Pelastaja koulussa

Voihan inkluusio! Kirjoitinko edes oikein tämän oudon sanan. En vieläkään tiedä, mitä inkluusio oikein tarkoittaa. No, selvinnee aikanaan. Tai voitte myös kertoa minulle: lyhyesti.

Minulla oli ilo olla 2000-luvun alussa Keravan kaupungin palveluksessa. Tarkemmin sanottuna tein opettajan sijaisuuksia Kurkelan ala-asteella. Kokemus avarsi näkemystäni opettajan ammatista. Kuuden tunnin pesti opettajana vastasi kuukauden työtä palomiehenä. Vitsi, vitsi. Rankkaa, mutta antoisaa.

Koulun reksi tai apulaisreksi pyysi minulta kerran tunnin settiä palokunnasta koko koululle. Siis kaikille kullanmuruille, jotka olivat 7 – 12 vuotiaita. Koulu oli siis ala-aste ja luokka-asteita oli kuusi. Mitä kertoisin heille. Oppilaita oli noin 150-180. Missä pitäisin sen? Luentosalissa vai pihalla? Mitä ehtisin tunnissa kertoa? Paljon kysymyksiä, vähän vastauksia. Mieti, mieti, mieti.

Vastaus oli jakaminen. Ei jakautuminen. Soitto Nurmijärven paloaseman esimiehelle ja kysymys, että joutaisiko alkusammutuskoulutusperäkärry ”yksityiskäyttöön” päiväksi. Pyysin samalla tarkistamaan kaasun riittävyyden. Omat varusteet lainasin salaa. Ei kerrota päällikölle. Vähän letkua ja suihkuputki. Taisi olla myös paineilmalaitteet mukana. Ja eikun menoksi.

Suunnitelmani oli yksinkertaisen tehokas. Pitäisin ykkös ja kakkos luokille saman setin. Kolmos ja nelos luokille saman setin. Ja vitos ja kuutos luokille saman setin. Tautologiaa. Hah. Aikaa menisi kuusi tuntia. Mutta vain yksi tunti per luokka. Tavoite on siis saavutettavissa.

Opetussuunnitelma 1. Luokat 1 ja 2:

Tunnin jälkeen oppilaiden pitäisi muistaa hätänumero 112 ja USKALTAA tarvittaessa soittaa myös numeroon. Kyllä hätäkeskustäti tai -setä auttaa. Alkukevennyksenä esittelin palomiehen vermeet. Opettaja oli mallinukkena ja puki varusteet samaan aikaan kanssani hitaaaaaaaasti. Pienillä oppilailla oli hauskaaaaa. Kun varusteet olivat päällä, niin tehtiin opettajan kanssa sammutushyökkäys luokkaan. Ja muistettava numero on YKSI YKSI KAKSI.

Opetussuunnitelma 2. Luokat 3 ja 4:

Poistumissuunnitelman tekeminen kotiin. Mitä pitäisi muistaa? Alkusammutusvälineet, reitit, mitä muuta. Tunti meni nopeasti kun oppilaat saivat olla ÄÄNESSÄ luvan kanssa. Jaoin oppilaille paperin, johon oppilaiden piti piirtää kodin pohjapiirustus, alkusammutusvälineet ja poistumisreitit. Suunnitelma palautettiin seuraavalla viikolla omalle opelle 100 prosenttisesti. Ja yllätys, yllätys. Paras poistumissuunnitelma palkittiin. Oli upea kokemus käydä lävitse kaikki nämä hienot suunnitelmat miten kodista poistutaan turvallisesti. Ja kaikki muistivat numeron 112.

Tauko: Maittava, ilmainen, alle kahden euron lounas ennen iltapäivän tunteja. Kiitos Kerava :-).

Opetussuunnitelma 3. Luokat 5 ja 6:

Alkusammutusharjoitus kaasurampilla. Siis oikealla tulella. Vaativa tehtävä ihan aikuisellekin. Tai ainakin jännä. Siis yksi luokka kerralla. Samat puheet kaksi kertaa. Oppilaat odottelivat jonossa vuoroaan pukeutumiseen ja sammuttamiseen kiltisti. Ja opet olivat myös mukana kiltisti, vaikka vähän jännää oli myös heille. Kaikki muistivat numeron 112.

Hauska päivä. Kamat peräkärryyn. Ja peräkärry Nurmijärvelle.

Mikä on tarinan opetus?

Jos oppilailta kysytään, niin 1+1=2. Ei tää niin vaikeata ole. Hah.

Kenneth Morelius
Liike Nyt Nurmijärvi

Olen aluevaltuutettu ja palomies. Työkokemusta on kertynyt sisäministeriöstä ja eri pelastuslaitoksissa. Lisäksi olen mukana vapaaehtoistoiminnassa lentämällä palolentoja kesäisin. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri. Pääaineeni on kansantalous, julkinen talous. Pro Gradu työni käsittele kuntien valtionapuja. Sivuaineita löytyy talous- ja sosiaalihistorista, poliittisesta historiasta, tilastotieteestä, kasvatustieteestä ja matematiikasta. Niinikään ammattitutkinto löytyy pelastustoimesta ja rakennusalalta. Nyt on meneillään 4. vuosi #LiikeNyt aktiivina. Vuosiin mahtuvat eduskuntavaalit 2019, puolueen perustaminen 2019, kuntavaalit 2021, aluevaalit 2022 ja toimiminen Liike Nyt Nurmijärvi ry:n puheenjohtajana. Lentämisen lisäksi harrastuksiini kuuluu monipuolinen kuntoilu. Puolimaraton kulkee alle 1.50 ja leukoja pystyn vetämään 40.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu