Aurinkoenergian läpimurtoa ei enää tarvitse odottaa

Suomessa on jäänyt yllättävän vähälle huomiolle globaali aurinko- ja tuulisähkön kehitys. Vuosi 2023 oli ensimmäinen, jolloin puhdas sähköntuotanto (uusiutuvat ja ydinvoima) ohittivat kivihiilen. Erityisesti aurinkosähköjärjestelmien kasvu viime vuosina on eksponentiaalinen (kuva 1).

Kuva 1. Vuosittain asennetut aurinkosähköjärjestelmät. CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=137881716

Noin puolet uuden uusiutuvien lisäyksestä on tapahtunut Kiinassa, jossa sitä otettiin käyttöön 301 GW. Lukua voi suhteuttaa vertaamalla sitä ydinvoimaan. Kiinassa on tällä hetkellä rakenteilla 26 ydinreaktoria. Yksistään viime vuonna (2023) Kiinaan asennettu aurinko- ja tuulivoima tuottavat enemmän energiaa kuin kaikki nämä reaktorit tuottavat yhdessä – sitten joskus, kun ne valmistuvat.

Uusiutuva energian on pitkään ennustettu hyötyvän skaalaeduista. Uusiutuvan energiantuotannon laitteet ovat yksinkertaisia ja teolliseen sarjatuotantoon sopivia. Tuotantosarjojen kasvaessa investoinnit tuotannon tehostamiseen tulevat kannattavaksi ja yksikkökustannukset laskevat. Oppimista tapahtuu koko arvoketjussa: valmistuksen lisäksi järjestelmien suunnittelussa, urakoinnissa ja käyttöönotossa. Lopputuloksena järjestelmähankkeiden läpimenoajat ovat lyhyet ja riskit ovat pienet.

Uusiutuvien yleistymistä tukee vahvasti akkuteknologian kehitys. Eksponentiaalinen kasvu nähdään sielläkin (kuva 2), ja esimerkiksi Kaliforniassa verkkoakkujen kapasiteetti ylittää 10 GW.

Kuva 2. Vuosittain asennetut verkkoakut. https://www.iea.org/reports/batteries-and-secure-energy-transitions

Akuilla tulee olemaan tärkeä rooli uusiutuvan sähkön tuotanto-osuuden kasvattamisessa. Niillä voidaan välttää tuotannon leikkaaminen tilanteissa, joissa tuotanto ylittäisi sähkön hetkellisen tarpeen tai sähköverkon siirtokyvyn. Erityisesti aurinkokenno ja akku toimivat hyvin yhdessä, aurinkosähkön tyypillisen tuotantohuipun osuessa päivän ja kulutushuipun illan aikaan. Lisäksi akkuja voidaan käyttää parantamaan sähköverkon vakautta.

Nämä havainnot antavat selkänojaa oletukselle, että vihreän energian läpimurto on käynnissä. Jos näin todella on, asia ei tapahtuisi yhtään liian aikaisin.

KH
Sitoutumaton Espoo

Tekniikan tohtori, työssä sähköisen talotekniikan asiantuntijatehtävissä. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä edusta organisaatioita, joissa työskentelen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu