Naapurista sähköä naapuriin

Hallitus esitti tänään 10 miljardin euron tukipakettia Suomessa sähköntuotantoa harjoittaville yhtiöille. Muistissa on vielä valtion omistaman Fortumin 12 miljardin tuet Saksaan Uniperin avulla. Miksi sähkömarkkinat eivät toimi EU:ssa ja Suomessa? Sitä sopii kysyä. 22 miljardia euroa on paljon rahaa veroilla kerättäväksi.

Hallitus lupasi jo viikolla alentaa sähkön arvonlisäveroa 24 prosentista 10 prosenttiin tämän vuoden  joulukuusta ensi vuoden huhtikuuhun. Nyt on halpaa ajaa Teslalla joululahjaostoksille. Ihmettelen kyllä ääneen miksei vanhan diesel mersun tai toiotan polttoaineen hinnan nousua voitu keväällä kompensoida äyriäkään.

Soitin äsken 86-vee isälleni keski-suomeen. Oli tullut uusi tarjous sähköstä: Yösähkö on 70 senttiä tunnilta ja päiväsähkö on kuulemma 80 senttiä tunnilta vai oliko se toisinpäin. Isä ei ihan muistanut. Ei ollut kuulemma huolissaan kymmenkertaisesta hinnankorotuksesta, koska Sanna kuulemma kompensoi maksuja veroja vähentämällä. MINÄ OLEN.

Minusta markkinatalous on toimiva järjestelmä, mutta sen säännöt pitäisi olla reilut. Ja mielellään tasapuoliset kaikille. Minusta on väärin, että USA pumppaa tuhansia miljardeja paperidollareita markkinoille ja sitten ihmetellään että ups, oho tuli inflaatio. Tai kun Venäjän aloittaman sodan seurauksena sähkömarkkinoilla määräytyvä hintajärjestelmä osoittaa kuolevaisuutensa: miksi hinta määräytyy kalleimman tuotantotavan mukaan. Voihan fossiili!!! Norja menestyy ja suomalaiset palkansaajat kärvistelevät.

Edellisen viikon blogini oli niin hyvä, että jopa hesari teki siitä tänään pääkirjoituksen. Sähkö on jo niin kallista, että wc-paperin tuotanto uhkaa tyrehtyä. Millä sitten pyyhitään? Kysyn vaan? Jäisellä vedellä. Tai lumella.

Älä kerro kenellekään. Huomenna kannatta ostaa jatkojohtokeloja varastoon talveksi. Ne saattavat pian loppua rustasta tain lidledistä. Miksikö? No koska sähköä kannattaa ostaa naapurin halvemmasta sähkösopparista.

+1
Kenneth Morelius
Liike Nyt Nurmijärvi

Olen aluevaltuutettu ja palomies. Työkokemusta on kertynyt sisäministeriöstä ja eri pelastuslaitoksissa. Lisäksi olen mukana vapaaehtoistoiminnassa lentämällä palolentoja kesäisin. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri. Pääaineeni on kansantalous, julkinen talous. Pro Gradu työni käsittele kuntien valtionapuja. Sivuaineita löytyy talous- ja sosiaalihistorista, poliittisesta historiasta, tilastotieteestä, kasvatustieteestä ja matematiikasta. Niinikään ammattitutkinto löytyy pelastustoimesta ja rakennusalalta. Nyt on meneillään 4. vuosi #LiikeNyt aktiivina. Vuosiin mahtuvat eduskuntavaalit 2019, puolueen perustaminen 2019, kuntavaalit 2021, aluevaalit 2022 ja toimiminen Liike Nyt Nurmijärvi ry:n puheenjohtajana. Lentämisen lisäksi harrastuksiini kuuluu monipuolinen kuntoilu. Puolimaraton kulkee alle 1.50 ja leukoja pystyn vetämään 40.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu