Asimov ja ennustamatta jäänyt digiloikka

Mikko Hyppönen on sanonut, että kun tulevaisuuden historioitsijat kertovat meidän ajastamme, he sanovat sukupolvemme olleen sen, joka kytkeytyi internetiin. Meidän päiviimme asti ihmiskunta on toiminut ilman nettiä, tästä eteenpäin se meillä on. Olemme keskellä jakolinjaa.

Hyppösen visio muistui mieleeni, kun luin Isac Asimovin Säätiö-kirjaa. Se on vuonna 1951 julkaistu tieteisfiktion klassikko, joka sijoittuu 13. vuosituhannelle. Kirja tarjoaa näkökulman siihen, millaista elämän kaukaisessa tulevaisuudessa vielä vähän aikaa sitten visioitiin olevan.

Kirjassa ihmiskunta asuttaa miljoonia planeettoja. Valoa nopeampi matkustaminen on keksitty – muutenhan kirjan tarina ei olisi edes mahdollinen – mutta muuten elämä tulevaisuudessa vaikuttaa paikoin takapajuiselta, jopa tämän päivän ihmisten näkökulmasta. Muutamia poimintoja:

  • Kirjassa kirjoitetaan kaikenkattavaa ensyklopediaa. Ensimmäinen painos aiotaan julkaista 50 vuotta aloittamisen jälkeen, ja tämän jälkeen uusintapainoksia kaavaillaan 10 vuoden välein.
  • Saavuttuaan tähtienväliseltä matkalta kirjan henkilö haluaa päästä selville viimeaikaisista tapahtumista. Hän ostaa kioskista sanomalehden.
  • 3-ulotteinen kuvaaminen käyttää tallennusmediana filmiä.
  • Ihmiset viestivät toisilleen paperilapuilla. Korkeassa asemassa olevat käyttävät hienompia paperilaatuja.
  • Henkilö kirjassa soittaa näköpuhelun. Sen hän tekee julkisesta puhelinkioskista.
  • Yhteiskunnat tuottavat atomienergiaa plutoniumilla. Jos plutoniumia ei planeetalla ole, niin sitten se hyödyntää fossiilisia polttoaineita. Muita energianlähteitä ei olla keksitty.
  • Kirjassa henkilöt tupakoivat kuin korsteenit. Myös nuuskaa käytetään. Arvostetuimpia tupakkalaatuja kuljetetaan planeetalta toiselle.
  • Hankinnat maksetaan käteisellä rahalla. Tämä aiheuttaa käytännön ongelman Terminus-planeetalla, koska se on mineraalivaroiltaan köyhä. Siellä kolikot pitää takoa raudasta.

Tieteen ja digitalisaation kehitys on mullistanut ihmisten arkea monin tavoin. Jälkeenpäin katsottuna, tämä muutos on tapahtunut yllättävällä tavalla ja nopeasti. Sen tämä kirja alleviivaa.

KH
Sitoutumaton Espoo

Diplomi-insinööri, jatko-opiskelija, työssä sähköisen talotekniikan asiantuntijatehtävissä. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä edusta organisaatioita, joissa työskentelen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu