Saako palomiehen hanuria koskettaa?

– Kuka on raapinut sinun rintasi auki, kysyy vaimo?

– Töissä, miten niin, vastaan puoli huolimattomasti.

– Töissä???

– Olin eilen palotarkastuksilla kun saksanpaimenkoira hyppäsi ovea päin, jota ei oltu lukittu. Hyppy päättyi minua vasten ja samalla tassujen kynnet repivät paidan rikki ja rintakehääni verinaarmut molemmin puolin kaulasta napaan asti.

Tarinan opetus on, että kannattaa varmistaa oven lukitus, jos toisella puolella on koira. Se varautuminen, se varautuminen.

Palotarkastuksilla on sattunut ja tapahtunut vuosien varrella kaikenlaista, milloin palotarkastajan salkku on heitetty pidemmmälle kuin kuula olympilaisissa, milloin on puhuttu niitä ja näitä ja milloin on uhattu turpaan vetämisellä. Nykystandardien mukaan mukana on saattanut olla joskus jopa lievää seksuaalista häirintää. Ei ihme, että en pidä tarkastusten tekemisestä. Onneksi tietotekniikka on pelastanut palomiesparan omavalvonnan yleistymisen muodossa. Jee, iMac.

Niille, jotka eivät tiedä mitä omavalvonta on, voin kertoa hieman siitä. Omavalvonnassa pelastuslaitos lähettää omakotitalon omistajalle lomakkeen, jossa on kysymyksiä paloturvallisuudesta, kuten onko teillä palovaroittimia, onko takan suojaetäisyydet riittävät, onko tikkaat jne… ”Asiakas” rustaa kunnossa olevat kohdat ja lähettää lomakkeen täytettynä palokuntaan. Ja, jos apua tarvitaan, niin sitä löytyy soittamalla. Tarvittaessa tulemme paikan päälle auttamaan tarkastuksen suorittamisessa.

Onneksi parityöskentely on yleistynyt myös palotarkastuksissa. Kerron miksi.

Flirtti vai ei. Päätä itse. Lauantai on huonoin päivä tehdä palotarkastuksia. Keski-ikäinen rouva saapui aamutakissaan ja viinilasi oikeassa kädessä avaamaan ovea. Kysyi kohteliaasti haittaako asu ja viinilasi? Ei haitannut. Jatkokysymykseen vastasin ei, kun hän tiedusteli otanko lasillisen myös. Sitten kierrettiin taloa sisällä ja puutarhassa. Kaikki näyttivät olevan kunnossa. Palovaroittimet toimivat ja tikkaat oli asennettu oikein. Puolen tunnin kuluttua hän halusi vielä varmistaa, mikä olisi paras paikka makuuhuoneen palovaroittimille kun isäntä on niin paljon poissa.

Lopulta tulimme siihen tulokseen, että asunnossa oli riittävästi palovaroittimia ja kaikki oli turvallisesti kunnossa.

Välillä tarkastuksissa joutuu tilannearvion tekemään ovella muutamassa sekunnissa. Mennäkö huoneistoon sisään vai eikö mennä. Kerran ovea tuli avaamaan arviolta 150 kiloinen ja noin kahden metrin pituinen karvainen mies ilkosillaan. Sanoin nopeasti: ”palotarkastaja, voin tulla myöhemmin.” Tämän kuultuaan mies sanoi, että voi laittaa pyyheliinan, jotta voin suorittaa tarkastuksen. Lähdin ovelta pois ja sanoin, että voin tulla myöhemmin. Asenteellista tai ei. Toista kertaa ei tullut.

Maalla on ihmeellistä. Nurmijärvi on ilmiö. Talojen ympärillä on verkkoaita. Aitojen sisällä on dopermanneja. Kerran ihmettelin portin ulkopuolella jälleen kerran mennäkö vai eikö mennä. Pelkään irralla olevia koiria. No, talon asukas huikkasi ulko-ovelta, että koirat ovat kilttejä. Uskaltauduin portista sisään ulko-ovelle. Tein palotarkastuksen ovella pistokoeluonteisesti. Mutta. Voihan pannuhuone.

Mies halusi näyttää öljylämmityslaitoksen tarkastuspöytäkirjan, joka ohjeen mukaisesti löytyy pannuhuoneesta. No, kävelin miehen perässä olohuoneen ohitse, jossa sohvalla oli toinen hikinen mies, päivän jumppatuokion jäljiltä. Pannuhuone oli alakerrassa ja dopermannit minun ja uloskäynnin välissä. Tarkastuspöytäkirja löytyi seinältä ja minä pääsin poistumaan kohteesta turvallisesti.

Tarinan opetus oli. Aikaisemmat kokemukset saattavat ohjata mielikuvitusta tulevaisuudessa.

Kesä on myös huonoa aikaa palotarkastajille. Varsinkin kesäpaikkojen tarkastukset. Helteellä ihmiset ovat mökillään usein bikineissään. Niin myös palotarkastajan kurvatessa transportterilla pihaan. Ymmärrän hyvin kesäleskejä. Aina ei löydy sitä juttuseuraa. Mutta, kun kolmatta kertaa käydään katsomassa onko 15 neliön mökki turvallinen paikka yöpyä vai onko puutarhaan levitetty makuupussi parempi paikka, niin palomies haluaa vain täyttää tarkastuspöytäkirjan ja lähteä takaisin asemalle.

Kesällä pöytäkirjan täyttäminen käy ulkona helpommin kuin sisällä. Puutarhan pöytä on siihen oiva paikka. Kyseinen henkilö istuutui vastapäätä ja kysyi kohteliaasti saako nostaa jalat pöydälle. Vastasin myöntävästi. Mitäpä minä kieltelemään. Siinä kyselin ja täytin pöytäkirjaa kun asiakkaan jalkaterät pohkeineen olivat pöydällä pöytäkirjan oikealla ja vasemmalla puolella.

Saako palomiehen hanuria koskettaa? Vastaan, että ei saa, ilman suostumusta.

Hyvää Juhannusta 2-0-2-2, eletään ihmisiksi!

 

 

 

+7
Kenneth Morelius
Liike Nyt Nurmijärvi

Olen aluevaltuutettu ja palomies. Työkokemusta on kertynyt sisäministeriöstä ja eri pelastuslaitoksissa. Lisäksi olen mukana vapaaehtoistoiminnassa lentämällä palolentoja kesäisin. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri. Pääaineeni on kansantalous, julkinen talous. Pro Gradu työni käsittele kuntien valtionapuja. Sivuaineita löytyy talous- ja sosiaalihistorista, poliittisesta historiasta, tilastotieteestä, kasvatustieteestä ja matematiikasta. Niinikään ammattitutkinto löytyy pelastustoimesta ja rakennusalalta. Nyt on meneillään 4. vuosi #LiikeNyt aktiivina. Vuosiin mahtuvat eduskuntavaalit 2019, puolueen perustaminen 2019, kuntavaalit 2021, aluevaalit 2022 ja toimiminen Liike Nyt Nurmijärvi ry:n puheenjohtajana. Lentämisen lisäksi harrastuksiini kuuluu monipuolinen kuntoilu. Puolimaraton kulkee alle 1.50 ja leukoja pystyn vetämään 40.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu