Pallo vai donitsi, siinä kysymys

Nyt vihreiden Maria Ohisalo ehdottaa täysin uutta talousjärjestelmää: ”Donitsitalous”. Paljon hyviä ajatuksia. Heikoin kohta on ehkä donitsin keskusta, koska se on tyhjä. Vitsi, vitsi. Minulta on usein kysytty: mikä on Liike Nytin talousohjelma? Itselleni Liikkeen talousohjelma muodostuu Liikkeen kuudesta perusperiaatteesta.

Ohjelmaa voisi kutsu 360 Plus -talousohjelmaksi. Sitä voisi kuvailla pallolla, jossa on kuusi osaa, jotka osuvat toisiinsa ja liikkuvat ajassa eteenpäin. Tietokonekielellä nollat ja ykköset korvautuisivat kvanttitilojen superpositioilla. Siis dynaaminen ohjelma, joka ei ole staattinen donitsi, jossa on ulko- ja sisäkuori sekä tyhjä keskusta.

Liikkeen kuusi perusperiaatetta voidaan jakaa taloudellisesti kolmeen ryhmään: mikro- ja makrotalous sekä kansainvälinen talous.

Liike Nytin ensimmäinen perusperiaate on ”Jokaisesta on pidettävä huolta”. Ja viides periaate on ”Yksilön arvostaminen.” Nämä periaatteet muodostavat koko ”talousohjelman” rungon. Käytössä olevat tulot on jaettava siten, että ihmisten tarpeet huomioidaan kattavasti. Mikrotalousteoria puhuu hienosti niukkojen resurssien allokoinnista.

Toinen periaate on ”Markkinatalous on toimiva tapa kehittää yhteiskuntaa, kunhan sen säännöt ovat reilut”. Ja neljäs periaate on ”Yrittäjyys on tehokkain tapa tehdä asioista, jos sille annetaan tilaa.” Nämä periaatteet muodostavat talousohjelman juuret, jolla talousohjelman runko rakentuu. Makrotalousteoria puhuu hienosti talouden kokonaisuuden näkökulmasta.

Talousohjelman latva muodostuu kolmannesta periaatteesta ”Ilmastonmuutos on totta ja päätökset on tehtävä ympäristön kannalta kestävällä tavalla”. Kuudes periaatteemme on ”Eurooppa-myönteisyys”. Yksilöt ja yritykset huomioivat omissa päätöksissään, mitä Euroopassa ja maailmalla tapahtuu ja mitä heidän omat päätöksensä vaikuttavat muualle. Kansainvälinen talous puhu hienosti siitä miten sinun ja minun raha ja tavara liikkuu siellä ja täällä.

Itse kuvaisin edellä mainittuja hienoja perusperiaatteitamme siis pallolla, joka on jaettu kuuteen viipaleeseen. Jokainen viipale on osa kokonaisuutta. Lisäksi pallo on liikkeellä, joten viipaleiden paikka muuttuu. 360 Plus.

Peruutuspeiliin on turha katsoa, jos hirvi on konepellillä.

 

 

 

Kenneth Morelius
Liike Nyt Nurmijärvi

Olen aluevaltuutettu ja palomies. Työkokemusta on kertynyt sisäministeriöstä ja eri pelastuslaitoksissa. Lisäksi olen mukana vapaaehtoistoiminnassa lentämällä palolentoja kesäisin. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri. Pääaineeni on kansantalous, julkinen talous. Pro Gradu työni käsittele kuntien valtionapuja. Sivuaineita löytyy talous- ja sosiaalihistorista, poliittisesta historiasta, tilastotieteestä, kasvatustieteestä ja matematiikasta. Niinikään ammattitutkinto löytyy pelastustoimesta ja rakennusalalta. Nyt on meneillään 4. vuosi #LiikeNyt aktiivina. Vuosiin mahtuvat eduskuntavaalit 2019, puolueen perustaminen 2019, kuntavaalit 2021, aluevaalit 2022 ja toimiminen Liike Nyt Nurmijärvi ry:n puheenjohtajana. Lentämisen lisäksi harrastuksiini kuuluu monipuolinen kuntoilu. Puolimaraton kulkee alle 1.50 ja leukoja pystyn vetämään 40.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu