Musta talvi keskiluokalle

Kesä loppuu, syksy alkaa ja talven saapuessa alkaa keskiluokan inferno, tosin kylmässä ja pimeässä. Sähkön hinta on kallistunut vuodessa laskutavasta riippuen jopa 10-15 kertaisesti. 5 sentin kilowattitunnit ovat historiaa.

Hallitus kannustaa elämään pimeässä ja kylmässä, jotta ”halpaa” energiaa virtaisi Saksaan ja Eurooppaan. Tosiasia on, että Suomen talvi on kylmä ilmastonmuutoksesta huolimatta. Joten huoneistoja ja taloja joudutaan lämmittämään tavalla tai toisella. Eikä pimeässä ole kiva katsella pelkästään älypuhelimen näyttöä, jos on muistanut ladata kännykän sähkön aikana.

Nyt tarvitaan tekoja. Keskituloisten  energiasta maksamaa hintaa on pakko kompensoida tai tukea tavalla tai toisella. Keinoja riittää, jos hallitukselta löytyy tahtoa siihen: Sähköveron alennus, sähkön arvolisäveron alennus, suora tuki, hintakatto, ruoan alvin alennus, tuloveron alennus ja niin edelleen…

Joku kysyy, että mistä rahat kompensaatioon. Valtio nettoaa miljardeja euroja arvonlisäveroina inflaation, ruuan ja energian hintojen nousulla. Niinikään energiayhtiöt tahkoavat miljardivoittoja kansalaisten kukkarosta. Valtio voisi jakaa osan tästä tuotosta kompensoimalla sähkön hintaa. Niinikään energiayhtiöiden ylisuuria voittoja voisi hieman verottaa enemmän ja näin saadut tulot voisi käyttää myös kuluttajien sähkön hinnan kompensointiin.

Välihuomautus: Pelkästään Fortum, idän peluri,  on hassannut yli 10 miljardia euroa saksalaisten kaasusta maksaman hinnan tukemiseen.

Läpi repalaisen lokakuun voi marraskuussa katsoa maksaako naapuri sähkön itse vai saako siihen avustusta kelalta. Kaikilla ei ole varaa pitää valoja turhaan palamassa pimenevässä illassa tai yöllä.

Lämmittämiseen sähköllä on mennyt hyvinä halpoina aikoina helposti useampi sata euroa kuukaudessa jo 5 sentin kilowattitunnilla. Entä 30-60 sentin hinnalla. Nyt puhutaan jo tuhansista lisäeuroista. Suomessa ei ole luokkayhteiskuntaa, mutta tosiasia on, että ns. keskiluokka on se verojen nettomaksaja, jonka panostuksella yhteiskunta pyörii ja tuet maksetaan. Keskiluokan selkärankaa ei kannata nyt katkaista.

Mummonmökkien alennusmyynti alkaa ensi keväällä. Harvalla eläkkeensaajalla on varaa maksaa 10 kertaisia sähkölaskuja ensi talvena. Jotta pääsee toimeentulotukien varaan, pitää asunto myydä pois papan alta.

Yhtälöä ei helpota yhtään se, että inflaatio on lähes 10 prosenttia, polttoaine on kallistunut, ruoka kallistuu päivittäin, korot nousevat, Euroopassa riehuu sota ja korona lymyää oven takana…

Lopuksi voisi sarkastisesti todeta, että kaikesta huolimatta Suomella pyyhkii hyvin. Tosin vessapaperi saattaa loppua kaupan hyllyltä, kun sitä on niin kallis tuottaa. Voihan Norja!!!

+1
Kenneth Morelius
Liike Nyt Nurmijärvi

Olen aluevaltuutettu ja palomies. Työkokemusta on kertynyt sisäministeriöstä ja eri pelastuslaitoksissa. Lisäksi olen mukana vapaaehtoistoiminnassa lentämällä palolentoja kesäisin. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri. Pääaineeni on kansantalous, julkinen talous. Pro Gradu työni käsittele kuntien valtionapuja. Sivuaineita löytyy talous- ja sosiaalihistorista, poliittisesta historiasta, tilastotieteestä, kasvatustieteestä ja matematiikasta. Niinikään ammattitutkinto löytyy pelastustoimesta ja rakennusalalta. Nyt on meneillään 4. vuosi #LiikeNyt aktiivina. Vuosiin mahtuvat eduskuntavaalit 2019, puolueen perustaminen 2019, kuntavaalit 2021, aluevaalit 2022 ja toimiminen Liike Nyt Nurmijärvi ry:n puheenjohtajana. Lentämisen lisäksi harrastuksiini kuuluu monipuolinen kuntoilu. Puolimaraton kulkee alle 1.50 ja leukoja pystyn vetämään 40.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu