500 arvostettua ilmastotieteilijää allekirjoitti vetoomuksen

Ilmastonmuutosta koskevissa keskusteluissa nostetaan tämän tästä esille nimilistoja, joilla pyritään osoittamaan että tieteilijöiden hiljainen enemmistö olisikin konsensusta vastaan. Kun Petition project on jo 20 vuoden ikäinen, siihen harva enää tohtii viitata, mutta uudempiakin löytyy – nyt viimeisimpänä 500 ’arvostetun ilmastotieteilijän’ vetoomus YK:lle.

Onko tällaisessa argumentaatiossa mitään tolkkua?

Aivan ensimmäiseksi olisi syytä tunnistaa, että juuri näin meihin pyritään vaikuttamaan: joku kirjoittaa hyvän tarinan ja syöttää sen sosiaaliseen mediaan, josta samanmieliset saavat polttoainetta näkemystensä tueksi. Kun tarina leviää, yhteys alkuperäisiin motiiveihin katkeaa.

Vilkaistaanpa sitten niitä 500 allekirjoittajaa. Heistä noin joka toinen on insinööri, arkkitehti, yrittäjä tai muu tekninen tai kaupallinen henkilö. Professoreita löytyy, mutta tieteenalojen kirjo on laaja. Näin ollen väite, että kaikki allekirjoittaneet olisivat ’arvostettuja ilmastotieteilijöitä’ on väärä. Kenties alkuperäinen julkaisija ei ole näin väittänytkään, mutta tarinan levitessä sosiaalisessa mediassa siihen on tarttunut ns. Lapin lisää. Ilmiö on tuttu kaikille, jotka ovat lapsena osallistuneet rikkinäinen puhelin -leikkiin.

Jos ’arvostettu ilmastotieteilijä’ todella näkisi ristiriidan ilmastonmuutokseen liittyvässä teoriassa tai empiriassa, hänellä olisi käytettävissään keinot ongelman esille tuomiseen ja korjaamiseen. Nimilistojen allekirjoittaminen ei kuulu niihin.

Miksi tällainen lista on sitten tehty? Motiivi käy ilmi, kun katsomme tarkemmin saatekirjeen allekirjoittajia ja heidän sidonnaisuuksiaan. Heistä ensimmäinen, professori Guus Berkhout, on alunperin Shellillä toiminut insinööri jolla myös on mm. akustiikan professuuri. Professuurinsa ohella hän harjoittaa yritystoimintaa. Hänen yrityksensä myy seismisiä tutkimuspalveluita öljy-yhtiöille.

+11
KH
Sitoutumaton Espoo

Diplomi-insinööri, jatko-opiskelija, työssä sähköisen talotekniikan asiantuntijatehtävissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu