso ei ollut mikään oletustaso, vaan johtui sitkeästä heikosta talouskasvusta.
Kaiketi jokainen pankki on lainaa myöntäessään testannut asiakkaan lainanmaksukykyä vähintään tuon 4% korkotasolla, luultavasti kuitenkin 6%.
Reaalikorot ovat olleet negatiiviset jo vuosia ja niin ovat edelleenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos PS:lla on n. neljä teemaa, joista puolueväki on suurin piirtein yhtä mieltä keskenään, niin tällä Harkimon egotripillä ei taida olla ensimmäistäkään?
Ilmoita asiaton viesti
Missä on on erroria mielestäsi?
Ilmoita asiaton viesti
No kun lukee nyttiläisten kirjoituksia, niin kaikilla tuntuu olevan kovin toisistaan eroavat näkemykset vähän joka asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Totta. ”Nyttiläiset” ovat sitoutuneet ns. kuuteen periaatteeseen. Puolueen tavoitteet ovat aika väljät. Joten erilaisia mielipiteitä on paljon. Tarvittaessa äänestetään, mikäli tarvitaan yhtenäinen mielipide.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Liike Nyt kannata markkinataloutta?
Jos vastaus on kyllä, silloin ollaan ”markkinoiden armoilla” kaikkien niiden tuotteiden ja palveluiden osalta, joita yhteiskunta ei yhteisvastuullisesti ole erikseen sisällyttänyt joko osittain tai kokonaan kompensoitavaksi yhteisin verovaroin tai yhteisomaisuuden (esim. valtionyhtiöt tuotoin.
Ilmoita asiaton viesti
Liike Nyt kannattaa markkinataloutta, kuten minäkin, kunhan sen säännöt ovat reilut, kuten blogikirjoituksessa todetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Moreliuksen tekstistä itselleni välittyy kaipuu jonkinlaiseen hinta- tai markkinasääntelyyn, mikä tuo mieleen lähinnä radikaalivasemmiston.
Ilmoita asiaton viesti
Itse kannatan vahvasti markkinataloutta ja yrittäjyyttä. Mutta toisaalta markkinatalouden pelisäännöt pitäisi olla reilut. Mielestäni infran, kuten sähkön siirtoverkon, rautateiden ja teidän ylläpito kuuluu yhteiskunnalle, kuten puolustusvoimat, poliisi ja pelastustoimi. Muut voidaan hoitaa markkinavoimien kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen keskittynyt ”ruokabisnes” on laittanut oman marginaalinsa vielä tämänkin päälle.”
Atrian liikevoittomarginaali on n. 2,5%, HKScanin alle 1%. Keskon liikevoittomarginaali on noin 7%. Valion liikevoittomarginaali on 3,4%. Ei näillä marginaaleilla oikein voi korkeita elintarvikkeiden hintoja selittää.
Ilmoita asiaton viesti
Sekä Britanniassa että Ranskassa asuneena en pidä suomalaisen ruuan hintoja kovina. Tietyt tuotteet ovat kalliita Suomessa, mutta oma käytännön kokemukseni ostoskorin hinnasta puhuu Suomen puolesta.
Suomalainen supermarket on myös laadukas ja monipuolinen verrattuna keskiverto ranskalaiseen.
Ranskassa olen asunut Pariisissa, Nizzassa, Saint-Cyr-sur-Meerissa ja Lyonissa. On myös kokemusta Ranskaan kuuluvasta Martiniquesta.
Toki manner-ranskalaisesta marketista saa viinit, shampanjat ja osterit.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki on suhteellista. Tavallisen palkansaajan palkasta ei ole jäänyt yhtään säästöön vuonna 2021. Hintojen noustessa vuonna 2022 yhä useammalla tekee tiukkaa. Yli 10 prosentin inflaatio (lue: ruoan hinnan) koskettaa pienituloisia enemmän kuin vauraampia.
Ilmoita asiaton viesti
Johonkin tuottajien ja kuluttajien maksama erotus ruoasta häviää. 🤔.
Ilmoita asiaton viesti